Brandlækkert og bæredygtigt

Brændekurven er af miljøvenligt palmetræ og opvaskebørsten af nedbrydeligt planteplastik. Og begge dele lige smukke. Gitte Christensens hjem er et bevis på, at bæredygtighed og lækkert design ikke behøver at udelukke hinanden i hjemmet.

Gitte Christensen i sin stue, hvor der blandt andet står et surfboard-formet sofabord, som er designet af Eames og købt på Lauritz.com. Puderne i sofaen er fra Tibetstripes, kunst på væggen af Walton Ford, Bjørn Wiinblad og Anna Sørensen. Vasen med den blå stribe er fairtrade og designet af Piet Hein Eek. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En dag fik Gitte Christensen nok. Hun var en succesfuld tøjdesigner og havde i 15 år arbejdet for en række store danske mærker. Men pludselig blev modens ’brug og smid væk’-kultur for meget for hende. »Jeg blev træt af overproduktionen i tøjbranchen med kæmpe kollektioner og alt for mange kemikalier involveret,« forklarer Gitte Christensen.

I stedet valgte hun at gøre sin nye passion for bæredygtighed til sin levevej. Hun åbnede webshoppen Objects & Use, der sælger nøje udvalgte bæredygtige designprodukter til hjemmet. For lækkert design og bæredygtighed kan sagtens forenes, hvis man spørger Gitte Christensen. »Det er vigtigt for mig at vise, at man sagtens kan gå op i boligindretning og være en stor fan af lækre designprodukter, men samtidig tænke på miljøet og bæredygtighed,« siger hun.

Produkterne, som Gitte Christensen sælger i sin webshop, finder hun rundt omkring i verden hos ildsjæle, der brænder for design og bæredygtighed. Det er alt fra designervaser fra Tokyo og trælegetøj fra New York til små håndmalede huse fra København.

Interessen for miljøvenligt og økologisk design går igen i Gitte Christensens egen indretning. Hun bor i en lys villalejlighed i en stor, hvid tre-etagers villa på Ingolfs Allé på Amager. Og her har hun indrettet sig med produkter, der kombinerer moderne design med traditionsrige håndværkstraditioner.

Tag bare bakken på hjemmets store, petroleumsfarvede spisebord, kurven med brænde ved brændeovnen og skraldespanden under skrivebordet. De er alle lavet af bæredygtigt palmetræ og er resultatet af et fairtrade-projekt, som den hotte hollandske designer Piet Hein Eek har igangsat i Vietnam.

Piet Hein Eek står bag designet, mens produkterne produceres af lokale folk efter gamle vietnamesiske håndværkstraditioner. Og i stuen lyser stribede puder op i Gitte Christensens sofa og stole. Puderne er fra det danske mærke Tibetstripes, der er designet af Mette Louise Kragh og håndvævet af lokale kvinder i Tibet.

»Som tøjdesigner har jeg arbejdet med at fange trends og skabe kreative universer gennem de sidste 15 år. Og nu bruger jeg de evner til at udvælge designprodukter, der forhåbentlig kan inspirere andre til fornyelse i deres liv,« siger Gitte Christensen om sit arbejde.

Produkterne afprøver Gitte Christensen i stor stil i sit eget hjem, ligesom hun tager mange billeder til sin webshop i hjemmet. »Det kan være et perfekt lysindfald, der pludselig inspirerer mig. Eller en blomst i haven, jeg plukker og bruger til et foto sammen med nogle af mine varer,« fortæller hun.

I det hele taget spiller naturens rå, men samtidige rolige udtryk, en stor rolle for Gitte Christensen. »Grønne planter giver mig en ro og minder om, at vi er forbundet med naturen og skal passe på den. Jeg er meget mere til at hive en gren ind fra haven end til afskårne blomster, man køber – jeg elsker, at det er lidt vildt,« forklarer hun.