Bin Laden-halvbror bygger skyskraber i New York-størrelse

Blot 130 centimeter vil adskille en kommende afrikansk skyskraber fra at være højere end det nye World Trade Center i New York. Bygningen bliver dermed den suverænt højeste på kontinentet, der er noget mere kendt for lave indkomster end højtragende konstruktioner. Bygherren er den saudiske erhvervsmand Sheikh Tarek Bin Laden.

Afrikas højeste skyskraber skal nu bygges i Casablanca, Marokko.
Læs mere
Fold sammen

At en lille ø kaldet Manhattan ud for den amerikanske østkyst ikke længere er hjemsted for verdens højeste skyskrabere er næppe nogen nyhed. I 1990erne blev asiatiske storbyer som Shanghai, Taipei og Kuala Lumpur udstyret med imposante skylines, og i  00erne gik Mellemøsten byggeamok, hvorfor verdens højeste menneskeskabte konstruktion i dag hedder Burj Khalifa og ligger i Dubai. Men nu vil Afrika også være med.

Det skriver arkitekturmediet Dezeen.

For i år bliver det første spadestik efter planen taget til det, der vil blive kontinentets højeste bygning: »Al-Noor Tower« i marokkanske Casablanca.

540 meter højt skal det ved indvielsen i 2018 være - og dermed bare 1,3 meter lavere end New York Citys nye World Trade Center ved Ground Zero, der er den højeste af sin slags i skyskraberens hjemland. Afrika vil dermed blive indehaver af den tredjehøjeste bygning på den vestlige halvkugle.

»Tårnets højde på 540 meter skal minde os om, at Afrika består af 54 lande. Alle i Afrika skal føle sig som en del af det tårn,« skriver selskabet på projektets hjemmeside. Højden bliver ikke det eneste symbolske ved bygningen, for facaden skal udsmykkes med motiver, der symboliserer Afrikas 1000 forskellige sprog, og bygningens 114 etager skal repræsentere antallet af surah (kapitler) i Islams helligskrift, Koranen.

»Vi valgte Marokko, fordi det er porten mellem Afrika og Europa, et moderne land og politisk stabilt,« siger projektlederen Amede Santalo fra det Dubai-baserede byggeselskab Middle East Development LCC til nyhedsbureauet AFP.

Politisk stabilitet er ellers ikke just, hvad bygherrens navn er forbundet med. Middle East Development LCCs bestyrelsesformand er nemlig Sheikh Tarek Bin Laden, der, som navnet antyder, er halvbror til verdens engang mest eftersøgte mand, den nu afdøde Al-Qaeda-leder Osama Bin Laden. Men i modsætning til halvbroderen har Sheik Tarek altså valgt en noget mere opbyggelig måde at slå sit navn fast på. Bin Laden familien er da også kendt som en af Saudi-Arabiens rigeste entreprenørfamilier.

»Fra siden ligner tårnet den pen, som Sheik Tarek bruger til at designe fremtiden,« står der på hjemmesiden for projektet, der ventes at koste en millard dollars, hvilket svarer til 6,25 milliarder kroner, at bygge. Men så er der også plads til både et syv-stjernet hotel, erhvervscentrum og shoppingcenter.

Om Casablanca dermed er rammen om »the beginning of a beautiful friendship« mellem Afrika og skyskraberarkitekturen, må tiden vise.