Derfor skal du købe et lille hus

Hvad gør man, hvis man kun har råd til at købe et lille hus i det eftertragtede kvarter, hvor man gerne vil bo - og ikke vil bo i det kvarter, hvor man rent faktisk har råd til et hus, der er tilpas stort?

Serie: Det svære boligvalg. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er hundedyrt at købe og sælge fast ejendom. Så det kan hurtigt blive en bekostelig affære at fristes af et lille hus, der ligger perfekt og passer til pengepungen, men som hurtigt viser sig at blive for trangt og derfor må sælges, når for eksempel næste barn kommer.

Men hvad gør man så, hvis man slet ikke har lyst til at bo dér, hvor man rent faktisk har råd til at købe et hus, der er stort nok - også på længere sigt?

»Det kan være fristende for unge mennesker, der ikke kan få banken med på et lån til et stort hus at skrue ambitionsniveauet ned og krybe i noget mindre, selv om de godt kan se, at huset i det lange løb vil være for småt til dem. Det er en kortsigtet og dyr disposition, men visse omstændigheder kan det nu alligevel være ganske fornuftigt at købe et mindre hus, der lige mangler et værelse,« siger sekretariatschef Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videncenter.

Fidusen er at finde et hus med udvidelsesmuligheder - med plads til en tilbygning - så man den dag, der er behov for mere plads og rum i økonomien til det, snildt kan bygge et ekstra værelse på.

»Jeg vil vurdere, at der er glimrende økonomi i at indrette sig på den her måde i stedet for at flytte, når det ekstra barn kommer. Man skal naturligvis have sikret sig, at der er plads til en udbygning på grunden og mulighed for at bygge ud i forhold til naboen,« siger han.

Læs også:Tilbygning eller salg og køb af hus – hvad betaler sig bedst?

Det er dyrt at handle fast ejendom. Det løber hurtigt op i tre procent af både købs- og salgsprisen.

»Det vil sige - hvis man sælger et hus til 2.500.000 og køber et hus til 3.500.000 er det tre procent af seks mio. og så er man oppe i nærheden af 200.000. kr. i omkostninger. Det kan i hvert fald dække en god del af en mindre udbygning, og man får et hus, der har de børneværelser, det skal have, som er mere værd og lettere at sælge. Samtidig mister man ikke gode naboer og slipper for, at børnene skal skifte børneinstitutioner og skole,« siger han.

Hvis man har et lille hus i kikkerten, anbefaler han, at man søger professionel hjælp.

»I en sådan situation ville jeg ikke være bleg for at bruge nogle penge på god rådgivning. De kommer ind igen. Jeg ville rask væk bruge 25.000 kr. på at få en arkitekt til at komme med et skitseforslag til en eventuel tilbygning, og i samme omgang undersøge, om det ved den lejlighed kunne være en god ide også at ændre på rumfordelingen. Det kan være, at man aldrig får brug for det, men den dag, det er aktuelt, har man muligheden for at bygge ud frem for at være nødsaget til at sælge,« siger han.

I meget runde tal koster anslår fagekspert i Bolius Bjørn Bo Klahn, at et ekstra værelse koster mellem 15.000 og 17.000 kr. pr. kvadratmeter.

»De første kvadratmeter er altid de dyreste. Der er en masse standardudgifter til for eksempel rådgivning, byggetilladelse og bygningstegninger, der er næsten de samme, uanset om det er en lille eller stor tilbygning. Jo flere kvadratmeter, man bygger på, desto mindre bliver kvadratmeterprisen. Hvis man kun bygger 20 kvadratmeter ud, kan prisen måske løbe op i 20.000 kr. pr. kvadratmeter,« siger han.

Læs også: Køreplan til den nye tilbygning

Men prisen kan også løbe op af andre årsager.

»Det er klart, at jo mere eksklusive materialer, man vælger, desto dyrere bliver det. Og meget dyrere, hvis man for eksempel også lige vil have et ekstra badeværelse,« siger Bjørn Bo Klahn, der anbefaler, at få en overslagspris fra en entreprenør, så man kan vurdere, hvor meget en eventuel tilbygning løber op i.