Det skal du lave i haven i juni

Alt i haven gror lystigt og står i fuldt flor lige nu. Men hvis du gerne vil høste et godt udbytte af æbler, kirsebær og blommer, er det tid til at beskære og tynde ud.

Sommerhaven i juni. Fold sammen
Læs mere

Sommeren er kommet, og der er rigeligt at gøre i haven. Alt skyder lystigt, og der er derfor en del praktisk arbejde, som skal udføres for at holde styr på bede og busketter. Er der blevet forkultiveret inden døre, er det på høje tid at få de sidste små planter som f.eks bønner og courgette udenfor i køkkenhaven.

Læg græsafklip på de bare jordstykker i køkkenhaven – det holder på vandet i jorden, så den ikke fordamper så hurtigt. Samtidig hæmmer det ukrudt i at spire og forenkler dermed lugearbejdet.

Husk at vande grundigt hver aften i de tørre, varme perioder. Vandes haven om dagen, når vandet at fordampe, så vent hellere til, at solen er ved at gå ned. 

BÅDE KIRSEBÆR, blomme og æble er afblomstret, og de små frugter ses tydeligt på grenene. For de fleste æblesorter går der dog et stykke tid, før vi kan begynde at høste af frugterne. Blommer venter gerne til juli med at være spiseklar, hvor imod kirsebær for flere sorters vedkommende starter deres høsttid i juni.

Det er også nu, at man kan begynde at beskære træer af diverse stenfrugter. Dette gælder bl.a. kirsebær, blomme, fersken og abrikos. En blomme beskæres bedst ved at vælge det samme sted at beskære hvert år.

Find en god højde, hvor alle frugterne kan nås fra en stige og hold derefter kronen i den samme størrelse. Har du en victoriablomme i haven, kan det være nødvendigt at tynde ud i de umodne frugter, så grenene ikke knækker under vægten, og de tilbageblivende frugter får optimalt lys og luft. 

STAUDER SOM F.EKS. storkenæb og katteurt har deres første blomstring nu. Når planterne er afblomstret, klippes de tilbage, så der kommer ny vækst og endnu en blomstringsperiode. Buketroser giver også en forlænget blomstring, hvis de løbende beskæres.

Stil afklippet i vaser rundt omkring og nyd alle de nye blomster. ”Hækken skal klippes inden Skt. Hans”. Det er en vending, som de fleste haveejere kender.

Det gælder dog ikke alle hække. Liguster, avnbøg, tjørn og lind kan sagtens blive klippet i juni måned, så de holdes tætte og præcise i deres vækst. Er hækken nyplantet, er det vigtigt, at der vandes løbende i løbet af de første to vækstsæsoner. 

Her i starten af sæsonen skal græsset klippes ca. hver femte dag, hvis man gerne vil undgå for meget græsafklip. Det holder plænen tæt og kort, og den kan med fordel gødes i denne måned. Er græsset alligevel blevet for langt, kan afklippet lægges i bede med bar jord.

Både køkkenhaven og staudebedene har godt af masser af fugt i jorden – og uden for meget ukrudt. Her er græsset en stor hjælp.