Varm hud møder varm hud i ny amerikansk-nigeriansk roman

Chimamanda Ngozi Adichie kaster et klart blik på kulturforskelle, race og identitet.

Foto: Ivara Esege Fold sammen
Læs mere

Når man kan fornemme dufte i en roman, ved man, at der er tale om en forfatter, der forstår at formidle en atmosfære. Som det er tilfældet i den nigerianske forfatter Chimamanda Ngozi Adichies tredje roman, »Americanah«, hvor der både er vaniljeduft og steder, hvor dufte er fraværende.

Forfatteren, der bor i skiftevis USA og Nigeria, viste med sin novellesamling »Det du har om halsen« (2010), psykologisk indsigt og fin indlevelse i personer, der oplever sammenstødet mellem kulturerne i Nigeria og USA – mellem traditionen og det moderne liv. I »Americanah« er der også skarpe iagttagelser med fokus på hud og hår, race og identitet. Varm hud mod varm hud i de erotiske pasager. Hår, der må glattes, hvis man vil frem i job-køen i USA.

Karakteristisk hedder det om den kvindelige nigerianske hovedperson, Ifemelu, at hun i begyndelsen i USA glemmer, at hun er »en anden«, men at hendes vanskeligheder med at få arbejde gør hende bevidst om forskellene, helt ned til det enkelte hårstrås struktur og hudens farvetone.

Ifemelu er en tiltrækkende, intelligent og nysgerrig kvinde, der gradvist finder fodfæste, som står ved sin personlighed, og som efterhånden opnår international anerkendelse for sin blog, »Racende«. Her bliver der ikke lagt skjul på, at udglatning af hår er et »must«:

»Forestil jer, hvis Michelle Obama blev træt af alle de varme jern og besluttede sig for at få naturligt hår og optrådte på tv med en masse uldhår eller småbitte spiralkrøller«!

Der er en dynamisk tone i bogen, hvor kontraster står lysende klart. Ifemelu noterer sig således, at »overvejende slanke, hvide mennesker stod af ved stoppesteder på Manhattan, og at de tilbageværende passagerer mod Brooklyn var overvejende fede og sorte«.

Ifemelu bor i en periode sammen med sin næsten for perfekte, slanke og smidige kæreste, den sorte amerikaner og universitetslektor Blaine, med hvem hun deler lidenskaben for Barack Obama. Men hun føler sig fremmed blandt Blaines venner og har aldrig glemt sin gymnasie- og universitetskæreste Obinze, der ligesom hun flygtede fra militærstyret i Nigeria. Nu, 13 år senere, opsøger hun Obinze, som er tilbage i det nye, demokratiske Nigeria. Varm hud møder atter varm hud, og de har begge sans for stilhed og vægtløshed.

»Americanah« rummer gode iagttagelser om identitet og tilpasning og er flere steder fint fornemmende og meget velskrevet. Man savner dog flere detaljer i persontegningen, og det er, som om Chimamanda Ngozi Adichie i »Americanah« ikke tillader sig selv ro nok til at dvæle ved de mere sanselige og eftertænksomme passager. Bestræbelserne på både at skabe liv og en overordnet struktur kommer til at spille en dominerende rolle.

Titel: Americanah Forfatter: Chimamanda Ngozi Adichie Oversat af: Susanne Staun Sider: 514 Pris: 300 kr. Forlag: Gyldendal