Byg nyt og spar penge

Det kan hurtigt koste en mindre formue at renovere et gammelt hus, som måske ikke helt matcher dine ønsker og behov. Derfor er flere og flere begyndt at få deres drømmehus bygget af husproducenter, som kan holde prisen så langt nede, at det koster det samme, eller mindre, at bygge nyt lavernergihus som at renovere.

Der er mange fordele ved at bygge nyt, og det er ikke nødvendigvis dyrere end at renovere, viser et regneeksempel, som Boligen har fået udført. Fold sammen
Læs mere

Vi skal ikke ret langt tilbage i tiden, før et nybyggeri krævede, at du skulle tænke og lave alt fra bunden. I hvert fald hvis du ikke kunne finde dit drømmehus blandt de måske ti typer af huse, som husproducenterne havde lavet som løsning, og det kunne de færreste.

Men på det område har tingene i høj grad ændret sig, fortæller Casper Walsøe, der er salgschef hos Danmarks største husproducent, Huscompagniet.

»Før i tiden kunne du vælge mellem ti produkter, og det var bare »take it or leave it«. I dag er alt tilpasset kundens ønsker og behov, grundens fysiske rammer og muligheder, så du kan få et individuelt bygget hus. Derfor bygger vi alt fra et klassisk parcelhus på 125 kvm i Slagelse til en Strandvejsvilla med pomp og pragt og fuld gas. Vi favner hele spektret,« siger Casper Walsøe.

Men det er langt billigere at gå til en husproducent frem for at få bygget selv, så hvordan hænger det sammen?

»Vi har nogle bestemte måder at gøre tingene på. Processer, der kører på samme måde, konstruktionsprincipper, snit og detaljer, og inden for de rammer kan vi favne meget bredt. Det sikrer kunden, at vi ikke laver 100 pct. ens huse, men de er bygget efter samme principper,« forklarer Casper Walsøe.

Når kunder kommer til Huscompagniet, kan de søge inspiration i firmaets udstillingshuse. Der kan de f.eks. se et 170 kvm stort hus til en given pris, som de umiddelbart kan lide, men derfra kan de kaste det op i luften og lade det falde ned på en anden måde. Det kan være, at der er tre værelser i udstillingshuset, men kunden ønsker to større værelser i stedet, måske vil kunden have køkkenalrummet på tværs af huset, måske vil de have vinkel på en anden måde. Et andet køkken, et andet badeværelse. Men det er alt sammen inden for de rammer, Huscompagniet kan tilbyde. Detaljerne indvendig i huset kan man få med, også dem, man normalt forbinder med gamle huse.

»Man får ikke de knirkende gulve og skæve vægge, men man kan sagtens få fyldningsdøre, høje paneler, stuk og sildebensparket i god kvalitet.«

Prisen kan så holdes nede ved, at Huscompagniet bygger 1.400-1.500 huse om året på nogenlunde samme måde: Samme materialer, samme måde at bygge på, samme højde på etagerne, nogenlunde ens vinduer, dørene kommer fra samme sted osv. Og derfor kan Huscompagniet også sende de samme håndværkere fra den ene opgave til den anden. Ud over at fremgangsmåden holder prisen nede, sikrer det også, at firmaet kan levere huset til den aftalte pris og den aftalte tid.

Nyt eller gammelt kvarter

Hvis du vil have bygget dit drømmehus, er der to muligheder: En nyudstykket grund, som er størstedelen af Huscompagniets forretning i Jylland og på Fyn, og nedrivningsprojekter, som udgør størstedelen af forretningen i Storkøbenhavn og Nordsjælland.

»Populariteten ved at rive ned for at bygge nyt er særligt drevet af, at der ikke er plads til nyudstykninger i områderne. Derfor river kunderne oftere huse ned for at få deres drømmehus i områderne omkring København og de større byer i Jylland. I Sydvestsjælland, på Fyn og i Jylland er der stadig nyudstykkede grunde at få fat i, og der behøver kunden jo ikke at rive et eksisterende hus ned,« siger Casper Walsøe.

Det kan hurtigt koste en mindre formue at renovere et gammelt hus, som måske ikke helt matcher dine ønsker og behov. Derfor er flere og flere begyndt at få deres drømmehus bygget af husproducenter, som kan holde prisen så langt nede, at det koster det samme, eller mindre, at bygge nyt lavernergihus som at renovere. Fold sammen
Læs mere

Så de fleste vælger at rive ned og bygge nyt for at få præcis det hus, de vil have?

»Mange løber panden mod en mur med deres krav til størrelse, indretning og energiudgifter i de eksisterende huse. I gamle dage byggede man huse med små værelser, store stuer og et lille køkken og lille badeværelse. I dag ønsker kunderne køkkenalrum, større værelser og badeværelser, så når de bygger nyt, kan de optimere indretningen til netop deres behov. At renovere og bygge et gammelt hus om er ofte for dyrt ift., hvad man får for pengene, og derfor kan det ofte bedre betale sig at jævne et gammelt hus med jorden,« siger Casper Walsøe.

At rive et eksisterende hus ned er vejen til at få sit drømmehus der, hvor man gerne vil bo. Begrænsningen ligger i at finde en nyudstykket grund eller en grund med et hus, der er i den billige ende. Det er gerne håndværkertilbud, og Casper Walsøe siger, at der i dag er en større realisme omkring prissætningen af disse.

Jan Nordmann, der er kommunikationschef i ejendomsmæglerkæden EDC, siger, at priserne på både grunde og håndværkertilbud følger resten af boligmarkedet, som går godt og »bedre end i mange år«.

»Det specielle med grunde er, at der, hvor boligmarkedet går godt, stort set ingen grunde er. I København og Nordsjælland er det svært at finde grunde, og dem, der er, koster derefter. I resten af landet, hvor der ikke er så mange købere, er priserne – også med huse på – længere nede. Men man kan sige, at jo dyrere adresse, des bedre kan det betale sig at rive ned og bygge nyt, da selve det nybyggede hus jo koster stort set det samme, uanset hvor i landet du bygger det. Så det er i hovedstadsområdet, det bedst kan betale sig at rive et gammelt hus ned og bygge nyt. Men stadig oplever vi, at købere i langt overvejende grad renoverer det hus, de køber.«

 


 

Regneeksempel: Nybyg vs. renovering

Hvordan ser de tørre tal ud, når man skal beregne, hvad det koster hhv. at bygge nyt og renovere? Huscompagniet har lavet følgende beregning ud fra et af deres mest populære huse, et 164 kvm stort kampagnehus.

Renovering af hus

 • Købesum: 1.600.000 kr.
 • Ombygning/renovering: 1.200.000 kr.
 • Totalpris: 2.800.000 kr.
 • 80 pct. belåning: 2.240.000 kr.
 • Månedlig ydelse*: Brutto: 11.130 kr., Netto: 9.905 kr.
 • Drift (varme og el)**: 2.333 kr.
 • Vedligehold: 2.084 kr. (anslået 25.000 kr. årligt)
 • Månedlig ydelse i alt: Brutto: 15.547 kr., Netto: 14.322 kr.

Nybygget hus

 • Købesum: 1.600.000 kr.
 • Nedrivning af hus: 120.000 kr.
 • 164 kvm kampagnehus: 1.820.000 kr.
 • Diverse: 150.000 kr.
 • Totalpris: 3.690.000 kr.
 • 80 pct. belåning: 2.952.000 kr.
 • Månedlig ydelse*: Brutto: 14.188 kr. Netto: 12.574 kr.
 • Drift (varme og el)***:1.166 kr.
 • Vedligehold:  0 kr.
 • Månedlig ydelse i alt: Brutto 15.354 kr., Netto 13.740 kr.

* Inkl. renovation 2.500 kr., forsikring 4.500 kr., ejendomsskat 11.000 kr., skadedyrsbekæmpelse 25 kr.
** 20.000 kr. i  fjernvarme samt 8.000 kr. i el, i alt 28.000 kr.
*** 8.000 kr. i  fjernvarme samt 6.000 kr. i el, i alt 14.000 kr. (Alle beløb er anslåede og årlige.)