Byg selv et legehus

Det er nemt at købe et saml selv-legehus i byggemarkedet. Men det er både sjovere og mere personligt at bygge et helt selv – og det behøver faktisk ikke at koste en herregård.

Her er skelettet ved at tage form, og legehusets størrelse begynder dermed at blive konkret. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter i fem år at have døjet med et lille surt legehus, der allerede er ved at være for småt til vores to-årige datter, besluttede vi endelig at bygge et legehus selv. Huset skal kunne bruges af alle børnene, og det kræver derfor, at det indrettes til flere forskellige alderstrin af begge køn. Vi besluttede at bygge huset i to etager.

Både for at have to forskellige afdelinger, men også for at udnytte de store terrænforskelle i haven. Stueetagen er således blevet et lille hus med fire vægge, vinduer, stalddør og en veranda. Førstesalen, som man kommer til via en udvendig trappestige, er kun afskærmet af et massivt værn, således at der er frit udsyn til alle fire verdenshjørner. Over denne del er der et halvtag, så man kan opholde sig der i regnvejr og sne og stadigvæk føle sig beskyttet.

Beklædningen er kommet på, og man får en fin fornemmelse af de rum, der opstår både i stueetagen og på førstesal. Fold sammen
Læs mere

Den samlede pris løb op i cirka 6.000 kr., hvilket er stort set det samme som et saml selv-hus fra byggemarkedet. Inden huset var helt færdigt, har vi allerede nået at sove her alle fem, her bliver læst bøger med og af børnene, og i skrivende stund sidder jeg på førstesalen med et glas hvidvin og skriver denne artikel. Ja, et legehus til børn i alle aldre .

Sådan gør du:

Undersøg behov: Find ud af, hvilke behov familien har. Det gælder både børn og voksne.

Saml inspiration fra andre steder, bøger og på nettet.

Tal med børnene om deres ønsker, sortér og prioritér i alle tanker og ideer.

Tænk langsigtet, således at børnene ikke bliver trætte af det efter et par år, men at huset i funktion måske kan udvikle sig sammen med dem.

Praktisk research: Find ud af, hvilke materialer huset skal bygges af, og tjek priser på nettet først, inden du går ud og køber.

Genbrug alt, hvad du har liggende, og hør gerne familie og venner, om de har et restlager liggende af brædder, rafter og lignende.

Tænk på, at huset skal kunne holde til vind og vejr. Et godt tag og en god yderbeklædning bør prioriteres højt.

Sikkerhed skal naturligvis prioriteres, men det gør bestemt ikke noget, hvis børnene (og forældrene) bliver udfordret på motorikken, når de bruger huset.

Legehuset er her blevet malet, og der mangler nu kun en dør, de hvide vinduesrammer og glas. Fold sammen
Læs mere

De gode detaljer: Nettet giver os uanede muligheder for at finde den helt rigtige løsning. Vi brugte blandt andet Johannes Fog, Silvan og XL-Byg alt efter varelager og priser.

For vinduer og døre er det en god idé at besøge genbyg.dk eller dba.dk for genbrugsmaterialer.

For inventar og små sjove detaljer til indretningen er det et hit at besøge det lokale loppemarked.

Husk, at legehuset også skal have en krans på døren, krukker med blomster, et græskarhoved til halloween og måske en lyskæde til jul ligesom det almindelige hus.

For store størrelser er ceder, gran og skovfyr gode at vælge.

UGENS TIP!
Den 7-8. september afholder netplanteskolen mathildestien.dk en have- og staudeweekend med foredrag og plantesalg. For yderligere informationer om adresse og åbningstider besøg hjemmesiden.

Louise Axholm. Fold sammen
Læs mere