Design-året, der gik

2013 toner ud og har budt på sin sidste design- og indretningstendens. Men hvad har været højdepunkterne? Hvem og hvad har gjort sig gældende på den danske og internationale designscene?

Hele 15 produkter har Simon Legald nået at designe for Normann Copenhagen, siden han blev færdiguddannet som designer sidste år. Her ses Nabo-bakken, Nyhavn-vasen og Folk-lysestagen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fem danske designere, der rykkede i 2013

Det er heldigvis rigtigt svært at vælge, når man skal slå ned på en håndfuld danske designere, som har gjort det godt i 2013. Boligen har alligevel fundet frem til fem, som har været meget synlige og toneangivende i dette år.

SPACE COPENHAGEN
Designduoen, som blev dannet i 2005, består af Signe Bindslev Henriksen og Peter Bundgaard Rützou, der begge er uddannede fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering.

Parret har i den grad gjort sig bemærket på den danske designscene med deres indretningsarbejde for nogle af Københavns største restauranter, såsom Noma, Geranium og Geist, men også med deres design for blandt andet Georg Jensen, Mater, Fredericia Furniture og Fritz Hansen.

Deres stil er typisk skandinavisk, hvilket blandt andet ses i deres Fly Collection for &tradition, hvor man kan finde lækkert interiør til dagligstuen, og i deres Liquid Collection for Georg Jensen, som opfrisker ethvert middagsbord.

GAMFRATESI
Designerparret, bestående af danske Stine Gam og italienske Enrico Fratesi, vækker opsigt med mikset af deres respektive nationale designtraditioner – en kombination, der har vundet både priser og anerkendelse på nationalt og internationalt basis, hvilket deres bakkebord, Chariot fra Casamania, og sofaen, Haiku fra Fredericia Furniture, er gode eksempler på.

Stine Gam er uddannet fra Arkitektskolen i Aarhus, og Enrico Fratesi er uddannet industriel designer fra universitetet i Ferrara i Italien, hvilket giver dem en unik forståelse af de skandinaviske og italienske designikoner. Parret har designet for danske firmaer som Gubi og Erik Jørgensen, men også for udenlandske som Ligne Roset og Swedese – og gør sig derudover også i totalindretning af blandt andet restauranter.

Det er heldigvis rigtigt svært at vælge, når man skal slå ned på en håndfuld danske designere, som har gjort det godt i 2013. Boligen har alligevel fundet frem til fem, som har været meget synlige og toneangivende i dette år. danske designere, der rykkede i 2013.

HOLMBÄCKNORDENTOFT
Designerduoen, der består af Sebastian Holmbäck og Ulrik Nordentoft, der begge er uddannede fra den danske designskole i 1999/2000 og efter otte år fandt sammen som designere for at starte HolmbäckNordentoft, har gjort sig bemærket i 2013 med blandt andet deres Emma-stel for Stelton og deres NamNam-stol for restaurant NamNam.

Designerduoen udmærker sig ved et gennemtænkt, lækkert design, der nytænker den skandinaviske designarv til design med klassikerpotentiale. Derudover er meget af deres design prisvenligt, så godt design og ditto håndværk bliver opnåeligt for en bredere skare.

Duoen designer både for Georg Jensen, Normann Copenhagen og Stelton og er anerkendt for deres enkle, funktionelle design både i udlandet og herhjemme – hvor de vandt Bolig Magasinets Design Award 2013.

TINE MOURITSEN
I løbet af de sidste 10 år, hvor Tine Mouritsen har været selvstændig designer, har hun fyldt mere og mere på den danske designscene. Hun er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering i 2000 og har sidenhen arbejdet på projekter inden for møbeldesign og indretning både for private og virksomheder.

Blandt hendes kunder finder man Le Klint, for hvem hun har designet lamper, Erik Jørgensen med møbler og Bang & Olufsen med indretning. I 2013 har hun især fanget designelskeres opmærksomhed med lampen YarnBomb for Vasanthi og sit grafiske julepynt for Livingly, der begge rummer de klare, skandinaviske linjer med inspiration fra omverden, der gør Tine Mouritsens design unikt.

SIMON LEGALD
Han er stormet frem dette år, den unge designer, Simon Legald, ikke mindst med en stor portion stilsikre produkter – 15 forskellige design – for Normann Copenhagen. Han er uddannet designer fra Kunstakademiet i København sidste år og blot 27 år, men har altså allerede formået at sætte sig selv i scene som én af de danske designere, som vi er stødt på allerflest gange i 2013.

Selv siger han, at der ikke er nogen dybere hemmelighed bag hans succes, bortset fra hårdt arbejde, men han formår også at ramme den nordiske stil i både de større design, såsom sofaen Onkel og tøjstativet Toj, og i de mindre produkter som for eksempel de nye Nabo-bakker og Nyhavn-vaser fra Normann Copenhagen.