10 facts om parcelhusenes nye trussel, miljøgiften PCB

Pludselig bliver PCB nævnt alle vegne. Men hvorfor egentlig? Læs her om miljøgiften, som kan være en ny bombe under parcelhusejere. En ny rapport fra Energistyrelsen har nemlig vist, at giften findes i mange flere parcelhuse end tidligere antaget.

PCB er på listen over de 12 farligste miljøgifte, og man mener, at giften findes i en femtedel af alle enfamilieshuse, der er opført i 50-, 60- og 70'erne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Ballund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad er PCB?

PCB er en forkortelse for polychlorerede biphenyler og er en fællesbetegnelse for 209 industrielt fremstillede kemiske stoffer. PCB er på listen over de 12 farligste miljøgifte, fordi det er svært at nedbryde i naturen. Stoffet ophober sig i fødekæden, så især mennesker bliver udsat for de skadelige virkninger - f.eks. kan det være hormonforstyrrende og mistænkes også for at være kræftfremkaldende.

Hvor støder man på PCB?

Stoffet blev i perioden 1950-1977 brugt i byggeriet bl.a. i fugemasser, termoruder, maling og gulvbelægninger. Det blev især brugt i elementbyggeri, men det har vist sig også at være udbredt i parcelhuse. Man mener, at der er PCB i omkring en femtedel af en– og tofamiliehuse fra perioden, men formentlig ikke i så høje koncentrationer i de fleste.

Læs også: Husejere glemmer at fjerne farlig PCB

Hvis PCB blev brugt for så længe siden, er det så ikke fordampet?

Et af de store problemer ved PCB er, at det ikke nedbrydes. Selvom det til en vis grad kan være fordampet fra en maling, vandrer det videre til andre materialer – f.eks. ned i gulvet, ud i karmene osv.

Hvad betyder det for indeklimaet?

Vi ved det endnu ikke præcist. Først til efteråret kommer en rapport fra Energistyrelsen som del af regeringens handlingsplan omkring PCB. Den vil give flere oplysninger om eventuelle konsekvenser for indeklimaet og dermed sundhedsrisiko. Det vil ifølge Energistyrelsen gøre det lettere for en husejer at beslutte, om man bør undersøge, om der er PCB i bygningen.

Læs også: Sådan undersøger du, om der er PCB i din bolig

Hvordan finder jeg ud af, om vi har PCB i vores hus?

Tjek først og fremmest om dit hus er bygget eller renoveret mellem 1950 og 1977. Tjekker du på boligejer.dk/ejendomsdata eller henvender dig til kommunens byggesagsregister, kan du få oplysningerne. Hvis det falder inden for perioden, så foretag en visuel gennemgang af dit hus.

”Start med at kigge på bygningsstilen, foreslår ekspert i PCB hos Teknologisk Institut, Kathrine Birkemose Olesen.

”Er bygningen muret med mørtelfuger og tegltag, er det ikke lige så bekymrende, som hvis du sidder i betonbygning eller med en masse bløde fuger rundt omkring vinduer og døre,” siger hun.

Du finder trin-for-trin vejledninger i, hvordan man identificerer og eventuelt måler for PCB på pcbguiden.dk. Du kan også ringe til den PCB hotline, der er oprettet for at få gode råd og vejledning.

Hvis mit hus er i faregruppen hvad så?

Hvis du må sige ja til bløde fuger eller andet, du har mistanke til, så tænk over omfanget. Har du en enkelt fuge omkring et spejl, kan det være relevant at få taget en prøve. Handler det om større flader, skal du måske have foretaget en luftmåling. Men gå ikke i gang med at foretage dig noget selv, for du kan ende med at sprede det.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man planlægger sagens gang med et firma, som har ekspertise i PCB. Fremgangsmåden afhænger af, hvor høj koncentrationen er. Grundig rengøring og udluftning nedsætter niveauet, så det er et godt sted at begynde ved lavere koncentrationer. Næste skridt kan evt. være at forsegle overfladerne, indtil man finder ud af, hvad man skal gøre ved det. Viser luftmålingen højere koncentrationer, kan det være forbundet med sundhedsrisiko, og man skal straks have gjort noget. Det koster typisk 5.000 -10.000 kr. at foretage indeluftmålinger i et almindeligt parcelhus, oplyser Energistyrelsen.

Hvordan gør jeg, hvis jeg skal skifte vinduer fra 70’erne?

Det er lovpligtigt at få foretaget en PCB-screening til omkring 6.000 – 7.500 kr., hvis du vil renovere huset.

Hvem har ansvaret , hvis der er PCB i dit hus?

Som husejer er det dit ansvar at få det fjernet – også økonomisk.

Hvordan sikrer jeg mig mod PCB, hvis jeg skal købe hus?

”Få huset testet, inden du beslutter dig, hvis det er i farezonen,” opfordrer bygningsrådgiver og fagekspert hos Bolius, Bjørn Bo Klahn.

”Man kan ikke læse i en tilstandsrapport, om huset indeholder PCB, og man kan heller ikke forsikre sig imod det. Så køber kan risikere at sidde tilbage med en meget stor regning. I allerværste fald kan det komme til at koste en halv million at skaffe sig af med giften. Eller 70.000 kroner at fjerne PCB bare fra et enkelt kælderværelse,” advarer han.

Hvordan kommer vi af med PCB-affald?

Det er uhyre vigtigt, at PCB-holdigt affald bliver fjernet rigtigt, og at det bliver behandlet som farligt affald både af hensyn til arbejdsmiljø og det ydre miljø. Statens Byggeforskningsinstitut har for nyligt udsendt information til byggebranchen om, hvordan man undersøger, om en bygning er forurenet med PCB, og hvordan håndværkerne konkret renoverer bygninger med PCB.