Eddie dør i et flystyrt og genopstår som »Mirakeldrengen«

Boganmeldelse: I Ann Napolitanos bestseller »Kære Edward« om et fatalt flystyrt, hvor den 12-årige Edward er den eneste overlevende, er den stenhårde morale, at man skal huske at leve nu, da det hele kan være slut inden landing.

Marie Louise Wedel Bruun kalder Ann Napolitanos bestseller »Kære Edward« for »medrivende« og »menneskeklog,« men hun tilføjer, at romanen litterært mest hører til i lufthavnsboghandelen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan du huske, dengang man kunne flyve? Dengang man stod i den ene kø efter den anden, hele tiden med let forhøjet puls, indtil man vel inde i flyet håbede på plads til både ben og bagage? Man sendte en sidste besked, slukkede mobilen og fulgte distræt flypersonalets sikkerhedsinstruktioner. Og så faldt man i søvn, gik i gang med en nyindkøbt bog, et blad, en sudoku eller med at slette billeder på mobilen; klar til at fortsætte livet ved landing.

En af de bøger, man kunne have læst, er amerikanske Ann Napolitanos bestseller »Kære Edward«. Inspireret af et flystyrt i Libyen i 2010 handler den om en fuldt booket Airbus A321 med 187 passagerer og fem ansatte på vej fra New York til Los Angeles, som styrter ned over Colorado. Kun én passager overlever mirakuløst, en dreng på tolv og et halvt. Herefter skal han vokse op hos sine eneste slægtninge, en barnløs moster og onkel.

»»Kære Edward« er som at se en god feelgoodfilm. Ja, faktisk føles det, som om man sidder og læser et filmmanuskript, og det skulle overhovedet ikke undre mig, hvis vi snart så den annonceret i biografen. «


Indtil flystyrtet kaldes drengen Eddie af sine forældre og storebror Jordan på 15. Efter flystyrtet, da hele verden vil i kontakt med »mirakeldrengen,« kaldes han blot sit officielle navn, Edward. Barnet Eddie »døde« nemlig også ved styrtet.

Han elskede sin familie ubetinget. Ikke mindst var han og Jordan pot og pande, og den rebelske storebror førte an med uskyldige, men vigtige oprør over for deres matematikerfar, der hjemmeskolede dem på højt niveau, og deres målrettede karrierekvinde-mor, som redigerede andres evigheds-tv-serier. Det er som en del af hendes arbejde, at de skal rykkes op med rode for at bo i filmbyen L.A.

188 skæbner

Af flyets 188 andre skæbner lærer vi primært de seks at kende: en såret soldat, en livsglad clairvoyant, en iskold børsmægler, en usikker ung kvinde, en forførerende stewardesse, en kræftsyg gammel rigmand; alle med komplette, troværdige liv.

Der krydsklippes mellem timerne på flyet og årene efter, og i flyet følger vi personerne, mens de boarder, finder sig til rette, står i kø til toilettet, rynker på næsen ad flymaden. Men også mens de får de livsforandrende tanker og indsigter, som ofte opstår af at hænge så unaturligt og uforstyrret i luften. Flere beslutter sig for at ændre deres liv eller som minimum justere på det, de har.

Foto: Gyldendal.

Skæbnens ironi og bogens stenhårde morale er selvfølgelig, at det skulle de have gjort noget før. For denne tur bliver deres sidste, ligegyldigt hvor meget de har fortjent at udleve deres drømme og planer. Det er kun Eddie, der overlever. Og nej, det er der absolut ingen grund til, andet end held og tilfældigheder. Alligevel betragtes han altså som et mirakel, og ikke nok med, at han nu skal lære at leve med helt nye mennesker omkring sig, fordi han ikke har noget valg, han skal også repræsentere de 191 andre skæbner. Plus det barn, mosteren aldrig fik. Fordi han kan, som de efterladte gør ham klart i de breve, de sender ham, og som alle begynder med »Kære Edward«.

Men hvorfor skulle en »lottovinder« være bedre egnet til at leve end andre? Hvad giver overhovedet mening for ham? Og hvem er han egentlig, på tærsklen til ungdomslivet?

I hans nye nabohus bor den jævnaldrende pige Shay, og instinktivt ved Edward, at han skal søge derhen. For forældre er alt andet lige tænkt til at dø, men at miste sin bror, sin rollemodel, sit spejl …? At få en form for søster og sjæleven i Shay viser sig at være mirakelkuren for mirakeldrengen. Han vil altid indtage en akavet særstatus, men gradvist får han flere ægte relationer, ligesom han forstår, at han ikke er den eneste, der må starte forfra på livet. Og langsomt kan han begynde at tage stilling til det, de mange efterladte kræver af ham: At han skal leve med stort L, når nu deres kære ikke kan.

»Kære Edward« er som at se en god feelgoodfilm. Ja, faktisk føles det, som om man sidder og læser et filmmanuskript, og det skulle overhovedet ikke undre mig, hvis vi snart så den annonceret i biografen. Den er medrivende og menneskeklog på den der måde, som amerikanske bestsellerforfattere er så dygtige til, men litterært hører romanen nok mest til i lufthavnsboghandelen; hvis du da tør flyve igen efter endt læsning!

Kære Edward
Forfatter:
Ann Napolitano. Oversætter: Nanna Lund. Sider: 360. Pris: 199,95 kroner. Forlag: Gyldendal.