Drømmen blev til virkelighed i en garage i Hollywood

For et par år siden sad Jannik Olander i sin garage i Hollywood Hills og lavede armbånd i døgndrift for at redde en lunken bankkonto. I dag holder en Bentley i samme rum, og Jannik Olander har leveret smykker til en lang række store stjerner. Hjemmet er et personligt miks af Danmark og USA.

Det centrale rum I Jannik Olanders hus i Hollywood Hills er den åbne stue, der er effektfuldt opdelt med en tydelig niveauforskel. Stuen får en hyggelig rumfølelse, fordi den ligger fire trin lavere end det omkransende. Sofaen er fra Eilersen, bordet fra Poul Kjærholm og de to lænestole er Barcelona-modellen fra Mies van der Rohe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Stephan
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Smykkedesigneren Jannik Olander har de sidste fire år boet i Hollywood Hills, bare fem minutters kørsel nord for det mondæne Sunset Plaza, hvor en lang række eksklusive butikker og travle restauranter ligger på stribe.

Billedserie: 

Alligevel er der en stille og nærmest sydfransk landsbystemning uden for den danske entrepreneurs hoveddør.

- Jeg vidste, at jeg ville bo i det her område, så jeg kørte rundt i nabolaget og så tilfældigvis, at huset var til leje, fortæller Jannik Olander, der tog springet og flyttede til Los Angeles i begyndelsen af 2008.

- Jeg føler mig virkelig hjemme heroppe. Man kan nyde stilheden og bare sidde og se på den her sindssyge storby. Det er sundt at få den lidt på afstand og koble lidt af engang imellem, tror jeg.

Det næsten 300 kvadratmeter store hus er tegnet af en ukendt finsk arkitekt, og selv om hverken køkken og badeværelser er blevet moderniseret i årevis, er Jannik Olander bestemt ikke i tvivl om, hvad han lægger særligt vægt på ved hjemmet.

- Huset er måske ikke ligefrem noget arkitektonisk mesterværk, men jeg holder egentlig meget af den 70er-skandinaviske stil, det har over sig. Det er nu udsigten, der er klart det bedste. Den skifter hele tiden, fra morgen til aften, forklarer han.

Det eneste renoveringsindgreb, han har foretaget sig, er at få lagt kokostæpper overalt. Ejerne havde ellers lige bekostet at få nye lodne gulvtæpper kort før, han flyttede ind.

- Men de måtte bare ud. Kokostæpper passer langt bedre til husets enkle ånd, siger Jannik Olander, der bor sammen med sin amerikanske kæreste og bulldogen, Emma.

Egentlig tog Jannik Olander til Los Angeles med en drøm om at lancere et luksus-magasin lavet specielt for nogle af byens mest eksklusive hoteller. Men efter et par års hårdt arbejde og to bladudgivelser var lysten til at være bladudgiver minimal. Finanskrisen kradsede, og bankkontoen var godt i bund.

- Jeg måtte jo finde på noget, og da jeg altid gerne har villet lave smykker til mænd i den lidt boheme-agtige stil, kastede jeg mig over det. Jeg tænkte, at der måtte være et marked for noget, hvor kvaliteten var i orden, men hvor det alligevel ikke var alt for dyrt.

Facebook: Se mere boligstof

Jannik Olander byggede et værksted i sin garage, lærte sig selv at knytte armbånd og arbejdede i døgndrift. Mens han langsomt fik etableret et netværk af forhandlere, steg antallet af medhjælpere og ansatte, og i dag bare to et halvt år senere er produktionen og de knap tyve ansatte flyttet fra garagen til Melrose Avenue, hvor han også har åbnet en Nialaya-butik.

Nu rummer garagen i stedet en sortglinsende Bentley, der vidner om Nialayas succes. Succes, der i særdeleshed er opnået takket være kunder blandt nogle af underholdningsindustriens største navne. Således er P. Diddy, Nicky Manaj, Madonna, Chris Brown, Justin Bieber og Lionel Richie bare nogle af de stjerner, der har et eller flere Nialaya-armbånd dinglende om håndleddet, og mange af Jannik Olanders celebre bekendtskaber har også været på besøg i hans hus i Hollywood Hills, hvor de har de stiftet bekendtskab med hans store forkærlighed for dansk design.

Enkelte ting har han med fra sin tid i Danmark, mens andre danske klassikere er fundet i USA. Det gælder blandt andet Jannik Olanders favoritmøbel, en træskænk fra Fabricius & Kastholm.

- Den er så simpel, funktionel og cool. I det hele taget kan dansk design bare noget helt særligt. De her møbler vil jeg altid have, siger den danske smykkemand og slår hånden ud mod sin store, åbne stue, hvor både Wegner, Kjærholm og Arne Jacobsen er repræsenteret side om side med gamle skilte, nips og rejsefund.

- Jeg kan godt lide, at det er lidt slidt og har lidt skæve indslag. Det er med til at give en afslappet stemning, og det er vigtigt for mig, siger Jannik Olander, der især sætter pris på sin samling af dødningehoveder, hvoraf et enkelt er ægte og indkøbt på en rejse til Goa.

Efter snart fem år i Los Angeles presser tanken om at flytte tilbage til Danmark sig efterhånden sjældent på.

- Der er så højt til loftet herovre. Der er ingen grænser, og samtidig så mange forskellige mennesker og så meget talent. Her kan du fortælle folk om dine mest sindssyge drømme, og de synes bare, det er fedt. I Danmark ville de sige: hold nu kæft. Men her er der så mange ideer og drømme, så meget insisteren. Du kan møde en eller anden træner i dit lokale træningscenter, der har plan om at lancere en müslibar på verdensplan, og ingen løfter et øjenbryn. Det er okay at have drømme. Det kan jeg godt lide, slår den 40-årige autodidakte smykkedesigner fast.