Få grøn inspiration fra havearkitektens hjem

Planter og botanik er omdrejningspunktet i havedesigner, forfatter og boligindretter Dorthe Kvists hus i Vanløse, der er en herlig urskov af grønt, arvestykker og rejsefund.

Dorthe Kvist har et »heftigt crush på grøn,« og da hun et efterår gik i panik over, at hun ikke skulle være så meget ude mere, malede hun endevæggen i dagligstuen grøn. Den grønne væg forlænger farven i de mange grønne sager i indretningen og får det hele til at hænge sammen. De grønne tallerkener på spisebordet er traditionel keramik fra Marokko, mens glassene er arvestykker fra Dorthe Kvists mormor. I Dorthe Kvists familie har de en aftale: Al mormors service står i hendes kælder, og så kommer familien og låner, når de skal bruge service til mange. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kommer ikke som en overraskelse, at Dorthe Kvist er havedesigner, når man ser hendes hjem. Den røde tråd er den grønne vinkel, og på de 267 kvm i Vanløse har hun skabt en skøn urban jungle, hvor der er plads til at leve for hele familien.

»Hele sommerhalvåret er jeg stort set ikke indenfor. Når jeg så bliver tvunget til at rykke ind, er det vigtigt for mig, at jeg får trukket haven med ind. Derfor har jeg indrettet mig med rigtig mange grønne planter indenfor, så jeg kan fortsætte havelivet indenfor. Det er i bund og grund en måde at overleve på, for jeg synes, vinter er noget skidt,« siger Dorthe Kvist.

Det er ikke kun det æstetiske udtryk, der gør, at Dorthe Kvist har så mange planter omkring sig. Rent teknisk forbedrer planter indeklimaet, og undersøgelser viser, at det har indflydelse på humøret, og at det virker stressreducerende at se på grønt, og hun kan selv mærke indflydelsen tydeligt.

»Der er så mange fordele ved planter. De giver dig noget levende at passe, de dæmper larm, de opsuger partikler fra printere og computere, de er luftrensende, og så omdanner planter CO2 til ilt. Planter giver en fornemmelse af sommer hele året, og de gør mig rolig, afslappet og lykkelig. Og så giver det mening at indrette med planter; du kan pynte din bolig med noget, der giver mening, i stedet for ting, der bare pynter,« forklarer Dorthe Kvist.

Dorthe Kvist ville gerne skabe en landkøkkenstemning i det store, åbne køkkenalrum, og da det er her, familie og venner ofte samles, syntes hun, der skulle en sofa ind til at slappe af i, og det blev hendes mormors gamle sofa, der er blevet ombetrukket med palmestof. Det grønne spisebord er købt i en genbrugsbutik i Sverige og faldt perfekt ind i landkøkkenstemningen. De forskellige stole om bordet er fundet på loppemarkeder og giver en dejlig uhøjtidelig stil. Fold sammen
Læs mere

Hun skaber variation i botanikken ved at vælge forskellige former, farver og udtryk. Nogle steder har hun tropeagtige planter, fordi hun elsker sommer og varme og andre steder har hun valgt mere mørke og mindre frodige planter.

»Jeg synes, det er så interessant, at planter kan så meget forskelligt. Jeg har en plante med helt mørke blade med lidt lysere og lilla kant, og når aftenlyset strømmer ind, bliver den virkelig interessant i farvespillet; den skaber en anden form for drama.«

I det hele taget indretter Dorthe Kvist sig med mange ting fra naturen. Tørrede blomster, tørrede frugter fra en rejse, botaniske sager af enhver art. Hun går hele tiden og samler på nye sager fra naturen, hvorend hun er, og så får de en plads i huset. Også naturlige materialer og genbrug er i fokus i indretningen.

»Jeg er lidt en samler. Jeg kan ikke smide ting ud, hvis de kan bruges. F.eks. har jeg fået ombetrukket min mormors gamle sofa med palmestof, for det giver god mening for mig, at den bliver brugt, og så tænker jeg på min søde mormor, hver gang jeg sidder i den. Jeg kan godt lide, at tingene har sjæl og historie, og i stedet for at købe nyt vil jeg hellere kaste min kærlighed på gamle sager og opdatere dem, så de passer til mit liv,« siger Dorthe Kvist, for hvem netop historien i tingene er vigtig.

»Den gode indretning gør en glad, og min indretning passer til mig. Jeg forsøger at indrette mig på en måde, der gør mig lykkelig. Vi har så travlt i hverdagen, og så gider jeg ikke omgive mig med ligegyldige ting, der ikke vækker følelser.«