Dæk som hos Dronningen

Ny dug viser vejen til borddækning som hos Dronningen. Eller til at lade være med at følge reglerne, fordi man vil – ikke fordi man ikke kender dem.

Margrethe Odsgaards dug Taffel viser de linjer, der dækkes efter af de kongelige taffeldækkere. Det er de blå linjer, tegnet på et bord, som illustration af ideen bag dug og tilhørende servietter. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Og så skal du også lige lave en dug, der passer til.«

Tekstildesigneren Margrethe Odsgaard havde lavet en række servietter til Georg Jensen Damask, som alle kredsede om serviettens livscyklus – fra smukt foldet pynt, der viser begejstringen over, at gæsterne kommer på besøg, til praktisk gensyn og til sidst som en snavset og sammenkrøllet klud, der måske ender på gulvet. Men firmaet ville også have en dug til.

»Jeg gik i gang med at researche, men der findes ganske lidt litteratur om borddækning, og de bøger, jeg kunne finde, var engelske, ikke danske. Det var først, da min assistent sagde »Kongehuset, de må vide noget om borddækning«, at det gik op for mig, at der var en viden der,« fortæller Margrethe Odsgaard.

Derfor fulgte Margrethe Ods- gaard den kongelige taffeldækker Niels Stentoft i nogle dage, mens han dækkede bord op til nytårstaflet, og hun lærte blandt andet, at der er forskel på at dække borde i Danmark og i England.

»I England måler man alting. En taffeldækker har en række stokke, som viser den korrekte afstand for eksempelvis et glas, men i Danmark dækker man bord efter øjemål. Den dug, jeg har lavet, viser al den viden, som Niels Stentoft og hans kollega har.«

Dugen har en række linjer og felter, der viser, hvor forskellige typer glas, knive, gafler og tallerkner skal placeres, hvis det skal være korrekt. På samme måde har servietter indvævede anvisninger på, hvordan de kan foldes, hvis man har lyst til det.

»Hvis man skal være anarkist, kræver det, at man kender reglerne, så man ved, hvilke man skal overtræde. Det kan man gøre, hvis man har min dug. Og så hylder dugen tilliden til øjemålet hos taffeldækkerne, som man har i det danske kongehus, og det kan jeg egentlig også ret godt lide.«

Dugen Taffel kan købes i hvid og koster fra 1.490 kr. for størrelsen 140x240 cm. Den kan købes fra uge 18, blandt andet på Damask.dk.