Design et bæredygtigt lys

Natural Light hedder en ny designkonkurrence, som skal udbrede bæredygtigt lys.

Det bæredygtige, sociale lysprojekt Little Sun, stiftet af kunstner Olafur Eliasson og ingeniør Frederik Ottesen, opfordrer i samarbejde med VELUX Group designstuderende fra hele verden til at komme med et bud på en special edition af Little Sun-lampen. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lys er en selvfølgelighed i vores del af verden, men i mange udviklingslande er lys til at kunne arbejde, læse lektier, lave mad og ikke mindst få lægehjælp, når det er blevet mørkt, en uopnåelig luksus.

Det er baggrunden for lysprojektet Little Sun, som henvender sig til mennesker i områder af verden, hvor der stadig ikke er adgang til elektricitet. Som idémænd står den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson og ingeniør Frederik Ottesen, som er indgået i et samarbejde med VELUX Group.

»Siden begyndelsen for 75 år siden har ambitionen for VELUX Gruppen været at give naturligt og bæredygtigt lys til hjemmene i den vestlige verden. Vores partnerskab med Little Sun giver os en unik mulighed for også at dele det bæredygtige lys med den mere udsatte del af verden,« siger Michael K. Rasmussen, marketingdirektør for VELUX Gruppen, som understreger, at det miljømæssige hensyn er et vigtigt parameter for samarbejdet om den nye lampe, der gerne skal være et bæredygtigt alternativ til dyr og sundhedsskadelig petroleum, der ofte bruges til belysning.

Global designkonkurrence

Den nye lampe, en special edition, er netop nu lagt ud i en global designkonkurrence for designstuderende, som skal komme med deres bud på en æstetisk designet lampe, der kan nå ud til en større målgruppe. Little Sun, der allerede er distribueret til over 200.000 mennesker verden over, fangede i prototypen – et minimalistisk, nordisk og iPhone-agtigt design – ikke an i de lokale testmarkeder. Derfor blev den designet som en glad solsikke, som brugerne straks faldt for.

»Olafur kan noget med følelser og form, som jeg som ingeniør slet ikke havde samme blik for. Det gav en del udfordringer, når æstetikken og teknologien skulle passe sammen. Eksempelvis havde jeg jo gerne set, at lampen var firkantet, så den passede til solpanelet. Men jeg måtte erkende, at det var materialet uden om panelet, som gav Little Sun dens attraktive, gule solsikkeform,« udtaler ingeniør Frederik Ottesen om udviklingen af den første lampe.

Hvordan den nye lampe kommer til at se ud, bliver afsløret i maj 2015, hvor vinderen kåres af en anerkendt jury, som er ved at blive sammensat i øjeblikket.