En drøm af et hus i vandkanten

At kunne dyppe tæerne i havet fra sin terrasse er de færreste forundt, men en drøm for de fleste. Karin Birkmose og Kim Hyttel elsker deres hjem i vandkanten året rundt.

Det sorte træhus startede sin tilværelse som sommerhus. I 1990 overtog Kim Hyttel det, og siden er Karin Birkmose kommet til. Stensætningen i kampesten er nyopført og stod klar sidste sommer. Den er bygget af Kim Hyttel. Stenene er købt af en landmand, hentet på en mark, læsset af på vejen og fragtet ned til kysten i små læs og med trillebør, for man kan ikke køre direkte til huset. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I vejsvinget i et idyllisk fiskerleje i Nordsjælland ligger en sti, der fører ud mod havet og ind til et godt gemt træhus. Stien er kringelkroget og nogle steder så tilgroet, at man bevæger sig frem under et grønt tag af blade. Stemningen er Astrid Lindgrensk, og det er som at træde ind i historien om ’Alle vi børn i Bulderby.’ Biler kan ikke passere, og huset kan ikke ses fra vejen.

Til gengæld kan det ses fra havet. Og havet kan ses fra huset. Faktisk er udsigten mest blå, når man kigger ud af træhusets vinduespartier. Det er kun den svenske kyst i horisonten, der forhindrer himmel og hav i at løbe sammen i ét. Det føles som at være ombord på et skib, og den maritime stemning styrkes af indretningen. Alt er let, lyst og praktisk.

På dette unikke sted bor Karin Birkmose og Kim Hyttel. De har fem børn tilsammen, og tre af dem er stadig hjemmeboende.

»Huset er 130 kvm, og det er nødvendigt, at hjemmet er praktisk, når vi er så mange. Vores ting skal kunne tåle at blive brugt, for det bliver de her i huset. Vi kan lide, at tingene er kønne og funktionelle. Vi omgiver os med arvesager, ting købt på rejser og møbler, som Kim har lavet. Overordnet gælder, at vores ting har historie, og at her er en stemning af strandhus,« siger Karin Birkmose.

De lægger begge vægt på en indretning, der får ude og inde til at hænge sammen. Stilen skal være enkel og let og ikke tage opmærksomheden fra udsigten.

Terrassen i haven stod færdig sidste sommer og er bygget i hårdt træ lagt på sveller af stål. Den forrige terrasse blev taget af stormen Bodil. Karin Birkmose mener, at denne version kommer til at ligge her i 100 år. Fold sammen
Læs mere

Rammerne er et sortmalet træhus med kittede vinduer fra 1950erne, der oprindelig blev bygget som et sommerhus. Kim Hyttel købte huset i 1990 og begyndte dengang at renovere det. I 2007 kom Karin Birkmose til. Med undtagelse af el og VVS har han lavet alt selv. Istandsættelsen er for længst færdig, men Kim Hyttel er stadig i gang, for han har altid et nyt projekt undervejs. Seneste tiltag er et regnvandsreservoir, som bruges til al udendørs vanding. Regnvandet skal med tiden også bruges til toiletskyl indendørs.

Huset er bygget ind i en skråning, og entréen befinder sig på første sal. Her ligger også køkken, stuer, det ene badeværelse og et arbejdsværelse. Spisestuen blev bygget til ved overtagelsen af huset, og det gamle ydervindue er beholdt i væggen ind til arbejdsværelset. Det skaber stemning og naturligt lysindfald, der understreger den lette sommerhusstil. Fra stuen er der udgang til en rummelig terrasse, hvorfra man kan spytte i vandet. Dog helst i medvind.

Huset er bygget ind i en skråning, og man træder derfor ind på første sal. Udsigten er som på et skib, og havet er det første, man ser. Her er 180 graders udsigt over vandet. Fold sammen
Læs mere

Kvadratmeterne i huset er godt udnyttet, og i underetagen – den oprindelige kælder - ligger endnu et badeværelse og tre soveværelser med udgang til en nyopført terrasse. Stormen Bodil, der rasede over Danmark i december 2015, tog den gamle med sig, og det har resulteret i en terrasse bygget med stålsveller, jerntræ og et bolværk af kampesten.

»Alt træ udvendig er hårdt træ som ipé og jatoba. Det kan holde i mange, mange år. Selv når huset ikke ligger her mere, er jeg sikker på, at terrasserne stadig står,« siger Karin Birkmose.

Også udenfor er pladsen udnyttet med praktiske løsninger. Hele familien er bidt af vandsport, og i stensætningen på terrassen er der lavet skabsrum, som gemmer på våddragter, redningsveste og øvrigt udstyr til vandsport. Her er desuden terrasser på alle sider af huset, og det er altid muligt at finde en plads i læ. På skråningen langs husets ene side ligger en hønsegård.

»Hønsene er et af børnenes projekter. Det skulle egentlig have været geder, men det er ikke tilladt at have klov- og hovdyr på matriklen, og så blev det høns. De lægger æg hele sommeren, og det er skønt,« fortæller Karin Birkmose.

Karin Birkmoses glæde ved sit hjem er tydelig, og hun holder af at bo her året rundt.

»Det kan være råt at bo ved havet i vinterhalvåret. Når blæst og bølger står ind over bolværket, er det dramatisk. Havet larmer meget, når vinden står lige på, og så kan man pludselig vågne om natten – ikke pga. larmen, men fordi vinden har lagt sig. Her er øjeblikke af stor skønhed. Når havet fryser til is og alt bliver helt stille. Når månen står op og trækker sølvspor over havet. Børnene og jeg har taget uendelig mange billeder af udsigten, og vi holder aldrig op med at fascineres af havets foranderlighed,« siger Karin Birkmose.