En god rotte er en død rotte: Sådan undgår du de uønskede gnavere

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rotterne trives tilsyneladende fortrinligt i de fem største byer, og de uønskede gnavere er på vej til at sætte rekord flere steder.

Og i de seneste fem år er kurven over anmeldelser af rotter steget støt og roligt. Det viser tal fra Naturstyrelsen og en rundringning til kommunerne, som BT har foretaget.

I Aarhus Kommune er rotteplagen på vej til at sætte rekord. Det fortæller Lene Nørskov Skjødt, der leder kommunens rottebekæmpelse. Kommunen modtog sidste år 6.819 anmeldelser om rotter, mens der i årets første syv måneder er kommet 5.280.

LOG IND PÅ B PLUS og læs hele artiklen. Landets fem største byer har i en årrække fået flere og flere anmeldelser om rotter, men det er uklart, om anmeldelserne er et udtryk for et stigende antal rotter. Læs her hvordan du undgår rotter og hvad du skal gøre, hvis du ser dem omkring din ejendom.

Det får du:

  • Artikel: En god rotte er en død rotte
  • Fakta: Hvis du har rotter
  • Guide: Sådan undgår du rotter
  • Fakta: Rotter i de fem største kommuner

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra B PLUS her.


Landets fem største byer har i en årrække fået flere og flere anmeldelser om rotter, men det er uklart, om anmeldelserne er et udtryk for et stigende antal rotter.

Rotterne trives tilsyneladende fortrinligt i de fem største byer, og de uønskede gnavere er på vej til at sætte rekord flere steder.

Og i de seneste fem år er kurven over anmeldelser af rotter steget støt og roligt. Det viser tal fra Naturstyrelsen og en rundringning til kommunerne, som BT har foretaget.

I Aarhus Kommune er rotteplagen på vej til at sætte rekord. Det fortæller Lene Nørskov Skjødt, der leder kommunens rottebekæmpelse. Kommunen modtog sidste år 6.819 anmeldelser om rotter, mens der i årets første syv måneder er kommet 5.280.

»Vores rottefængere havde cirka 10.000 besøg hos borgere sidste år, og vi ender omkring det dobbelte i år, hvis tendensen fortsætter året ud. Det koster mandetimer, og det sprænger budgettet. Egentlig burde jeg lukke kassen i nu, men det kan vi jo ikke, når fru Jensen ringer,« siger Lene Nørskov Skjødt.

Københavns Kommune har i en årrække modtaget flere og flere anmeldelser om rotter. I 2012 modtog kommunen 4.373 anmeldelser, viser tal fra Naturstyrelsen. Sidste år var tallet 7.314. Det fortæller enhedschef for skadedyrsenheden, Kjeld Christensen.

»Vi har til dags dato (17. august) 5.092 anmeldelser. En hurtig prognose for hele året giver i omegnen af 7.200 sager, det vil sige en lille nedgang i forhold til sidste år. Men tendensen de seneste fem år er stigende,« siger Kjeld Christensen.

I Odense oplevede firmaet Mortalin, der varetager rottebekæmpelsen i kommunen, sidste år 4.582 anmeldelser. I år har firmaet indtil videre fået 3.473 anmeldelser. Det svarer til en stigning på cirka 1.000 anmeldelser i forhold

til samme tidspunkt sidste år. Også Aalborg og Esbjerg kommuner har oplevet flere rotteanmeldelser.

Milde vintre og cykliske udsving

Ingen af kommunerne ved, om det stigende antal anmeldelser også er et udtryk for et stigende antal rotter.

»Stigningen skyldes til dels, at det er blevet nemmere for borgerne at anmelde rotter, f.eks. på nettet. Men hovedparten af rotterne kommer fra kloaksystemet, og mit bud er, at der ikke er kommet flere rotter i kloak­kerne, så vi er meget påpasselige med at konkludere noget, for vi ved simpelthen ikke nok om det,« siger Kjeld Christensen, chef for skadedyrsenheden i Københavns Kommune.

Skadedyrsbiolog Jens Lodal tror ligesom Kjeld Christensen, at den lettere adgang til at anmelde rotter er en del af forklaringen. En anden forklaring er de milde vintre de seneste par år.

»Det betyder, at flere rotter overlever, og at deres yngleperiode forlænges. Bare nogle få ekstra hunner, der yngler i vinterperioden, giver en meget større bestand. Derudover er der cykliske svingninger i bestanden: Ser man på antallet af anmeldelser, så topper de i 1988, 1998 og 2008. Selvom jeg er biolog, har jeg ingen forklaring på det. Og det kunne tyde på, at vi ser en ny top frem mod 2018,« siger Jens Lodal.

I Aarhus Kommune skal byrådet diskutere et forslag om at lægge gebyr på rottebekæmpelsen. Uanset udfaldet håber Lene Nørskov Skjødt, at hun får flere penge til at bekæmpe skadedyrene.

»Vores budget er så lavt, at jeg ikke kan lave forebyggende arbejde, det bliver hele tiden brandslukning. Jeg kunne håbe på, at politikerne ville give os mulighed for at planlægge mere langsigtet og samarbejde med private ejerlaug i boligkarreerne om at lave en fælles indsats. Mange af deres kloakker er ofte omkring 100 år, og kloakker har kun en levetid på cirka 60 år. Så selvom vi gør noget ved det offentlige kloaksystem, så kan rotterne leve fint i de private stikledninger,« siger hun.

Guide: Sådan undgår du rotter

Forebyggelse af rotter er bedre og billigere end at bekæmpe de uønskede gnavere. Derfor kan du som husejer selv gøre meget for at holde rotter og mus ude af din ejendom:

1. Fjern rotternes adgang til dit hus. Gå en tur rundt om din ejendom og led efter sprækker i husets fundament og mure eller sprækker i carporten. Rotter skal kun bruge et hul eller en sprække på 20 mm, for at de kan trænge igennem. Mus skal bare bruge 6 mm. Du behøver ikke at ty til en højteknologisk, dyr løsning; en ’pølse’ af trådnet, der er mast sammen og stoppet godt ind i en sprække med en skruetrækker, er en fin sikring af en sprække.

2. Tjek husets samlebrønd jævnligt (ca. hvert halve år). Se efter om vandet flyder, at der ikke er opstuvninger, at brøndringe og banket er intakte. Kig også efter grus og småsten, for det kan være et tegn på, at der er rotter, som har gravet sig ud af kloakken længere oppe mod huset.

3. Har du en krybekælder eller rumudluftning under kældergulvet, hvor jerngitrene i udluftningen har mistet en tand, så kan rotterne finde vej ind i huset.

4. Har du en faldstammeudluftning til taget, skal du sørge for, at der er trådnet i enden. Er der ikke det, kan rotterne komme ud til taget, og så er der hurtigt rotter på loftet. Har man i stedet for en faldstammeudluftning en vakuumventil på loftet, skal man jævnligt tjekke, at ventilerne er intakte. Vakuumventilerne er lavet af plastic, og dem kan rotter nemt gnave i stykker.

5. Hold din ejendom ren. Rotter er næsten altædende, og ligger der eksempelvis fuglefrø på græsset i haven, så er det et slaraffenland for rotterne. Derfor må der ikke ligge foderrester tilbage efter mørkets frembrud. Rotter kan nemt klatre op ad et foderbræt, så brættet skal også tømmes. Man skal heller ikke stille hunde-, katte- eller dyrefoder lettilgængeligt i garagen.

Kilde: Naturstyrelsen og skadedyrsrådgiver Peter Weile.