Arash Nourinejad: »Kvalitet frem for kvantitet«

Iranskfødte Arash Nourinejad startede med at designe sin egen dobbeltseng og sengelampe. Lampen lever han nu af, og den sælges i hele verden – fra New York, Kina og Australien.

Arash Nourinejad er fascineret af det paradigmeskift, som der sker i øjeblikket inden for lamper, hvor LED-lyskilden giver nye muligheder for lampedesign.LED-strips skjult i lampen gør det muligt med et meget minimalistisk lampedesign, Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

Arkitekt Arash Nourinejad er for kort tid siden flyttet ud i sit nye værksted på Amager, som han deler med to andre kreative sjæle – en tøjdesigner og en advokat, som laver boliginteriør. Værkstedet er råt og industrielt, men alt er pænt organiseret, så besøgende får indtryk af, at godt nok arbejdes der kreativt her, men der er orden på sagerne.

»Da vi flyttede ind, rev vi vægge og lofter ned for at få ét stort, lyst rum. Det er et rart sted at være, da her er højt til loftet, og de store vinduespartier ud mod gården giver masser af daglys i vores værksted,« siger Arash Nourinejad, som nyder at kunne sparre med de andre på værkstedet, når han arbejder.

»Som selvstændig har man nemlig brug for et godt netværk af ligesindede, som man kan relatere sig til ens til tider hektiske tilværelse, hvor man har flere kasketter på,« siger han.

DESIGNINTERESSEN OG DET at skabe noget unikt ligger ikke den arkitektuddannede Arash Nourinejad fjernt, som har designet og bygget flere møbler selv. For tre år gik han i gang med at designe og snedkerere en seng til ham selv og hustruen Kristina, og da den var stod færdig et år efter, manglede de en egnet lampe til soveværelset – og af resttræet fra sengeproduktionen opstod den første version af lampen.

»Da den blev hængt op over hovedgærdet og tændt, blev jeg så begejstret, at jeg for sjov sagde til Kristina, at det ikke ville undre mig, hvis lampen frem for sengen ville være det mest unikke af de to design,« fortæller Arash Nourinejad, som har fået masser af positiv respons på både seng og sengelampe. Ud over parrets egen seng i privaten har Arash Nourinejad også designet borde, bænke og reoler, men i stedet for at gå videre denne vej har han – grundet den overvældende modtagelse af lamperne – valgt at fortsætte med lampedesign.

»Da jeg udstillede mine lamper første gang på Blikfang-messen i 2012, oplevede jeg så stor interesse for de forskellige prototyper, at jeg hurtigt blev klar over, at jeg burde finde en producent,« siger Arash Nourinejad, der før lampeprojektet arbejdede som arkitekt i bl.a. Dubai, hvor han tegnede på flere store projekter, herunder en 660 meter høj skyskraber.

SIDENHEN ARBEJDEDE HAN som køkkenarkitekt hos Multiform, men ville gerne noget andet, som altså blev som selvstændig lampedesigner.

»Jeg udfasede gradivst mine opgaver i køkkenbranchen og gik ’all in’ med mit eget lampeprojekt. Jeg har lært rigtig meget af mine tre år i køkkenbrachen, hvor min viden om salg, prisfastsættelse, dimensionering og konfiguering kunne bruges direkte i mit nuværende virke som selvstændig lampedesigner og producent,« siger Arash Nourinejad, som trinvist har udvidet sin portefølje af lamper.

Han har hele tiden haft det som princip, at forretningen skal kunne løbe rundt økonomisk, før han tager nye skridt i en udviklingsprocess. De første lamper blev lavet hjemme i køkkenet, og der er ikke optaget gæld i banken for at starte produktionen op, men han har i stedet satset på en organisk vækst af virksomheden.

»Når jeg køber kobbermetalplader på op til tre meter, er det vigtigt for mig, at jeg kan bruge stort set alt metallet og ikke står med for mange rester af det dyrebare materiale, da det ikke blot er uøkonomisk, men heller ikke tager højde for det bæredygtige aspekt,« siger Arash Nourinejad, der bl.a. så en mulighed for at bruge det overskydne metal fra lampeproduktionen til at udvikle de henholdsvis tre- og firearmede versioner af lampen. De opstod på baggrund af henvendelser fra kunder, som havde et rundt eller kvadratisk bord.

ALLE HANS LAMPER er ens med få variationer, og den største udfordring har været udviklingen af de interne beslag og at ’source’ de bedste komponenter, eksempelvis hvordan driveren (trafoen) er kobblet til LED-lyskilden.

»Det er den slags, som tager lang tid for mig at udvikle, eksempelvis de nye LED-PCB, som sidder skjult i lampen, der gør det til en ny udfordring at designe moderne lamper,« siger Arash Nourinejad, der kan lide at arbejde på materialets betingelser.

»Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten til fordel for prisen, da det ikke handler om at fremstille den billigste lampe, men den bedste. Det skal være ædle metaller, som bliver fremstillet på deres egne præmisser, da det giver det smukkeste resultat,« siger Arash Nourinejad, som sætter en ære i at lave en 100 pct. dansk, håndlavet og bæredygtig produktion i samarbejde med nogle af de sidste gørtlere i Danmark, som fremstiller et kompromisløst produkt med bl.a. sølvloddede samlinger, da det giver det flotteste resultat.

»Jeg bryder mig ikke om køb-og-smid-væk-kulturen og er chokeret over en amerikansk undersøgelse, der viste, at op mod 97 pct af de købte produkter i vores del af verden var omdannet til skrald efter kun seks måneder,« siger Arash Nourinejad, som derfor personligt drømmer om at lave et tidsløst design, der kan gå i arv, da bæredygtighed i høj grad også handler om tingenes levetid.