Dyre boliger rives væk i København

Danskerne flokkes til storbyerne. Og København bliver udvidet i så høj fart fart, at det er svært at følge med.

Ørestad: Ørestaden er en af Københavns nyere bydele, der omfatter seks kvarterer, Ørestad Nord, Ørestad Fælled, Ørestad City, Ørestad Down Town, Ørestad Syd og Arenakvarteret. Bydelen er bundet sammen med resten af København med metrolinjen, der stopper fem steder i Ørestad. Forventet færdigt: Omkring 2040. Forventet antal boliger: 25.000 indbyggere. Forventede antal arbejdspladser: 80.000. Gennemsnitspris. pr. kvm.: 43.805 kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mariano Mantel

Med en nettotilvækst på 1.000 mennesker om måneden er der et stort behov for nye boliger i København. Og man må sige, at der arbejdes på det. Både Ørestaden, Nordhavn, Sydhavn og Carlsberg Byen er i rivende udvikling, og der skyder boliger op som aldrig før.

Men det er ikke bare hvilken som helst slags boliger. Det er fortrinsvis boliger i den dyre ende af skalaen. Tal fra Boligsiden.dk bekræfter, at de nye projektboliger, der ofte sælges allerede inden, de er blevet bygget, er markant dyrere end ejerlejligheder i resten af København.

I de store projektområder, der arbejdes på i øjeblikket, ligger priserne højest i Carlsberg Byen og Nordhavn, hvor en bolig i gennemsnit koster mellem 48.891  kr. og 55.290 kr. pr. kvm.

Til sammenligning koster en ejerlejlighed i Københavns Kommune i gennemsnit 35.551 kr. pr. kvm.

Carlsberg Byen: I det gamle Carlsberg begyndte man på en helheds- plan for området i 2009. I 2013 startede det første byggeri, og man regner med at være færdig med hele projektet i 2024. Når Carlsberg Byen står færdig, kommer der til at være 3100 boliger, hvoraf de 600 bliver almene boliger. Forventet færdigt: Omkring 2024. Forventet antal boliger: 3.100. Forventede antal arbejdspladser: 10.000. Gennemsnitspris. pr. kvm.: 48.891 kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlsberg Byen.

Boligerne er populære

På trods af de højere priser er det ikke et problem for ejendomsmæglerne at få boligerne solgt. Både i Carlsberg Byen og i Nordhavn er de nye boliger blevet vel modtaget.

»Salget går godt, og det ligger over vores forventninger. Når vi måler på vores egne tal i forhold til markedet, står vi for salget af ca. 40 pct. af alle boliger, der sælges som projektsalg i Københavnsområdet,« fortæller Jens Nyhus, der er administrerende direktør i Carlsberg Byen.

Også i Nordhavn, hvor priserne har et gennemsnit på 55.290 kr. pr. kvm., er lejlighederne populære.

»De er nærmest revet væk. Vi har solgt næsten alle 200, vi havde. Vi får heldigvis snart nye projekter ind,« siger Lars Heede-Ørsted, der er indehaver af Home i Nordhavn.

Sydhavnen: I Københavns sydlige område byudvikles der i øjeblikket ved Sluseholmen, Teglholmen og Enghave Brygge. De første beboere flyttede ind i 2006. Der bor allerede nu omkring 3.500 på Sluseholmen og Teglholmen, men på sigt skal Sydhavnen rumme i alt 9.000 boliger og 22.500 arbejdspladser. Forventet færdigt: Omkring 2025. Forventet antal boliger: 9.000. Forventede antal arbejdspladser: 22.500. Gennemsnitspris. pr. kvm.: 45.565 kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Smith.

Få flere kvm for pengene

Der er flere forklaringer på, at de nye, dyre projektboliger i både Carlsberg Byen og Nordhavn er så attraktive. For det er ikke bare en bolig, man køber. Det er også et helt område, man køber sig ind i.

I Carlsberg Byen er det historien, der bliver vægtet højt, hvor det i Nordhavn handler om den måde, man har valgt at udvikle hele området med Aarhusgade som indkøbsgade med butikker i stueetagen, en biograf og et stort aktivitetsområde ovenpå taget på p-huset.

Men det handler også, ifølge Lars Heede-Ørsted, om, at man rent faktisk får flere kvadratmeter for pengene, når man køber et projektsalg og tager en chance med et byggeri, der – måske – endnu ikke er gået i gang.

»Normalt ligger prisniveauet en smule lavere, end hvis lejligheden allerede stod klar. Folk tager en chance, fordi de tror på udviklingen i markedet, og at området bliver fantastisk. Man forventer, at markedet vil stige, men man ved aldrig, hvad der kommer til at ske,« forklarer Lars Heede-Ørsted.

Nordhavn: Arealerne, der i dag danner Nordhavn ved Øresunds kyst, blev fyldt op i slutningen af 1800-tallet. I dag danner havnen rammen om størstedelen af Køben- havn Havns traditionelle aktiviteter, men de  este af arealerne ejes af By & Havn, der har påbegyndt byens lige nu mest ambitiøse udviklingsprojekt. Forventet færdigt: Omkring 2050. Forventet antal boliger: 40.000 indbyggere. Forventede antal arbejdspladser: 40.000. Gennemsnitspris. pr. kvm.: 55.290 kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Wunderkind.

Samtidig er det også populært at flytte ind i noget nyt – noget, der giver køberen mindre vedligeholdelse, men f.eks også en lavere varmeregning på længere sigt. I Carlsberg Byen har det været noget af det vigtigste ved byggerierne, at alt var i topkvalitet.

»Mange har oplevet uheldige situationer med nye boliger. Hvis vi skal sælge boliger frem til 2024, skal vi bygge kvalitet. Svigter vi, er der jo ikke købere til de sidste boliger. Og når man køber i den prisklasse, så skal man have noget, der er færdigt og i god kvalitet,« mener Jens Nyhus.

Både i Carlsberg Byen og i Nordhavn bliver der de kommende år løbende sat boliger til salg, og begge steder i forskellige prisklasser, så det er stadig muligt at få fingrene i en spritny bolig.