Arkitekturens mesterværker åbner for offentligheden

Et brusende vandfald midt i dagligstuen, soveværelser i vulkanske hulrum og hele vægge lavet af jalousier. Det er nogle af de påfund, det sidste århundredes største arkitekter fik. Skøre eller ej – i dag er deres bygninger stemplet som ikoniske for deres tid.

Fallingwater står for mange som huset over alle huse. Det er opført midt i en skov, henover et brusende vandfald, der løber direkte igennem dagligstuen. Mindre kunne ikke gøre det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stock.xchng, Geoffreybawa.org, Fondation le Corbusier, Stiftung Haus Schminke
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere af det 20. århundredes arkitekttegnede huse er i dag åbne for den designinteresserede offentlighed. Hele vejen fra Asien til Sydamerika har man nemlig indrettet ikoniske boliger som museer, hvor original arkitektur, indretning og design kan opleves helt tæt på. Og på hjemmesiden iconichouses.org kan man lade sig guide til over 100 ikoniske huse i alle størrelser, stilarter, farver og former.

ET AMERIKANSK MUST
En beroligende lyd af livligt vand, der bruser ned over et klippefremspring, fylder den store stue. Ilden knitrer i den rustikke pejs, lavet af kampesten fra den nærliggende skov. Fallingwater er om noget et hus i ét med naturen. Denne privatbolig blev opført i 1935 af Frank Lloyd Wright og er kendt som et af verdens mest unikke og berømte huse – og det skal da heller ikke få lov at gå unævnt forbi denne gang.

Huset er opført henover et vandfald i Allegheny- bjergene i Pennsylvanien i USA, og det er unikt i sin evne til at integrere, ja nærmest camouflere sig i sine omgivelser. Der er leget med udviskede grænser og flydende overgange helt ned til mindste detalje, og for eksempel går de høje panoramaruder direkte ned i de rå klipper ikke engang adskilt af en ramme.

»Ethvert amerikansk barn blive slæbt med på familieudflugt til Fallingwater. Der starter en ny guidet tur hvert 12. minut!« fortæller Natascha Drabbe, iværksætter af hjemmesiden iconichouses.org i et interview til designmagasinet Dwell.

Hun startede den online guide til ikoniske huse, da hendes mand, arkitekten Mart van Schijndel, gik bort og efterlod sig et berømte hus, han byggede i Utrecht. Natascha Drabbe indviede det som hus-museum, ligesom hun besluttede at gøre det med en række andre forladte og forfaldne arkitekttegnede boliger verden over.

PÅ HJEMMEBESØG HOS ARKITEKTERNE


I dag rummer guideiconichouses.org huse fra de fleste verdenshjørner. 150 kilometer syd for Berlin ligger for eksempel den tyske arkitekt Hans Sharouns Haus Schminke, der med sine organiske former svæver bølgende henover bakken, som det er opført på.

Og i Florida kan man opleve, hvordan den moderne arkitektur har tilpasset sig subtropiske forhold. Her, længe før air conditioningens tid, opførte Paul Rudolph nemlig det såkaldte Umbrella House, hvis vægge næsten udelukkende består af jalousier, som skulle tillade den friske brise at trænge ind og nedkøle huset.

Også flere af arkitekternes private boliger har åbnet dørene på vid gab. Det gælder blandt andet Alvar Altos hjem og tegnestue i Helsinki samt Frank Lloyd Wrights private bolig i Chicago. Her kan man træde ind i de lokaler, hvor arkitekterne fordrev eftermiddagen med en god bog, indtog aftensmåltidet eller tegnede skitser til deres næste mesterværker.

På samme måde kan man besøge den spanske arkitekt César Manriques privatbolig på Lanzarote (billedet), som er original i kraft af at være bygget ind i vulkanske hulrum med vægge i basalt.

PÅ DEN DANSKE SCENE
Danmark har altid gjort sig godt bemærket på den store internationale designscene, og hvad angår ikoniske huse, er vi også at finde på verdenskortet. For eksempel strømmer arkitektfanatikere til Finn Juhls hjem i Ordrup, tegnet af møbelarkitekten selv og opført i 1942. Her går arkitektur og boligindretning op i en højere enhed, fordi Finn Juhl tegnede møbler som Høvdingestolen og Ægypter-stolen til netop dette hus, som han boede i frem til sin død i 1989.

Andre lægger vejen forbi Arne Jacobsens villa i Klampenborg (billedet), der tjente som privatbolig og tegnestue for det danske designikon. Trods sit beskedne areal på 110 kvadratmeter forekommer huset meget rummeligt, ikke mindst hjulpet på vej af de dybe panorama-kig til et uendeligt blåt Øresund. Og dermed indrammer Arne Jacobsens hus det 20. århundredes arkitektoniske ikoner i en nøddeskal: minimalistisk, funktionalistisk og i ét med sine omgivelser.

LE CORBUSIERS FEM PUNKTER


En anden stor klassiker, som figurerer på listen over ikoniske huse, er Le Corbusiers Maison La Roche.

Boligen anses for at være et pragteksemplar på moderne fransk arkitektur, og det var med dette bygningsværk, at Le Corbusier introducerede de såkaldte fem punkter, som et moderne hus efter hans mening skulle opfylde: Det skal have en åben rumplan, en frit komponeret facade, et vinduesbånd, en taghave, og så skal det løftes på søjler – fem krav, som Maison La Roche opfylder til fulde.

Med denne verdensberømte villa udviklede den franske arkitekt ligeledes sin idé om en arkitektonisk promenade: »Det er ved at gå, ved at flytte sig, at man ser arkitekturens struktur,« har Le Corbusier sagt.