En danskdesignet lampe vender hjem

Designeren Amanda Betz har designet en lampe inspireret af en iransk moské for det amerikanske firma Artecnica. Den kan nu købes i Danmark.

Amanda Betz fletter Shayk sammen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kenneth Nguyen

Lyset bryder igennem lampens skærm og danner billeder på væggen. Skyggebilleder, der ligner noget, man kunne få meget sjov ud af som barn. Det er, hvad Amanda Betz' lampe Shayk kan. Den bryder lyset op og dekorerer omgivelserne med geometriske skygger, og nu kan den købes på det danske marked.

Historien bag lampen er både lang og usædvanlig. Amanda Betz fandt inspiration til lampen i billeder af den 400 år gamle moske Sheikh Lotfollah, der ligger i den iranske by Isfahan. Hun brugte moskéens geometriske mosaikker og lysindfald og foldede en prototype til en lampe ud af papir, som hun tog med på en rejse til USA. Her forsøgte hun at få kontakt med det amerikanske designfirma Artecnica.

Artecnica står bag flere internationalt kendte lamper som for eksempel Themis-serien, der bliver solgt i HAY.

»Jeg havde haft Artecnica i baghovedet, da jeg lavede lampen som et sted, der måske ville købe den. Derudover er jeg meget offensiv af natur, så jeg forsøgte at cracke chefernes mail for at få kontakt med dem. Til sidst røg den igennem til dem, og de svarede, at de gerne ville mødes med mig i Los Angeles. Der fik jeg stukket en kontrakt i hånden. Det gik stærkt,« fortæller Amanda Betz.

Efter at have skrevet under på kontrakten, fulgte lang tids videreudvikling af lampen. En udvikling, der mest foregik over Skype, da Amanda Betz lavede prototyper i Danmark og designfirmaet ligger i Los Angeles. Derfor virkede hele processen i følge Amanda Betz nogle gange en smule abstrakt.

»Nogle gange kunne jeg godt tænke "findes den lampe overhovedet?" fordi jeg hele tiden skulle sende prototyper til L.A. og samtidig modtage materialer fra Kina. Derfor er det bare grundlæggende enormt fedt at have et fysisk produkt, samtidig med den nu endelig er i Danmark også. Det er en kæmpe lettelse,« siger hun.

Amanda Betz er uddannet arkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole i 2005. Hun har tidligere designet for Le Klint, hvor hun står bag lampen Cassiopeia.

Shayk koster 1.100 kroner og kan blandt andet købes i Illums Bolighus.