»Det forstyrrer mit øje med for mange ting«

Arkitekt og designer Mads Odgård har indrettet sit arkitekttegnede landsted med et absolut minimum af møbler, egne designs og helipad i haven, der går direkte ned til Esrum Sø.

For enden af den enorme spisestue har Mads Odgård valgt at have et ekstremt underspillet køkken, hvor alt er gemt væk i skabe. Egetræsbordet er lavet af egetræer fra hans ødegård i Sverige, og ovenover lyser to af PH’s Charlottenborg-pendler rummet op. »Jeg er meget optaget af lys og lamper, og Charlottenborg-pendlen går en smule i en anden retning end de andre PH-lamper. De er ikke lavet til hygge, men til at lyse rum op.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Frederikke Heiberg

Det er noget af en oplevelse at træde ind på Mads Odgårds matrikel i Fredensborg. Her er intet overladt til tilfældighederne, og alt – som i alt – overflødigt er skrabet væk. Det giver plads til, at man virkelig kan se rummene og ikke mindst de få møbler, der er nøje udvalgt til netop dette hus.

Det sorte træhus er ret beset en landejendom, som Mads Odgård har anskaffet sig for at have en kontrast til bylivet og for at have et stille sted at arbejde og have kunder på besøg. Og det er der rigeligt plads til i både det 170 kvm store hus og på den kæmpe grund, der går direkte ned til Esrum Sø.

»Jeg havde behov for at komme uden for byen, og jeg bruger stedet her som værksted. Jeg laver bl.a. gadelamper, og det kræver plads at stille dem op. Jeg kan godt lide at være alene, ikke mindst når jeg arbejder, og det er lettere at være her på landet. Og så bliver man ikke fristet til overspringshandlinger som at gå på café osv.,« siger Mads Odgård.

Læs mere: Rene linjer med et strejf af farve

Det første, der slår én, når man besøger huset, er den ualmindeligt sparsomme indretning. Her findes kun funktionelle møbler, og kun i det omfang, der er brug for dem.

Træbygningen med stråtag rummer Mads Odgårds værksted. Den er tegnet af arkitekt og professor Niels Fagerholt i 1974 og sidst renoveret i 2014. Fold sammen
Læs mere

»Hele huset er tegnet så stramt, som jeg kunne komme afsted med. Sygdommen findes ikke, men hvis der var noget, der hed øjentinnitus, så havde jeg det. Jeg trives bedst med, at alting er symmetrisk, når jeg skal sidde og tegne. Hvis det ikke er det, så flytter jeg rundt på tingene, hvilket er lidt besværligt, hvis jeg bor på et hotel, hvor jeg ikke synes, tingene står i den rette balance. Det forstyrrer mit øje, når der er for mange ting, og måske synes min familie, at jeg er diktatorisk med, hvor ting skal være. Det er heldigt for mig, at børn i dag har iPad, så det ikke flyder med legetøj og klodser,« griner Mads Odgård.

Læs mere: Atelier-agtig bolig

Indrettet med egne designs

Hele huset er i store træk indrettet med Mads Odgårds egne designs. Blandt andet specialfremstillede møbler, som de to tunge egetræsborde, der er lavet af træ, han selv har fældet på familiens ødegård i Sverige, og hans Karmstol, en trebenet lænestol, som han har tegnet for 20 år siden. Men i huset finder man også de designs, som er sat i produktion af andre. Blandt andet hans nyeste design, Above-pendlen, som Odgård har tegnet for Louis Poulsen.
»Jeg har i mange år tegnet lamper og forsøgt at lave en, som Louis Poulsen ville have. De har en lang tradition for lamper med mange skærme, men jeg tænkte, det måtte kunne lade sig gøre at lave en pendel i ét stykke, der giver samme gode lys. Og det kunne det. Så jeg er glad for endelig at kunne indrette mig med mine egne lamper.«

I den store stue er det eneste møbel modulsofaen fra Søren Lund Møbler, som Mads Odgård tegnede for dem i 2003. Hvert modul er 90x90 cm, og sofaen kan hurtigt ændres, så den bliver en stor, bred loungesofa. Mads Odgård har valgt sofabord fra, men heldigvis er sofaens lave ryg- og armlæn så brede og stabile, at man kan stille en aflang bakke med sin kaffekop der. Karmstolen i træ, læder og støbt aluminium er en prototype, som Mads Odgård tegnede i 1996. Den er fremstillet af snedkermester Jannik Larsen. Eneste dekoration i rummet er et maleri, Mads Odgård selv har malet til rummet, et stort gevir, hans kone har fundet på Lauritz.com, og en kinesisk kasse fra Green Square med keramik, Mads Odgår dog hans søn William har lavet. Fold sammen
Læs mere

En ting, man ikke kan undgå at lægge mærke til, er Mads Odgårds helikopter. Han har fløjet helikopter i otte år, og det var en drengedrøm, der gik i opfyldelse, da han endelig fik en.

»Da jeg var halvt igennem min uddannelse, gik det lidt trægt, og jeg tænkte, »hvor ville det være flovt, hvis jeg fik en helikopter og ikke blev færdig med uddannelsen«, så jeg bestilte helikopteren og gennemførte så. I dag flyver jeg mindst én gang om ugen, f.eks. til kundebesøg i Jylland. Det tager tre kvarter fra Fredensborg til Århus. Naturligvis bliver produktionsvirksomheder med stor græsplæne favoriseret,« griner Mads Odgård.

Læs mere: Dansk sofasucces