Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Efterårsferien har igen i år været tilbragt i gode venners gamle byhus i Rønne på Bornholm. Siden sidst er der sket inspirerende forandringer i den gamle have. Den gamle teglstensbelægning er blevet skiftet ud med nye klinker, og haven har fået et nyt træ, en almindelig røn (Sorbus aucuparia). Husets ejere ønskede et træ, der fra starten af havde nogle år på bagen, for at de ikke skulle vente for længe på et færdigt resultat.
Træet var derfor godt fem meter højt, da det ankom fra planteskolen. Træet er det helt rette valg til dette gamle hus og til haven, der stammer tilbage fra 1840.
Huset er et rødkalket hus med sort bindingsværk. På et tidspunkt som nu står træet i et flot samspil med huset og dets facade. De røde rønnebær matcher flot den røde farve, og barken med de grå tegninger giver en fin kontrast, der bliver ekstra markant i vinterhalvåret, når alt andet er brunt i brunt.
Træet er blevet plantet i et lille bed af sommerblomster og krydderurter. Her er det blevet støttet af støttepæle, for at det ikke skal vælte, inden rødderne får fat i jorden. Det er for mig et eksempel på, at man kan tage omgivelserne med i overvejelserne, når det helt rigtige træ skal vælges, for det skaber et meget harmonisk og smukt udtryk, at tingene spiller sammen.
Sådan gør du:
Sørg for, at plantehullet er minimum dobbelt så stort som træets rodklump.
En god muld sikrer en god start for det nyplantede træ.
Stil potten i vand inden udplantning, alternativt gennemvandes potten, til den ikke kan suge mere.
Fyld plantehullet med vand, inden træet stilles ned. Dette er samtidig en god metode til at sikre ordentlig afvanding i plantehullet.
Anvend opbindingsstokke det første år eller to, hvis træet er højere end 2,5 meter.
Tidspunkt:
Efterår er ubetinget den bedste årstid for plantning af træer.
Undgå frost i jorden eller hedebølge i sommerhalvåret.
Plantes der om sommeren, skal man være ekstra påpasselig med at holde jorden fugtig.
Forårsperioden kan fint passe, men er mere omskiftelig end om efteråret.
Plantevalg:
Et gammelt hus inviterer til at anvende hjemmehørende planter som røn (Sorbus), birk (Betula) og tjørn (Crataegus).
Et moderne hus kan sagtens bære mere moderne plantevalg som hjortetak (Rhus typhina), japansk løn (Acer japonica) og magnolie (Magnolia).
Lad både bark, løv, blomster og frugtsætning afgøre det rette plantevalg.
Skalaen på huset og træet skal passe sammen. Et stort hus kan sagtens bære et stort træ, hvorimod et lille træ forsvinder i forkerte proportioner.
UGENS TIP! Udsmyk din have ved at stille skulpturer og smukke sten i bedene, det giver fine oplevelser i vinterhalvåret. Den grå bark giver en flot kontrast til den rødkalkede facade, mens de røde rønnebær skaber sammenhæng. Er træet over 2,5 meter højt, skal det have opbindingsstokke for ikke at vælte.