Byen med de ni tårne

Selv om Carlsberg Byen er en stor byggeplads, er der allerede nu masser af liv på den gamle bryggerigrund. Boligen har taget temperaturen på området.

’Flade’ Vesterbro bliver indtaget af ni høje tårne, når Carlsberg Byen står færdig. Foto: PR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2024 står det historiske industriområde, som brygger J.C. Jacobsen etablerede i 1847, helt færdigt som et nyt byområde med butikker, uddannelse, daginstitutioner og masser af boliger – bl.a. ni høje tårne, som vil give nogle af de bedste udsigter overhovedet over København.

Men allerede nu er der masser af byliv på det historiske industriområde, der siden Carlsberg-bryggeriet lukkede ølproduktionen, har haft i gang i en makeover af de større. Det fortæller direktør for Carlsberg Byen Jens Nyhus:

»Der sker rigtigt meget på Carlsberg. Byggeriet er fuld gang, men det er livet også. De lejligheder, der står færdige, er for længst beboet, og om lidt flytter endnu flere ind, når Bohrs Tårn står klar til sommer. De første 20 butikker er også åbnet, hvilket ligeledes tiltrækker en masse naboer og rejsende, så der er allerede et meget aktivt byliv her. Og hen mod slutningen af året kommer der endnu mere liv, hvor 250-300 nye lejligheder bliver klar til indflytning.«

Ombygningen af Carlsberg Byen fra industriområde til moderne bydel sker efter en masterplan udarbejdet af arkitektfirmaet Entasis.

Den plan er så god, at den vandt prisen for verdens bedste masterplan tilbage i 2009, da byggeriet skulle til at gå i gang. Tankegangen i denne plan er at skabe en ny bydel i de historiske rammer, som både rummer beboelse, erhverv og uddannelsesinstitutioner. Der kommer til at være masser af butikker og restauranter, så der er liv i området døgnet rundt. Og det behøver ikke kun være kedelige standardbutikker, slår direktøren fast:

»Vi går meget efter ikke kun at have stangvarer, når det kommer til forretninger. Det er ikke kun kædebutikker og burgerrestauranter, der åbner her. Faktisk oplever vi flere forretninger åbne her, som ikke findes andre steder,« siger Jens Nyhus.

Plads til alle

I starten, da byggeriet af Carlsberg Byen blev sat i gang, fik projektet kritik for at være eksklusivt og dyrt. Men det er en misforståelse, at det er sådan, mener direktøren. For selv om nogle af de højest beliggende tårnlejligheder bliver solgt til høje priser, er kvadratmeterpriserne generelt i den lavere ende sammenlignet med omkringliggende kvarterer.

»Jeg vil faktisk vove at sige, at vi har nogle af Københavns lavere kvadratmeterpriser, hvis du sammenligner med lignende byggerier. Samtidig har vi almene boliger og ungdomsboliger, for det er vigtigt, at bydelen bliver blandet og mangfoldig. Det er hele idéen med planen herude. Og heldigvis vidner salget af lejligheder også om, at det bestemt ikke er for dyrt for et bredt udsnit af københavnere. For tiden sælger vi en lejlighed om dagen, så der er godt gang i den,« slår Jens Nyhus fast.