Det er nu, at æblerne skal plukkes

Netop nu bugner æbletræerne af modne æbler, så grib chancen for at tage en tur ud i det gryende efterår og fyld kurven med nyplukkede æbler.

Æblernes skal plukkes nu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når efteråret så småt er ved at komme i gang, kan vi glæde os over, at sommerens sol og varme har resulteret i modne æbler, som bare venter på at blive plukket.

Det er ikke alle forundt at have deres eget æbletræ i haven – og selv om man har, er det ikke sikkert, at det bærer særlig mange eller særligt velsmagende æbler.

Men det er der heldigvis råd for, da der rundt omkring i landet findes lang række æbleplantager, hvor man som privatperson kan komme og plukke alle de æbler, som man har lyst til. 

Man betaler pr. kg og kan ofte også købe stedets egenproducerede æblemost, der ikke er tilsat sukker eller andre tilsætningsstoffer. Har man først en gang smagt en sådan hjemmelavet most, er det svært at gå tilbage til almindelig juice fra supermarkedet.

De forskellige æblesorter modner på forskelligt tidspunkt, men som udgangspunkt skal du gå efter dem, som har mest farve.

»Frugt smager bedst, når den får lov til at sidde på træet, indtil den er helt moden. På den måde får aromastofferne lov til at udvikle sig på naturlig vis,« siger Henrik Mortensen, bestyrer på Frydenlund Plantage.

På Frydenlund Plantage bliver hovedparten af årets æble- og pærehøst sælges til selvpluk og konsum, mens ca. 25 tons bliver til æblemost, som bliver presset på Østergaard Frugtplantage og Mosteri i Jægerspris, hvor man også kan få sine egne haveæbler presset til most.