De bedste råd til sommerhus-handelen

Nu går sommerhussalget i gang. Her er de bedste råd til købere og sælgere.

Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere

5 gode råd til køber

Er drømmen et sommerhus inden længe, så er det værd lige at skele til følgende parametre, inden købsaftalen skrives under.

Beliggenhed – tæt på vand og venner
Som udgangspunkt er vandet, sandet og himlen lige godt uanset, om du er på Falster eller i Rørvig. Men vi søger oftest hen til områder, som vi kender i forvejen. Det kan være et sted, hvor vi selv kom på ferie som barn, eller hvor vennerne har sommerhus. Der er altså en del nostalgi og en social dimension tilstede, når vi vælger, hvor vores sommerhus skal ligge. Man kan sige, at nye områder skal man nok komme til at kende, men for mange er det faktisk af stor betydning, at vi er tæt på venner og eventuelt legekammerater til børnene, når vi har fri i sommerhalvåret.

De fleste af os vil også helst bo med udsigt til vandet, men det har kun de færreste råd til. Næste skridt er så at bo i gåafstand eller cykelafstand til vandet. Jo længere væk fra vandet, des billigere bliver sommerhuset som regel også, men overvej, om du virkelig gider starte bilen for at komme ned og bade?

Brugsværdi – tæt på eller langt væk?
Det kan godt være, at du kan finde et meget billigt sommerhus på Møn eller et enormt lækkert sommerhus ved Løkken for små penge i forhold til, hvad et sommerhus koster på den sjællandske nordkyst, men her er det vigtigt at tænke i brugsværdi. Hvor tit vil familien fra Storkøbenhavn bruge et sommerhus, der ligger flere timers kørsel væk mod et hus, der kan nås på 45 minutter? Indregn derfor husets brugsværdi i jeres økonomiske betragtninger.

Vælg postnummeret ved siden af
Der er en del snobberi forbundet med opfattelsen af bestemte bolig- og sommerhusområder. Rungsted anses for eksempel for at være finere end Kokkedal, selv om de ligger klods op ad hinanden. På samme vis er sommerhusene i Hornbæk en hel del dyrere end sommerhusene i Dronningmølle, på trods af at de to byer kun er adskilt af en å og har præcis samme vand- og strandkvalitet. Gillleje er dyrere end nabobyen Udsholt, Tisvildeleje er dyrere end nabobyerne Hollølselund og Vejby. Her kan man mange gange gøre et godt kup i et dejligt område ved lige at kigge i postnummeret ved siden af det ’hypede’ postnummer.

Størrelse – overnattende gæster?
Husk at tænke på, om huset er stort nok til overnattende gæster, for erfaringsmæssigt får vi mange gæster i vores sommerhus i sommerhalvåret, og vejret er ikke altid til, at I kan slå et telt op i haven.

Har du planer om at bo i huset, når du en dag bliver pensionist, så skal du tænke mange år frem. Egner huset sig til at være helårsbolig – og navnlig bolig for et ældre menneske?

Økonomi – gælder prisen?
Nogle steder i landet skal salgsprisen tages for pålydende. Andre steder ikke. Det rykker sig hele tiden, og det er også individuelt fra sælger til sælger. Men det er godt at vide, før man forsøger at forhandle prisen ned, om der er andre købere til huset, hvor mange andre sommerhuse i området, der er til salg, og så skele til, hvor længe huset har været til salg, og dermed, hvor mør sælger er. Siden 2006 har det generelt været muligt at presse salgspriserne ned. I årene lige før bød man ofte over salgsprise. 


3 gode råd til sælger

Kniber det med at få solgt sommerhuset, så er der i hvert fald tre ting, som kan forbedre salgsmulighederne.

Vær realistisk i dit priskrav
Efter finanskrisen for alvor trådte i karakter for 4-5 år siden, lyder det fra de fleste ejendomsmæglere, at du skal tænke dig godt om, før du siger nej til et tilbud. Der kan gå meget lang tid, før du får et igen. Og nej, fortjenesten er ikke den samme, som du kunne hente hjem før krisen, men hvis du købte huset for 250.000 kr. for 30 år siden, så er der stadig mange penge at tjene ved at sælge i dag.

Gør huset salgbart
Jo mere moderne, lækkert, rent og lyst et sommerhus er, des mere indbydende tager det sig ud. For mange sommerhusejere gælder det, at man roligt kan skille sig af med en del af sit møblement. Det får ikke bare huset til at syne større, men giver også den potentielle køber større mulighed for rent tankemæssigt at forestille sig sine egne møbler i rummene. Uanset hvilken stil, du har indrettet dit sommerhus i, så er det vigtigt, at der er rent. De fleste købere kan godt se igennem sofaer, billeder og køkkener, som ikke lige er deres stil, men uhygiejniske rum vil skræmme mange væk. Giv også haven en tur før åbent hus-søndage.

Overvej din salgskanal
Tænk på, hvor du selv finder information, før du investerer i noget stort. Måske søgningen begynder på nettet, og måske helt ubevidst. Eller er det artikler i aviser og blade, der giver dig lyst til at købe for eksempel en ny bil, et nyt sommerhus, en ny havetraktor? Summa summarum sættes drømme og behov i gang via forskellige kanaler, og derfor bør du også tænke i alle salgskanaler, når du skal af med dit sommerhus. Det gælder altså alt fra dagblade, bolighjemmesider, facebook, twitter til udstillinger hos mægler og til salgskilte langs vejen. Når du så vælger mægler, så vælg en lokal, og gerne é, som er dedikeret til sommerhussalg.

Overvej også en mægler, der er synlig i området – både fysisk og via annoncer. Chancen for, at køber kommer forbi denne mægler er langt større, end hvis det er en, som blot har kontor hjemme. Her kan sparede salgsomkostninger være dyre at holde igen med, hvis konsekvensen er, at der kommer færre salgschancer.

Nogle mæglere hjælper dig også gerne med at få din bolig på facebook til dine egne venner og deres venner og så videre.

Kilde: Statsautoriseret ejendomsmægler Sten Nielsen, Home i Hornbæk, Gilleleje og Tisvildeleje