Danskere fører sig frem på verdens største møbelmesse

Verdens største møbelmesse i Milano bliver afholdt i denne uge. Igen i år er danske firmaer godt repræsenteret og viser bl.a. limited editions, nyopdagede gamle design og syret kunsthåndværk.

På den danske udstilling Mindcraft viste keramiker Anders Ruhwalds »No bones all bag«. Til daglig er han afdelingsleder på en af USAs bedste kunstskoler, Cranbrook Academy of Art i Detroit. Han glæder sig over, at der igen er kommet fokus på keramik som kunstart: »De store gallerier i udlandet med respekt for sig selv synes nu at skulle have en keramiker repræsenteret. Det er ret fedt og gør det muligt for sådan en som mig at kunne leve af min keramik.« Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det koster hurtigt en halv million at leje en stand i en af de mange, mange messehaller lidt udenfor Milano. Et umiddelbart grotesk beløb, som alligevel trækker hundredevis af udstillere til år efter år.

Flere af dem er danske firmaer, der hvert år står klar med nyheder, men også gimmicks i konkurrencen om at trække indkøbere, arkitekter, designere, pengestærke investorer og journalister til.

Milano er et must

»Vi er med for syvende år, og ja, en halv million er mange penge, men Milano er bare stedet at være, hvis du vil i kontakt med indkøbere fra hele verden. Ligesom det er den bedste scene at introducere nyheder på, fordi så mange kigger med,« siger Louise Andreasen, der er ejer af Sika-Design. Hun tilføjer, at der ikke er tale om hurtige salg på selve messen, men at Milano i høj grad handler om at vise flaget og skabe langvarige kontakter.

Hurtige salg var heller ikke kodeordet for Mindcraft17-udstillingen i San Simpliciano-klosteret i Milanos gamle bydel. Spredt rundt i atriumgården blandt søjler og hvælvinger stod en samling vidt forskellige kunstværker skabt af 18 danske kunsthåndværkere og kaldte på at blive fortolket. Mindcraft er støttet af Statens Kunstfond og er en udstilling, der skal vise cremen af dansk design og kunsthåndværk. I år var samlingen af kunstnere og designere valgt ud af multikunstneren Henrik Vibskov.

Friskt blod

»Jeg er gået efter at vise friskt, ungt blod. Selv om kunstnerne ikke skulle tænke kommercielt, så håber jeg da, at nogle af værkerne bliver købt eller spreder idéer, så tingene får liv bagefter. Som kurator har jeg været opsat på at skabe et univers, der repræsenterer Danmark på bedste vis i den hårde konkurrence med alle de andre dygtige designere, der er hernede,« fortæller han. Et univers, der udefra betragtet var ret syret sammenlignet med de andre danske indslag rundt om i byen og ude i messehallerne. Men hvem sammenligner æbler og pærer? Og så alligevel lader det sig måske gøre, for fællesnævneren var igen i år en messe, der efterlod alle besøgende med kufferten fuld af kataloger og hovedet proppet med nye farver og former.

Læs om en række af de spændende, danske indslag på verdens største møbelmesse i billedgalleriet herunder.

Fritz Hansen har en større butik i Milano, men valgte i år at vise firmaets univers fortolket af den spanske designstjerne Jamie Hayon i et større showroom indrettet som en hotellobby. Hayons egen nye modulsofa med navnet Luna designet for Fritz Hansen var plantet i flere farver og størrelser rundt om på stedet. Modulsofaer er i det hele taget en stor trend, da de lever op til den moderne forbrugers ønske om fleksible møbler, der passer både i store villaer og mindre bylejligheder, og som begge steder kan ændre udseende i løbet af ingen tid. Fold sammen
Læs mere