Badeværelset: Hjemmets nye leverum

I Annette og Jan Bjarnhoffs hjem er badeværelset et opholdsrum på lige fod med stuen og køkken-alrummet. Et bevidst materialemiks samt fokus på belysning, møbelvalg og kunst har givet rummet mange benyttelsesmuligheder og god bund for hygge og velvære.

Den gråtonede glasvæg ved badekarret skaber et rum i rummet, og det store maleri, som Annette Bjarnhoff selv er kunstneren bag, tilfører oplevelse og stemning. Skifergulvet er importeret fra Italien af Bjarnhoff, og badekarret er fra Agape. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pia Enghild

Som regel er det stuen og køkkenalrummet, der er hovedrolleindehavere i vores hjem, og som vi betegner som boligens opholdsrum. Det er i de rum, vi udfolder diverse aktiviteter og lever vores liv, mens rum som sove- og badeværelset ofte lever et mere diskret liv i tilbagetrukne dele af hjemmet.

Sådan er det imidlertid ikke i Annette og Jan Bjarnhoffs hus uden for Kolding. Her er badeværelset blevet forfremmet og spiller en stor rolle som leverum på lige fod med familiens mere traditionelle opholdsrum.

»Vores hus er grundlæggende tegnet på den måde, at vi lever i store, åbne og lyse rum. Det gælder selvfølgelig for køkkenet og opholdsstuen, men vi har også valgt at gøre badet til et mere decideret leverum, som man ikke bare drøner ind i for at gå på toilettet, vaske hænder og suser ud af igen, men som man også kan nyde at opholde sig i i længere tid,« forklarer Annette Bjarnhoff, som til daglig er billedkunstner, men også løser forskellige opgaver i sin mands virksomhed; lys- og designfirmaet Bjarnhoff.

Hvordan parret mere konkret har fået badeværelset gjort opholdsvenligt, handler først og fremmest om størrelsen ... »Meget har jo kunne lade sig gøre, fordi vi har pladsen.

Badeværelset er indrettet som et stort værerum, men hvor vi har afgrænset et par af funktionerne. For eksempel er badekarret placeret bag en gråtonet glasvæg, så det bliver et lille privat hjørne, men samtidig også et smykke til rummet, som man kan se fra alle sider,« siger Annette Bjarnhoff og forklarer samtidig, at det er samme tanke om at skabe rum i rummet, der har afgjort selve toilettets placering.

»Vi har også valgt at lukke toilettet inde i en lille alkove, så det er muligt at opholde sig flere i rummet, men man stadig kan gå for sig selv og være privat ved de to gøremål; toilet og brusebadet.«

Pladsen giver ikke kun gode inddelingsmuligheder i det 30 kvadratmeter store rum. Det øger også udfoldelsesmulighederne i rummet – og det er med til at gøre det til et rum, som familien bruger meget. De har som regel en romaskine stående og Annette Bjarnhoff bruger også rummet til ren afkobling.

»Vi har en ganske stresset hverdag, så det er sådan et dejligt rum at komme hjem til og for eksempel dyrke 20 minutter yoga for lige at finde sig selv igen. Vi har også fået lagt elektronik ind, så vi kan høre musik derude, og det giver rummet den der lounge-agtige stemning. Rummet indbyder også til, at man er flere derude, og det er hyggeligt.« Og lige præcis hyggen har Annette og Jan Bjarnhoff været meget bevidst om at indarbejde i rummet på forskellig vis.

»Vi har for eksempel prøvet at bryde de der mere traditionelle materialer, som ofte er på et badeværelse, med mere bløde typer. Skifergulvet, spejlene og klinkerne er jo allesammen hårde materialer, som vi så har blødt op med den store trævæg og bænken, som begge tilfører rummet varme og stemning, « forklarer Annette Bjarnhoff.

Noget andet, der tilfører både stemning og hygge til leverummet, er kunst.

»Vi er nok som udgangspunkt ret rene i vores udtryk. Vi har ikke så meget nips, for det kan jeg egentlig godt lide bliver bag skabslågerne. Men som kunstner kan jeg godt lide, at der også er plads til malerier, skulpturer og lignende på badeværelset. Det gør noget ved miljøet, at der er nogle smukke ting at kigge på, nogle gode oplevelser i et af husets vigtige opholdsrum.«

FRA BADEVÆRELSE TIL LEVERUM

Vil du også gerne forvandle dit badeværelse til et leverum? Her er Annette Bjarnhoffs fire bedste råd:

  • »Fremfor alt – og fordi det betyder meget i vores verden – så er belysningen altafgørende. Du kan have det vildeste lysstofrør i dit badeværelse, og så er alt ødelagt – uanset hvilke møbler du sætter ind. Så find nogle belysningskilder med den rigtige varme, og så synes jeg, at det er superfint, at du punktbelyser det, som du har brug for at se, når du opholder dig i rummet.«
  • »Et siddemøbel gør helt enkelt, at du opholder dig mere i rummet. Vi har en bænk i vores rum, og hvis den ikke stod der, så ville jeg jo ikke sætte mig og file mine negle eller lignende. Den gør rummet rigtigt hyggeligt.«
  • »Kunst kan også sagtens have en plads i badeværelset. Det tilfører en ekstra oplevelse, fordi der også er noget pænt at kigge på – udover når du ser dig selv i spejlet ... Du kan få en hyggelig lille oplevelse, uanset om det er en lille skulptur på bordet eller et maleri. Sådan noget, som ikke traditionelt hører til på et badeværelset, kan sagtens have sin berettigelse der for at gøre rummet til noget særligt.«
  • »Materialerne er også vigtige. Det fungerer godt at bryde med de traditionelle overflader, så du ikke kun har kolde materialer. Det kan for eksempel løses med en trævæg, som vi har gjort. Det gør også noget godt for akustikken.« For produkter og lignende løsninger: se eventuelt bjarnhoff.com.

-