Bord, dæk dig!

Julefrokosterne med vennerne og juleaften i familiens skød kalder på et særligt og flot dækket bord, men det er jo lettere skrevet end gjort. Boligen har fået to designere – manden bag stellet Menu og blomsterkunstneren – til at dække deres eget, helt personlige julebord, som vi andre kan lade os inspirere af.

Annette von Einem bruger naturens egne godter til at dele bordet op på lidt utraditionel vis – en opdeling, som understreges af bordløberen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Koldby, PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Se billedserien med de to designers juleborde:

Blomsterdesigneren:
Det første ord, jeg tænkte, var helt sikkert ‘hygge’

Annette von Einem er blomsterdesigner og har specialiseret sig i events, styling og branding. Hun arbejder fra eget værksted, og privat bor hun sammen med sin mand og sønnen, Marco, i et rækkehus med have i København.

Beskriv dit bord?
»Jeg ville gerne have det rent og enkelt, og så ville jeg gerne hive nogle traditioner frem i rampelyset. Det ses for eksempel i Frijsenborg- stellet fra Royal Copenhagen, som kun er fremme ved særlige lejligheder. De lige linjer og runde former, som er i bordet, er lige mig. Og så synes jeg, at det var sjovt, at jeg kunne bruge det på den måde, jeg har gjort, med at trække det fra hinanden og få en stribe natur midt på. Normalt har man jo en løber ned gennem bordet på langs, men jeg synes, at det er sjovt at twiste det lidt. Bordets tema er natur og stjerner.«

Hvad var din første tanke, da du fik at vide, at du skulle dække et julebord?
»Det første ord, jeg tænkte, var helt sikkert ‘hygge’. Der skal være hyggeligt ved et julebord, og så syntes jeg, at det var sjovt at tage det nye og blande med det gamle. Samtidig kan jeg godt lide, at den får lige det ekstra med høje glas og fine detaljer, så man får skabt en særlig stemning. Og så er jeg jo fagskadet; jeg synes, at man altid skal huske at få blomster på bordet. Det giver altid lige det ekstra. Man kan tage udgangspunkt i en farve i tallerknerne eller glassene og dermed skabe et fint udtryk, hvor tingene passer og spiller sammen.«

Hvilken scene ser du for dig ved dette bord?
»Jeg hører helt sikkert en livlig snakken og ser folk, der øser godt op på deres tallerkner. Det er blevet lidt mørkt udenfor, og der er en hyggelig og rar stemning, hvor folk sidder og snakker og griner på kryds og tværs.«

Hvordan så dit barndoms-julebord ud?
»Det var altid rødt eller lilla, og så var det oftest med den helt traditionelle juledug med nisser og det hele, som altid var fremme i julen. Min mor er ligesom mig selv også et kreativt menneske, så der lå helt sikkert også kogler, små æbler, fine blomster og sådan noget på bordet. Der har altid været lidt pynt på.«

Steldesigneren:
Et veldækket bord er som en teaterforestilling

Kasper Rønn er født i 1976. Han er uddannet arkitekt i 2002 med fokus på møbeldesign. Sammen med Jonas Bjerre-Poulsen har han tegnestuen NORM Architects, der nok mest er kendt for deres produkter for Menu. Privat bor han med kunstmaleren Julie von Lotzbeck og deres to børn, Ludvig og Martha, i et gammelt skovhuggerhus udenfor Humlebæk.

Beskriv dit bord?
»Det er en blanding af nyt og gammelt design, som egentlig er meget klassisk stillet op med glas på række, to sæt bestik, to kandelabre på bordet og sådan, men mikset af ting er moderne, og dermed er det også anderledes dækket, end vores forældre nok ville have gjort det. Jeg har blandet nogle antikke ting med historie med helt nye ting, som lige har ramt markedet, og det spændingsfelt, der opstår med de to yderpoler, kan jeg godt lide. Samtidig sker der noget, når man også mikser materialerne. Jeg har mikset de blanke og hårde materialer med de bløde, dæmpede farver og overflader.«

Hvad var din første tanke, da du fik at vide, at du skulle dække et julebord?
»Min første tanke var, at det ikke skulle være et traditionelt julebord, for vi laver meget sjældent traditionel julemad. Vi prøver altid at lave noget anderledes mad til vores julefrokoster og juleaftener. Sidste år serverede vi for eksempel julesushi med danske sild, laks og bacon. Og når vi serverer noget anderledes, så skal bordet heller ikke fortælle, at der vil komme traditionel dansk julemad på bordet. Bordet skal sætte scenen og ikke signalere, at nu bliver det tungt, og vi skal nærmest drikke af saucekanden. Det skal fortælle, at det bliver let, anderledes og måske endda uden kartofler. Men samtidig rummer det jo også en snert af tradition, for det ER jo trods alt jul, så der skal være en del genkendelighed i det.«

Hvad er et veldækket bord for dig?
»Et veldækket bord kan være mange ting, men det skal først og fremmest sætte en stemning. Det skal gøre, at man forventer noget. Hvis man kommer ind til et helt klassisk og elegant bord med hvid dug, tre sæt bestik og store fem-armede sølvlysestager, så forventer man også en bestemt slags mad. Et veldækket bord skaber forventningen, og der er ikke noget værre end at komme hen til et bord, der ikke fortæller en historie. Så glæder man sig ikke til maden. Der kan opstå en helt speciel stemning, når gæsterne ser et veldækket bord; en elektrisk stemning af forventning. Det er jo som en teaterforestilling.«

Hvordan skaber du et veldækket bord?
»Jamen vi starter jo flere uger, inden bordet reelt skal dækkes og nydes. Så begynder vi at tænke over og snakke om, hvordan vi kan fortælle den historie, vi gerne vil. Vi begynder at planlægge retterne og gå ud og finde ting, der passer til bordet. Vi tænker også over, om vi selv skal have noget specielt på, for vi er ikke blege for at klæde os ud, hvis det fuldender historien bedst.«