10 bæredygtige hit til dit hjem

Ordet ’bæredygtighed’ kan måske godt lyde lidt af halmballer og øko-iver, men sådan behøver det bestemt ikke at være. Du kan sagtens indrette moderne og indbydende med bæredygtigt design. Se blot disse 10 hit.

Magno-radio, fremstillet i ibenholt og fyrretræ, designet af Singgih Kartono, bruger almindelig strøm eller fire AA-batterier, 19,1 x 11,7 x 13,5 cm, 1.799 kr., Designdelicatessen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Radio lavet af træ

Der ligger 16 timers arbejde i hver Magno-radio, som er udført af lokale håndværkere i Indonesien og fremstillet i bæredygtigt ibenholt og fyrretræ. Overskuddet fra salget af radioen går til lokale formål i området. Det er Singgih Kartono, der har skabt den, og han har valgt at designe radioer i træ både på grund af materialets æstetik, men også på grund af træets enkle og organiske vitalitet.
Magno-radio, fremstillet i ibenholt og fyrretræ, designet af Singgih Kartono, bruger almindelig strøm eller fire AA-batterier, 19,1 x 11,7 x 13,5 cm, 1.799 kr., Designdelicatessen.

Bravo for bambus

Bambus er et populært bæredygtigt materiale af flere grunde. Det er blandt andet meget holdbart med en overflade, der er hårdere end for eksempel eg, og så skåner det miljøet, fordi brugen af bambus reducerer rovdrift på langsomtvoksende træer. Derudover sætter bambus selv nye skud og genplanter sig selv, og det er 100 procent nedbrydeligt i naturen. Alt det har EGO forstået, og de bruger derfor gerne bambus i deres bæredygtige og miljøvenlige produkter. Det gælder for eksempel smagsbrættet her med tre små porcelænsskåle til snacks.

Smagsbræt med tre skåle og bambusske, fremstillet i bambus, designet af Steffen Schmelling, 35 x 13 cm, 350 kr., EGO

Bæredygtigt og dansk lys

Han er selvlært og begyndte sin designkarriere i sine forældres kælder i Fårevejle, hvor han byggede alt muligt ud af hvad som helst. Og så beviser Tom Rossau gang på gang, at bæredygtigt design bestemt ikke behøver at være kedeligt. I 2004 begyndte han at bygge lamper i trælameller, og det er der kommet mange smukke modeller ud af siden. Han bygger dem i sit værksted, der hænger sammen med butikken på Frederiksberg.

TR11-pendel, fremstillet af birkelameller, designet af Tom Rossau, 110 x 55 cm, pris oplyses ved forhandler, Tom Rossau.

Lokal systue i en global verden

Place de Bleu på Nørrebro i København beskriver sig selv som en lokal systue i en global verden. Her opkvalificeres etniske minoritetskvinder inden for syning, strik, hækling og lignende, og kvinderne får samtidig undervisning i såkaldt arbejdsmarkedsdansk. Det er Trine Alette Panton og Lena Børre, som leder Place de Bleu, og de tilbyder efter endt opkvalificering kvinderne fleksible ansættelser. Place de Bleu forener dansk design og etnisk håndarbejde, og deres nyeste puder, Butterfly, er gode eksempler på dette. De er syet i kvalitetstekstiler fra Kvadrat.

Butterfly I, II og III-puder, designet af Lena Børre, fås i tre modeller, 34 x 54 cm, 850 kr., Place de Bleu.

Toparkitektens bud

Selv ikke de bæredygtige møbler kan hotshot-arkitekten Bjarke Ingels holde sig fra. Han stod nemlig og manglede en sofa til sin lejlighed, og derfor blev Bricks skabt. Det er designtrioen KiBiSi, der består af Lars Holme Hansen fra Kilo Design, Bjarke Ingels fra BIG architects og Jens Martin Skibsted fra Skibsted Ideation, der har skabt sofaen for Versus, og med det indbydende møbel omfavner de dansk design med et moderne twist. Målet er at skabe langtidsholdbare og dermed bæredygtige møbler, der byder på kvalitet, som holder. Brick fås både som puf, lænestol og to- samt tre-personers sofa. Den er betrukket med Hallingdal-stof fra Kvadrat, og puderne er hægtet sammen ved hjælp af en særligt stærk knapkonstruktion.

Brick-sofa, designet af KiBiSi, tre-personer, b 280 x d 105 x h 67 cm, fra 48.992 kr., Versus.

Blødt og godt

I 2010 blev danske Elvang Fair Trade-certificeret gennem World Fair Trade Organization, og det betyder, at firmaets produkter overholder 10 retningslinjer, som organisationen foreskriver om for eksempel ansvarlighed, arbejdsvilkår, miljøforvaltning og lignende. En af Elvangs nyeste plaider hedder Manhatten, og den er produceret i Peru. Navnet kommer fra inspirationen, der er New Yorks Manhatten, og de lige gader, der vinkelret på hinanden danner rammen om kvadratiske boligblokke.

Manhatten-plaid, fremstillet i 50 procent alpakauld, 40 procent fåreuld og 10 procent mikrofiber, fås i tre forskellige farvekombinationer, 140 x 200 cm, 685 kr., Elvang

Til den bæredygtige husmor/far

Hæng tøjet bæredygtigt til tørre på stativet MAMA, der er designet af tyske Side by Side. Tørrestativet er fremstillet i massivt, ubehandlet ask og plastsnore.

MAMA-tørrestativ, fremstillet i ubehandlet ask, udslået: l 184 x b 63 x d 86cm, sammenslået: l 139 x b 63 x d 12,5 cm, 2.349 kr., Applicata.

Værsgo og sid bæredygtigt

Danske Mater blev etableret i 2006 af Henrik Marstrand med et totalt bæredygtigt mål for øje. Produkterne fremstilles af naturlige materialer og af lokale håndværkere i forskellige lande som for eksempel Kina og Indien. Bordet her er fremstillet af teaktræ fra gamle møller, der bliver revet ned for at gøre plads til nye fabrikker. Aluminiummet, der er brugt til benene, er ligeledes genbrug. Barstolene håndlavede i FSC-certificeret træ med lædersæde.

Mill Table Teak-bord, fremstillet af genbrugsteaktræ og ligeledes genbrugsaluminium, designet af Thomas Lykke og Ayush Kasliwal, 100 x 200 x 74 cm, 15.775 kr. High Stool-barstol, fremstillet i eg, designet af SPACE Copenhagen, fås i to højder og tre modeller, h 66/74 cm, 7.740 kr., Mater Design.

Bambus-drengene

Danske We Do Wood blev etableret i 2006 af Henrik Thygesen og Sebastian Jørgensen og er garanti for bæredygtige møbler fremstillet i bambus med kvalitetshåndværk i fokus. Et eksempel på dette er deres slagbænk fra sidste år. Den hedder Correlation og har et låg, der let skubbes til side, så bænken kan fyldes med overtøj, dyner, legetøj eller hvad der nu trænger til at blive ryddet lidt af vejen.

Correlation-slagbænk, fremstillet i bambus, designet af Sebastian Jørgensen, l 80 x b 50 x h 43 cm, 3.500 kr., We Do Wood.

Også til haven

Du kan også hive bæredygtigheden med ud i haven med de franske Bacsac-potter, der er fremstillet i 100 procent genanvendeligt materiale. Potterne giver dig en stor fleksibilitet i indretningen af haven, og du kan skabe højbede, køkkenhave eller blomsterbed lige, hvor du ønsker det.

Bacsac-potter, fremstillet i 100 procent genanvendeligt materiale, fås i mange str. og modeller, fra diam. 15 til diam. 50 cm, fra 259 kr., Designdelicatessen.