Videobloggers roman har lidt af det hele

Zoe Sugg har skrevet en roman, der både er en ungdomsfortælling, en romance a la Barbara Cartland og en selvhjælpsbog for store børn og unge.

YouTube-fænomenet Zoe Zugg er aktuel med ungdomsfortællingen »Girl online«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Zoe Zugg

Engelske Zoe Suggs debutroman, »Girl online«, åbner med et blogindlæg. Penny på 15, men »snart 16«, er ved at eksplodere, hvis hun ikke får udtrykt alt det, hun tænker på, men ikke tør sige højt. Hun ønsker at være sig selv uden forstillelse. Derfor skriver hun en anonym blog.

Ude i virkeligheden oplever hun, at hun er et stort, rødmende fjumrefjols, der i ét væk kommer med pinlige bemærkninger. Nu vil hun have styr på det. Men det modsatte sker, da hun skal tage billeder til dramaklassens førjuls-opførelse af »Romeo og Julie«.

I stedet for diskret at liste sig op på scenen, snubler hun og kommer til at flashe sine ældgamle, udvaskede enhjørningetrusser for den hujende og hånligt skraldgrinende hob af premieregæster. Og som om det ikke var nok, lægger hendes såkaldte bedste veninde et videoklip af fadæsen ud på YouTube. Penny er knust.

YouTube-fænomen

Bortset fra indlagte blogindlæg med gode råd, der fungerer som en del af handlingen, er »Girl online« grundlæggende en ganske almindelig, nutidig ungdomshistorie om usikkerhed og skole- og venindefnidder. Læseren får dog også noget af en rutsjetur tilbage til forrige århundredes romancer og ungpige-bøger, da Pennys mor huhej skal arrangere et bryllup over temaet Downtown Abbey på Hotel Waldorf Astoria i New York.

Mere celebert og high class kan det dårligt blive. Hele familien flyves fra Brighton i England til USA og installeres i luksusværelser, og Penny får pinlighederne på afstand. Den »rock-gude-skønne« Noah dukker også op, og idyl, dydig forelskelse, hemmeligheder, forviklinger og mystik a la Barbara Cartland, overtager historien. I Pennys optik står hun nu midt i eventyret, sammen med prinsen på den hvide hest.

Zoe Sugg selv er et succesfuldt fænomen på YouTube, hvor hun optræder som videoblogger under navnet Zoella. Hun har otte millioner følgere verden over og har modtaget adskillige priser, og da »Girl online« udkom på engelsk sidste år, blev den solgt i et rekordstort oplag den første uge.

Hun evner at trykke på de rigtige genkendelses-knapper hos store børn og unge med sin blanding af pinlige afsløringer, omsorgsfulde råd og lyserøde drømme, og netop dén »vare« er »Girl online«: En på én gang nostalgisk, idyllisk overloaded, delvist sprogligt fattig fortælling med hyppig brug af gloser som »perfekt« og »smukt«, til kvalmegrænsen blæst op med tilføjelser som»virkelig« og »faktisk«.

Men altså ikke kun. Realiteter som netmobning, homofobi, angst og retten til at være sig selv og blive set præcis, som den man er, diskuteres flittigt undervejs. Især på Pennys blog. Og det er ikke så ringe endda.

Titel: Girl online. Forfatter: Zoe Sugg. Oversætter: Astrid Heise-Fjeldgren. Sider: 369. Pris: 200 kr. Forlag: Gyldendal.