Download en verdensklasse-arkitekt til dit nye designerhus - gratis

Ideen om at få en verdensklassearkitet til at tegne sit sommerhus virker urealistisk. Men nyt arkitektonisk open-source-fællesskab kan gøre ideen til virkelighed.

Paperhouses.co er et open-source arkitektonisk fællesskab, der gratis lader dig downloade tegningerne til dit nye designerhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: paperhouses.co
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At hyre en portugisisk verdensklassearkitekt til at tegne dit sommerhus virker for de fleste så urealistisk, at det grænser til det grinagtige. På den måde fik den brasilianske superstjernearkitekt Oscar Niemeyer også ret, da han påstod, at finere arkitektur næsten kun var forbeholdt samfundets rigeste.

Men måske er ideen ikke så grinagtig alligevel, og måske skal det i en nær fremtid vise sig, at den store Niemeyer tog fejl. Et nyt arkitektonisk open-source-fælleskab vil nemlig skabe designerhuse for masserne.

Arkitekt Joana Pachero har med Paperhouses.co samlet 13 respektable tegnestuer og arkitekter fra hele verdenen. Hver måned lægger de på Paperhouses.co's hjemmeside én ny arkitetkttegning til et nyt designerhjem, som alle - fra den russiske oligark til Jens Jensen - kan downloade og benytte sig af - gratis.

Fleksibelt og tilpasningsvenligt design
Det er en demokratiserende tilgang til den finere arkitektur, har Pachero udtalt til ArchDaily, et netmagasin der beskæftiger sig med arkitektur. Paperhouses, fortæller hun, er skabt ud fra tesen om, at såkaldte "starchitects" - som Oscar Niemeyer eksempelvis var - er en langsomt uddøende race. For den nye generation af arkitekter handler det om at skabe arkitektur for alle, og i samme ånd er det Paperhouses mål at skabe designer-huse, der er til at betale.

Men mange – især erfarende arkitekter - vil måske allerede nu afvise Paperhouse.co ide som sjov og spændende men – frem for alt – urealistisk. F.eks. er alle byggesager jo unikke ift. reglementer, bindingsværker osv.

Foto: paperhouses.co.

Men derfor er præmissen hos Paperhouses.co da også, at tegningerne skal være så fleksible og tilpasningsvenlige som muligt. Både oligarken og Jens Jensen skal have råd og kunne benytte sig af dem, der hvor de bor.

Læs også: Her er Danmarks dyreste bolig

Således har den chilenske tegnestue Panorama eks. designet nogle præfabrikerede moduler, der nemt tilpasser sig forskellige overfladeforhold, mens den mexicanske arkitekt Tatiana Bilbao har designet et modulært betonhus, der kan udvide sig langs sin centrale akse, for på den måde at tage højde for potentielle familieforøgelser.

Den chillenske tegnestue Panorama har tegnet et hus, der især er egnet til forskellige overfladestrukturer. Fold sammen
Læs mere
Foto: paperhouses.co.
Foto: paperhouses.co.
Foto: paperhouses.co.

Det finere håndgribelige projekt

Når du har downloadet tegningerne er du altså allerede godt på vej. Paperhouses.co vil dog mere end bare at inspirere og give en god ide. Open-source-fællesskabet vil gøre projektet til virkelighed. Derfor hjælper de dig også med at finde folk i dit lokalområde, der kan bygge selve huset (dogmet er, at alle færdige huse skal kunne stå klar for under ca. 2 millioner kr.).

"Paperhouse.co handler ikke om at give folk en ide, som de kunne få, hvis de slog op i et magasin. Det handler om at give dem et håndgribeligt projekt," fortalte Joana Pachero wired.com i 2012.

Lignende tiltag findes allerede. WikiHouse.com er skabt i samme demokratiske open-source-ånd, men forskellen er, skriver Joana Pachero i Paperhouses.co's manifest, at gøre den "finere" arkitektur tilgængelig for alle.

"Vi vil gerne bibringe open-source konceptet med en kvalitet".

Hun er klar over, at der vil være arkitekter, som ikke har lyst til at dele deres arbejde gratis, mens der også vil være projekter, som er enestående og kun dur for sig selv. Men Pacheros argument er stadig, at hvis arkitektur i sandhed skal være for alle, så er ideen om open-source den eneste måde at sikre det på.

I Paperhouse.co. manifest skriver hun: »Mit mål er at fratage designerakitekturen dens høje pris og sin forbudte aura, og på den måde engagere folk i deres egne projekter. En universel og gratis adgang er den eneste måde, man på én gang kan gøre viden tilgængeligt, demoraktisk og skabe diversitet i produktionen«.

Den mexicanske arkitekt Tatiana Bilbao har designet et modulært betonhus, der kan udvides. Fold sammen
Læs mere
Foto: paperhouses.co.
Foto: paperhouses.co.
Foto: paperhouses.co.
Tegnestuen 'Florian Busch Architects' design for Paperhouses kaldet 'My Private Sky'. Fold sammen
Læs mere
Foto: paperhouses.co.
Florian Busch Architects' »My Private Sky« som set indefra. Fold sammen
Læs mere
Foto: paperhouses.co.
Dekleva & Gregoric Architects' design til Paperhouses.co. Fold sammen
Læs mere
Foto: paperhouses.co.
Dekleva & Gregoric Architects' hus set indefra Fold sammen
Læs mere
Foto: paperhouses.co.
Forslag til soveværelset i Dekleva & Gregoric Architectes' hus. Fold sammen
Læs mere
Foto: paperhouses.co.
Et andet af Dekleva & Gregoric Architects huse til Paperhouses Fold sammen
Læs mere
Foto: paperhouses.co.
Panorama Architects' design til Paperhouses, hvor der tages højde for overfladeforskellene. Fold sammen
Læs mere
Foto: paperhouses.co.

Læs også: 11 inspirerende bolidesignere på Instagram
Læs også: 5 nye designere, du skal holde øje med

Artiklen og billederne har oprindeligt været bragt i RUM