De bedste køkkenhjælpere

Maskinparken har aldrig været større end i dag – og der kommer hele tiden nye forbedrede udgaver på markedet. Alle sammen teknologiske vidundere, som kan gøre dit liv nemmere.

Sous Vide Pro Cooker. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At begå sig i et køkken og kunne kreere alt fra en avanceret kop kaffe til en lækker gourmetmiddag har aldrig været nemmere end i dag. De fleste familier har en rigtig italiensk kaffebrygger hjemme på køkkenbordet, så man ikke behøver gå på café for at få en ægte cappuccino. Blandt de nyeste hit til køkkenet ses slowjuicere, som især fanger an blandt de helsebevidste kunder.

»Forskellen på en almindelig juicer og en slowjuicer er, at en slowjuicer kan klare de grøntsager, som kræver noget ekstra af maskinen, som f.eks. bladgrønt, ingefær, nødder og hvedegræs,« siger Morten Mortensen fra Domutech.dk, der bl.a. importerer Omega Sana Juicer, som – modsat de gængse horisontale typer – er en vertikal juicer.

»En horisontal juicer kan på grund af den liggende proces bedre presse saften ud af grøntsager med lange, seje plantefibre som selleri, ingefær og spinat, der ikke i samme grad kan udnyttes optimalt i en vertikal blender,« supplerer Tino Mogensen fra Rawfood.dk, der understreger, at slowjuicere også bevarer flest mulig vitaminer og mineraler.

En anden trendy køkkenmaskine, som er en af de mest solgte og har opnået kultstatus i USA, er blenderen Vita-Mix, som ud over smoothies og juicer også kan bruges til at lave is og supper med.

»Den har nydt en gigantisk succes de sidste 40 år i USA, hvor den primært har været til professionel brug – det er den, som man ser på natklubber, Joe & The Juice og McDonalds,« siger Søren Wolf fra Rawfood.dk, der oplever, at flere og flere danskere går efter denne meget kraftfulde maskine, som kan understøtte en sund livsstil.

EN ANDEN NYHED er såkaldte dehydratorer, der ligesom blendere og juicere har fundet et publikum hos folk, der gerne vil leve sundere. Med en dehydrator kan du trække væsken ud af fødevarer, så de kan gøres sprøde og samtidig får forlænget holdbarheden.

»De fleste bruger en dehydrator til at tørre frugt og grøntsager i, da de får en helt anden smag og derfor fungerer som sunde snacks. Men man kan også bruge den til at lave sprøde flæskesvær og andre spændende ting i,« siger Niclas Grünberger fra Madmaskiner.dk, der i øjeblikket oplever en stigende efterspørgsel på alle typer saftpressere, køkkenmaskiner/røremaskiner og ismaskiner, men det nye hippe er slowjuicere og dehydratorer.

SIDST, MEN IKKE MINDST, kan man nu i private husholdninger gå de professionelle kokke i bedene med en såkaldt Sous Vide, som f.eks. bruges til at mørne kød og dermed reducere stegetiden. Når mad tilberedes under vakuum – kaldet Sous Videmetoden – bibeholder det i højere grad næring, mineraler og smag.

»Når man tilbereder vakuumpakket mad på en lav, konstant temperatur, får det råvarernes bedste egenskaber frem. Kød vil blive mørt og saftigt, ligesom fisk og grøntsager også nemt kan tilberedes til et perfekt resultat,« siger marketingkoordinator Pia Rasmussen fra OBH Nordic. Uanset hvad du har af behov for at gøre dine kreative udfoldelser i køkkenet nemmere, er udvalget ganske enkelt enormt, så lad dig her inspirere til, hvilken vej du kan gå.

Andrew James Dehydrator. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Andrew James Dehydrator

Med en dehydrator kan du lave sunde snacks eller mellemmåltider, der kan erstatte slik og chokolade. De skiveskårne eller strimlede frugt og grænt lægges på bakkerne i dehydratoren, som efter et kort tidsrum fremtryller sunde snacks. Andrew James-dehydratoren, har vundet en test af hydratorer foretaget af Madmaskiner.dk, da den kombinerer en tilpas størrelse, en fair pris og et moderne design.

Pris 1.599 kr./madmaskiner.dk

Vitamix. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Vitamix

Blenderen fra USA, som har været professionelle kokkes foretrukne maskine, siden den blev lanceret i 1920. Dens popularitet er toppet gennem de sidste 40 år, hvor den ses i flere og flere private hjem – og nu også i flere og flere danske køkkener.

Den er især blevet populær blandt rawfood-entusiaster, da den ikke bare kan blende stort set alle ingredienser, men den kan også på få minutter – på grund af den kraftige motor på 2 HK – blende grøntsager, vand og krydderier til en spiseklar, varm suppe, som gør hjemmelavede supper hurtigere at tilberede end færdigkøbte. At knuse isterninger og male nødder fint er heller ikke et problem.

Pris: 5.995 kr./Rawfood.dk

Thermomix. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Thermomix

Hvem vil ikke gerne spare på pladsen og kunne nøjes med en enkelt køkkenmaskine fremfor at have mange forskellige? En Thermomixkøkkenmaskine kan – ud over de mest anvendte funktioner som at kunne blende, røre, ælte, hakke, piske – også dampe, koge, smelte, male, veje og emulgere. Den er kendt i hele verden og har her i landet primært været solgt til professionelle de sidste 40 år, men sælges nu også til private via demonstrationer a la Tupperware-konceptet. På den lille touchscreen kan du finde 200 opskrifter, som du nemt bliver guidet igennem – fra opmåling af vægten på de forskellige ingredienser til valget af temperatur og tilberedningstid.

Den koster 8.950 kr., som er inklusive levering til hele landet, kogebog med 200 opskrifter, opskriftchip og alt tilbehør/Thermomix.dk

Sous Vide Pro Cooker

Et perfekt stykke oksekød skal tilberedes ved den rette temperatur – ellers kan cellerne tage skade – og resultatet er en sej bøf. Med en Sous Vide Pro Cooker opvarmes kødet – eller grøntsagerne – langsomt i et vandbad. Før vandbadet marineres og vakuumpakkes kødet, så det ikke kommer i kontakt med vandet.

Marinaden trænger ind i kødet, så smagen forbedres. En anden fordel er, at man med en mindre god udskæring af et stykke kød altid kan opnå et perfekt resultat, hvis man bruger Sous Vide-metoden. Den viste model fra OBH Nordica har en volumen på 15 liter og en kapacitet på 4,5 kg. Timerfunktion går op til 99 timer, fem indstillelige programmer og nem tømningsfunktion.

Den koster 4.999 kr./OBH Nordica.dk

Omega Sana Juicer 707. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Omega Sana Juicer 707

Den horisontale juicer Omega Sana Juicer 707 håndterer snildt grøntsager med lange, seje fibre, som selleristængler, spinat, ingefær og hvedegræs, der ellers kan volde problemer for almindelige vertikale juicere. Når juicen presses, sker det ved 70-80 omdrejninger i minuttet, hvilket vil sige, at der ikke sker en varmeudvikling, som kan ødelægge C- og E-vitaminerne. Modellen har desuden et blændfilter, som betyder, at man også kan bruge juiceren til at lave pesto, nøddesmør og frugtmos.

Pris 3.395 kr./DomoTech.dk

Bosch MUMXX40G

Bliver du træt ved tanken om at piske flødeskum med en håndmixer? Så kan du overveje den nye køkkenmaskine fra Bosch, som har en indbygget SensorControl, som sørger for at stoppe piskningen af fløde eller æggehvider, når konsistensen er perfekt. Når du starter piskningen, skal der bare et enkelt tastetryk til for at aktivere sensoren, som gør, at du kan lave noget andet imens.

Brugervenligheden er stor, da der er gennemsigtigt låg med påfyldningstragt, ligesom det såkaldte planetariske æltningssystem arbejder både i siden og i højden. Der er også et Smart Dough Sensor, som stopper æltningen, når dejen er perfekt. Motoren er på 1.600 Watt, og som tilbehør følger en grøntsagssnitter samt en glasblender til at knuse f.eks. is, og som tåler høje temperaturer.

Pris 8.499 kr./bosch-home.dk