Unge dyrker druk, drugs, død og dusk

Tre fine bøger om dumme forældre, dumme venner og veninder og dumme én selv.

Foto: Brian Berg/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den besværlige virkelighed banker på i tre meget forskellige og meget velfortalte romaner for unge. Det er bøger, som i høj grad også kan læses af (for)ældre. Temaerne er tilværelsens trælse trakasserier. Og selv om emnerne er triste – det handler om krig, kamp, utroskab, druk og dagligdagsproblemer med dumme forældre, dumme venner og veninder og dumme én selv – så er bøgerne i varierende grad skøre, skægge, spændende og spydige. Og velskrevne.

Den mest opbyggelige er Jakob Fällings debutroman, »Blindskud«, om den 14-årige Niklas, der spiller hardball i skoven med sine venner og kommer til at ramme én af de andre drenge i øjet. Den sårede forsvinder sporløst, og Niklas forsøger derfor at få sin krigstraumatiserede storebror Sebastian til at hjælpe med at finde offeret.

Sebastian lever imidlertid i en boble, hvor kun computerspil, kældermørke og hashrygning står på programmet, hvilket i øvrigt bekymrer forældrene så meget, at familien er ved at gå i opløsning.

Niklas opdager undervejs, at man ikke altid kan sætte sin lid til andre, men at man selv må yde en indsats, også når det er svært og gør ondt. Så selv om han får vækket sin bror af dvalen, skyldes det først og fremmest hans egen indsats, at tingene udvikler sig nogenlunde ønskværdigt.

Fälling skriver i et fint og enkelt sprog, krydret med nørdede ordrim og skarpe iagttagelser. Det er en stærk historie om venskab og broderkærlighed, krig og krav, og om store verdenskonflikter, der kaster skygger ind over en helt almindelig dansk drengs hverdag.

I Mette Vedsøs »Alting ramler« er hovedpersonen tweenagepigen Diana, der er taget med som babysitter for sin efternøler af en lillebror, mens forældrene skal til bryllupsfest. De indlogerer sig på den gård, hvor gildet skal holdes, og hvor der også er Bed & Breakfast.

Diana er mærket af forældrenes konstante mundhuggeri, morens alkoholproblemer og farens flirteri med en af de kvindelige gæster. Heldigvis møder hun Jeppe, der er søn af gårdmandsparret og ved alt om grise og gylle og gårdens gamle hemmeligheder. Diana forelsker sig, og mens alting ramler omkring hende, vokser noget nyt og smukt op inden i hende.

Vedsø skriver poetisk og tilpas piget til, at teksten fremstår troværdig og stærk, og selv om en lidt ukurant voksenstemme skinner igennem indimellem, er »Alting ramler« en rigtig god fortælling om den første kærlighed, sorg og sjov og forskellen mellem land og by.

Christine Lind Ditlevsen skriver ifølge forlaget for de +14-årige, hvor plusset nok godt må være ret stort, for tonen er rå, og emnet er råt i hendes i øvrigt fremragende debut, »Fredag, lørdag, søndag«. Her møder vi den jeg-fortællende Kat(hrine), der bor sammen med Nynne, som hun mødte på efterskolen, og fredag eftermiddag er de ved at gøre sig klar til en fest, som de holder samme aften.

Festen udvikler sig ikke helt som forventet – i fald nogen forventer andet end druk, dans og dusk – og Kat bevæger sig døds- og livsforagtende ud i en hæsblæsende weekend med mere druk, mere dans, mere dusken og mere dyrisk dysterhed. Kat er Master of Disaster, siger hun selv, og man er, efterhånden som man bevæger sig med hende på denne ungdomshærværksrute, tilbøjelig til at give hende ret.

Men hun er også et såret og ensomt menneske, der savner sin mor og far og fortidens faste rammer. Moren er død af kræft, faren har hun ikke set i årevis, og storebroren rejser ud og ind af hendes liv som udstationeret fredsbevarende soldat. Hun kæmper med at finde sig selv, indtil hun finder Tobias og i ham får en slags fast holdepunkt. Men kærligheden er ikke let, Nynne er jaloux, og Kat kaster sig længere ned i malstrømmen.

Lind Ditlevsen skriver for fuld ungdomsstyrke. Sproget er rasende hurtigt og arrigt, fyldt med kraftudtryk og vredesytringer, det er flagrende og farverigt som det talte sprog proppet ind i noget, man godt kunne kalde poetiske rammer. Spredte associationer og situationer fra weekendens dødsrute vikles ind og ud af hinanden, og gennem disse flyvende tanker og tilstande tegnes et portræt af en ungdomskultur i almindelighed og en ung kvinde i særdeleshed. »Fredag, lørdag, søndag« er et brag af en debut om sex, drugs og råkold virkelighed – dog med lidt rod i årstidsplaceringen og en måske ikke helt bevidst henvisning til et ryger(rya?)tæppe.

Titel: Blindskud. Forfatter: Jakob Fälling. Sider: 118. Pris: 180 kr. Forlag: Gyldendal.

Titel: Alting ramler. Forfatter: Mette Vedsø. Sider: 110. Pris: 218 kr. Forlag: Jensen & Dalgaard.

Titel: Fredag, lørdag, søndag. Forfatter: Christine Lind Ditlevsen. Sider: 144. Pris: 170 kr. Forlag: Høst & Søn.