1950'ernes ikoniske træfigurer

Nogle design bliver klassikere, andre går i glemmebogen. Danske Architectmade satser på, at deres arkitekttegnede, hånddrejede træfigurer fra 1950erne vil overleve som klassikere.

Owl, Oscar og Bird. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Mikkel Hansen og PR

Langt væk fra storbyen ligger et lille træværksted, Høsten Trædrejeri, som ikke syner af meget ude fra. Indadtil summer det derimod af masser af aktivitet, hvor få udvalgte medarbejdere sørger for alle processer i fremstillingen af de små ikoniske træfigurer, der er tegnet af anerkendte arkitekter i 1950erne – fra egetræet kommer ind som store plader, til der sidst står en færdig hånddrejet fugl.

Netop i disse år er det store udland ved at få øjnene op for, at dansk design kan være andet end de velkendte møbelklassikere, hvilket man også oplever hos Architectmade, som ser en stadigt stigende interesse for deres produkter i hele verden. De har de sidste ni år arbejdet tæt sammen med Høsten Trædrejeri, der har eksisteret siden 1947 – og som følge af samarbejdet har specialiseret sig i at fremstille de små arkitekttegnede træfigurer. 

Figurerne er tegnet af såvel afdøde som nulevende arkitekter som f.eks. Hans Bølling, Paul Anker Hansen og Kristian Vedel, hvorfor Architectmade arbejder med stor respekt for produktets historie og oprindelige kvalitet, så hver enkelt træfigur skal være perfekt, før den får lov at forlade trædrejeriet.

»Det kræver stor præcision, når træet drejes og slibes, da de færdige figurers dimensioner er resultatet af millimeters nøjagtighed – ellers passer delene ikke sammen « forklarer Finn Hansen, snedker og ejer af Høsten Trædrejeri, mens han viser, hvordan kroppen på en af de små fugle slibes glat med sandpapir.

DER ER MANGE trin i processen, og den første er, at træet skal leveres fra Fyn, hvor det bedste egetræ kommer fra. De store plader skæres ud i passende firkanter, inden de kommer videre til selve formgivningen – hvor de skal drejes til f.eks. kroppe, hoveder, få indsat øjne eller ’ryges’ – en kemisk proces, der sørger for, at træet får en dybere, mørkere farve.

»Hvis træet skulle have en fejl – som er dukket op under slibningen – er der kun en vej, og det er i skraldespanden. Heldigvis er vi rutinerede folk, som har drejet træ i en menneskealder snart,« siger Anker Willumsen, som startede i trædrejeriet som 15-årig og i år kan fejre 49 år i træets tjeneste. Og det er netop træets beskaffenhed og dets muligheder, som bl.a. har inspireret Architectmade til at genskabe de klassiske designprodukter, der er skabt til at kunne holde generation efter generation. 

»Vi benytter os derfor udelukkende af de bedste træsorter som f.eks. egetræ og teak, der desuden er de træsorter, som produkterne oprindeligt blev håndlavet i,« siger Morten T. Jensen, der som direktør startede virksomheden i 2005, da han syntes, at det var synd og skam, hvis disse gamle designobjekter fra en svunden tid bare skulle gå i glemmebogen.

»MEN DET ER OGSÅ et opgør mod vores ’brug og smid væk’-kultur, hvor tendensen er at smide ud og købe nyt, så snart trenden skifter,« forklarer Morten T. Jensen, der sætter en ære i at bevare design, som ikke blot fungerede i sin samtid, men stadig 60 år efter kan fange blikket og interessen.

»Godt design er tidløst, og det er grundpillen i produktportefolien hos os, da vi går efter at skabe produkter, som er løsrevet fra tidens trends,« siger Morten T. Jensen, der har valgt at forsætte produktionen af virksomhedens små figurer Bird og Owl i Danmark på det lille trædrejeri på Sydsjælland, da han ser det som en stor fordel at have produktionen tæt på. 

Et nøgleord for ham er kvalitet, så hver enkelt produkt gennemgår en omhyggelig kontrol på hovedkontoret, inden de bliver sendt til butikkerne.

»Det er afgørende for os, at alle produkterne lever op til vores høje kvalitetskrav, hvorfor alle dele bliver nøje vendt og drejet i hånden af vores medarbejdere,« siger Morten T. Jensen, som glæder sig over at kunne bidrage til en bevarelse og udbredelse af den danske designarv.

BIRD af Kristian Vedel
De små fugle af egetræ med øjne af wengé- og ahorntræ er designet som en hel familie af Kristian Vedel. Den består af flere forskellige størrelser, fra den lille, som symboliserer børnene, til den store, som symboliserer forældrene, og den buttede bedsteforældrene.

Fuglenes hoveder kan dreje i næsten alle retninger, ligesom kroppens placering – enten med den spidse eller runde ende nederst – kan signalere hunkøn eller hankøn. Kristian Vedel tegnede fuglefamilien i 1959, som i løbet af 1960erne blev en af de mest succesfulde træprodukter, hvilket den stadig er den dag idag.

OSCAR af Hans Bølling
Hans Bølling har været utrolig produktiv med sin udvikling af små træfigurer med et tvist af humor. De mest berømte er hans træænder, men han står også bag hunden Oscar, der symboliserer leg og kreativitet. Oscar er skabt af flere drejelige led, der kan give ham forskellige udtryk – f.eks. at give pote. Ud over Oscar står han bag figurerne Strit, Optimisten, Pessimisten og Havfruen, men også villaer, rådhuse, møbler og lejlighedskomplekser.

VENDEBAKKE af Finn Juhl
I modsætning til de små træfigurer fremstilles den såkaldte vendebakke af Finn Juhl ikke på Høsten Trædrejeri, selvom Architectmade står bag. Finn Juhl, som er kendt for at være en af landets store og mest alsidige artikitekter, lagde vægt på, at han ikke blot var møbelarkitekt, men også skabte andre former for kunst, herunder vendebakken fra 1956.

Den er fremstillet af teaktræ, fås i tre størrelser og i fire forskellige farver af laminat. Den originale bakke er i dag udstillet i Finn Juhls tidligere hjem i Charlottenlund, der i dag er indrettet til museum.

OWL af Paul Anker Hansen
De kuglerunde øjne synes næsten at kigge på én, når man kigger på Uglen, som er det seneste skud på stammen i portefolien hos Architectmade. Den er tegnet af Paul Anker Hansen, som faktisk var dyrlæge og drejede sine små figurer hånden i sit eget værksted som en hobby. Hans talent viste sig at være så stort, at han senere kunne leve af træarbejdet.

Hans motto er: ’Barndommens gade er landet for livet,’ og uglen er et godt eksempel på, at den mystiske ugle kan tolkes ud fra en legende og barnlig tilgang. Hovedet holdes på plads af en magnet, så det kan drejes i alle retninger.