Bo småt... men godt

Skal du indrette en lille lejlighed eller hjælpe børnene med gode råd, når de skal flytte i en studiebolig, får du her tip til at få mest muligt ud af pladsen.

1. Aitio er vægophængte hylder, der giver dig opbevaringsplads lige der, hvor du har behov for det. Så slipper du for en tung reol og sparer på gulvpladsen. Aitio er designet af Cecilie Manz, fås i hvid, grå og gul og både som boks eller hylde. Priser fra 449,95 kr./Iittala Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan være noget af en udfordring at bo flot og funktionelt, hvis man ikke har gulvplads til mange eller store møbler – og skal klemme funktioner ind i et rum, der traditionelt hører til i flere forskellige rum. Om det er i den lille københavnerlejlighed, eller du har et barn, der skal flytte på kollegium, findes der masser af måder at optimere rummet på, så de få kvadratmeter føles som flere.

»Tænk i små møbler, men ligeså meget på multifunktionelle og mobile ting. Et godt råd er at have hjul under tingene,« siger boligstylist Laura Trøstrup og uddyber, at det multifunktionelle kan være et spisebord med to plader ovenpå hinanden og bukke under.

På den måde kan pladerne trækkes ud, og bordet blive dobbelt så stort – men kun når der er brug for det. Sofabordet kan være en kasse, hvor der også er plads til opbevaring, så går der ikke gulvplads til spilde. Tænk kreativt og udnyt kubikmetrene og altså ikke bare kvadratmetrene, lyder rådet fra Simonne Gorju, der er indretningschef hos IKEA.

»Hvis der ikke er plads til både garderobeskab og reol, kunne de to måske kombineres i én løsning. Find tilbehør, der tilfører de små detaljer, som f.eks. en knagerække, der kan hænge bagpå døren,« siger Simonne Gorju. Bor man på et kollegieværelse eller i en lille lejlighed, hvor et rum skal rumme flere funktioner, er det en god idé at opdele det.

»Tænk i zoner – lav et lille område med et bord, hvor man spiser og kan arbejde. I det område kan man male væggene i en farve. En anden zone er til afslapning med en seng eller sovesofa. Bag sengen er det godt at have en mørk farve, det giver nemlig baggrund og hygge,« forklarer Laura Trøstrup.

DER ER OGSÅ nogle optiske virkemidler, man kan gøre brug af. Det klassiske virkemiddel er at hænge et spejl op, fordi rummet så pludselig ser større ud. Blanke ting kan have samme effekt, fordi det giver lys og luft, og glas virker også let og luftigt. F.eks. er skabsdøre i glas en måde at gøre et skab mindre massivt.

»Gode opbevaringsløsninger er vigtigt, det skaber ro og orden og kan få selv et lille rum til at virke stort,« siger indretningschef Simonne Gorju. Hvis der ikke er plads til en masse skabe, har Laura Trøstrup også en anden mulighed:

»Hæng et gardin op på en gardinstang 20-30 cm ude fra væggen. Du kan have enormt mange ting bagved – hylder med tøj, et strygebræt eller den grimme støvsuger. Det hygger og giver god akustik. Man har sjældent et kosteskab i små boliger, og der er mange ting, der kan gemmes bagved, som virkelig er grimme at have stående fremme,« forklarer Laura Trøstrup. Men der er også boliger, hvor det kan være svært at få lov til at gøre lige præcis, hvad man har lyst til, hvis ikke det er en ejerlejlighed.

»Man må sjældent gøre noget ved væggene, når man flytter på kollegium. Der må man finde nogle andre måder at farvesætte. Man kan tage i et byggemarked og købe en spånplade, der kan stå op ad en væg. Den kan man så male eller beklæde med stof. Man kan også bruge den til at hænge billeder på eller som opslagstavle,« siger Laura Trøstrup.

BOLIGSTYLIST LAURA Trøstrup forklarer også, at den rigtige belysning kan gøre en forskel. Hendes råd er at tænke belysning i etager.

»Der skal ikke bare hænge en lampe i loftet – foroven skal man have generel belysning, og så skal man derudover have lamper i øjenhøjde på en reol eller ovenpå et skab. De er hyggelige at have tændt om aftenen. Der findes også rigtig mange fine væglamper, og de har også den fordel, at man sparer på gulvpladsen ved at skrue dem op på væggen,« siger Laura Trøstrup.

Der findes også flotte lamper, der er monteret på væggen, og samtidig kan svinges ind over et bord og tilbage og bruges ved en læseplads. Der er også et sidste råd fra Laura Trøstrup, hvis det er børnene, der skal flytte ind i en lille studiebolig.

»Nogle gange får man så meget foræret, at man faktisk godt kan blive lidt forstoppet af alle de ting, man modtager. Man slæber rundt på dem i ti år og bliver ti kilo lettere, når man endelig smider dem ud. Jeg synes faktisk hellere, man skulle give sine børn et gavekort end en masse gamle møbler. Giv dem plads til at finde deres egen stil,« lyder rådet fra Laura Trøstrup, der tilføjer, at det bedste, man kan give sine børn, når de flytter hjemmefra, nok er en støvsuger.

3. Fuwl er både hylde og opbevaring i ét, så et entrémøbel ikke behøver fylde ret meget. Den er lavet i stål og asketræ og har størrelsen 33x38x15 cm. Fås i sort stål med sortolieret ask eller hvidmalet stål med lyst asketræ/Menu Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.