Under den smukke overflade er vi alle usikre

Hanne Richardt Bech formår overbevisende og elementært spændende at binde det individuelle plan og det store perspektiv sammen i »Uforudsete hændelser«, så vi mærker den sitrende skrøbelighed hos tre kvinder.

Romanen »Uforudsete hændelser« af Hanne Richardt Beck rummer et spændende krimispor, hvor en spansk nabodreng er forsvundet, mens de tre midaldrende, danske kvinder er på ferie på Mallorca. Den tegner fint og vibrerende paralleller mellem angsten på det individuelle niveau og globalt set. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSEP LAGO

Det er en overraskende og absolut tankevækkende sammenstilling, vi bliver konfronteret med i Hanne Richardt Becks nye roman »Uforudsete hændelser«, når tre kvinders personlige problemer ses både tæt på og i lyset af den almene frygt for terror og pandemier.

Romanen – der rummer et spændende krimispor, hvor en spansk nabodreng er forsvundet, mens de tre midaldrende, danske kvinder er på ferie på Mallorca – tegner fint og vibrerende paralleller mellem angsten på det individuelle niveau og globalt set.

Det er så store linjer, at man undervejs i romanen må spørge sig selv, om det moderne menneske – uanset alder og køn – befinder sig i en overgangsfase.

Er vi alle – og altså ikke kun kvinder i overgangsalderen – præget af en grundlæggende angst for usynlighed? Er vi »talende melankolikere«, der hver især frygter, at vi ikke kan udnytte vores potentiale tilstrækkelig godt og dermed risikerer at blive tabere i kampen om opmærksomhed?

Det er nogle af de tankebaner, Hanne Richardt Beck skitserer i de mere essayistiske kapitler i bogen, hvor fortælleren løfter sig op over handlingen og peger på, at vi moderne mennesker bliver usikre på grund af dominerende krav om, at vi konstant skal være innovative og endelig ikke blive hængende i gamle mønstre – heller ikke følelsesmæssigt.

Vi er små mennesker

Romanen bliver med sit fugleperspektiv – der bringer tanken hen på adfærdsforskning – til et samtidskritisk debatindlæg samtidig med, at den indkredser nogle eviggyldige spørgsmål om psykiske mekanismer, forældrerolle og ansvar og om magtspil i parforhold. Bogen iagttager angstens forskellige ansigter, fornemmelsen af afmagt og egoismen.

Vi bliver i romanen – både på det lille og på det store plan – mindet om, at vi er små mennesker, idet frygten og den emotionelle vaklen træder tydeligt frem hos personerne. Her er både alvorlige perspektiver og en pæn portion humor, når kroppen og især de kvindelige halvtredsårs-kroppe ses med et glimt i øjet og et spørgsmål lyder: »hvad er det for pladetektoniske aldersforskydninger kvinder i hendes alder er udsat for?«

Den altomfattende ungdomsdyrkelse i det moderne samfund trækker tæppet væk under de midaldrende kvinder. De kriminalistiske elementer i bogen understøtter fornemmelsen af angst for tilværelsens dystre sider. Som det så rammende udtrykkes: »Så skrøbeligt alting føles«.

»Uforudsete hændelser« har et skarpt blik for optrævlede bånd mellem forældre og børn – og for afvigelsen fra pænheden. Stærkt og sandt peger romanen på et modbillede til den moderne stræben efter kontrol. Bogen understreger det faktum, at »verden er fuld af uforudsete hændelser og ufuldkomne mennesker«.

»Uforudsete hændelser« viser os modigt, at vi er søgende og usikre under den ofte smukt designede overflade. Hanne Richardt Beck har et skarpt blik for det store i det små, og hun peger fint og i et flydende sprog på psykisk skrøbelighed og følelsesmæssig famlen uden at miste det humoristiske glimt i øjet. Man kan kun håbe, at hun vil gå videre med det.

Titel: Uforudsete hændelser. Forfatter: Hanne Richardt Beck. Sider: 400. Pris: 300 kr. Forlag: Gyldendal.