Uhyggen stiger i undergrunden

Steffen Jacobsen er tilbage med en højspændt storpolitisk thriller om makkerparret Jensen og Sander, olieudvinding i Grønland, kinesiske investorer og en dansk rigmands sadistiske håndlangere.

Et mord udvikler sig til en storpolitisk thriller om Grønlands undergrund i »Et bjerg af løgne«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den globale opvarmning fører meget andet end klimaforandringer, klimakatastrofer og klima-migranter med sig. At der ikke kun bliver talt dundertale over CO2-udledningen og indlandsisen nedsmeltning, viser Steffen Jacobsen i »Et bjerg af løgn«, hans seneste bind i serien om det umage makkerpar vicepolitiinspektør Lene Jensen og privatdetektiv Michael Sander.

Blandt verdens driftige forretningsfolk er der nemlig også mange, der kan se muligheder og millionindtægter i den grønlandske undergrund, og det er omdrejningspunktet i romanen.

Chefgeolog Peter Holm har sendt sine medarbejdere hjem og sidder alene på feltstationen ved Diskobugten for at indsamle de sidste analyser af undergrunden. Han opdager, at ikke alt er, som han og hans arbejdsgiver, Nobel Oil, håber, og han tager umiddelbart derefter tilbage til København for at mødes med bestyrelsesformanden, Axel Nobel.

Dagen efter findes Peter Holm myrdet i sit københavnske hjem, og ved første blik ligner det et homoseksuelt stævnemøde, der er endt galt. Peter Holm er blevet set på en bøssebar i det indre København med en anden af Nobel Oils mandlige medarbejdere, og denne Rasmus Nordstrand er siden forsvundet.

Læsevenlig og kraftfuld

Lene Jensen bliver sat på sagen, skarpt overvåget af justitsministerens særlige rådgiver, da sagen viser sig at have stærk politisk bevågenhed. En usb-nøgle med chefgeologens prøveresultater er forsvundet fra gerningsstedet, og Nobel Oil, den danske regering, der har interesser i olieudvindingsprojektet, og ikke mindst en kinesisk investeringsbank er mere end almindeligt opsatte på at forhindre forsinkelser og på at undgå, at de forkerte får nys om de seneste analyser.

På sidelinjen opererer den militante miljøorganisation Poseidons Krigere, der har gennemført flere attentater mod Nobel Oils interesser i Grønland, og ikke overraskende viser det sig, at den forsvundne Nordstrand er en del af gruppen.

Nobel Oil hyrer den hårdkogte Michael Sander til at finde usb-nøglen, og i den forbindelse skal han både forholde sig til de af oliefirmaets barske håndlangere, der arbejder sideløbende med ham selv, og til enspænderen Lene Jensen og deres indbyrdes problematiske forhold. Derudover har han sin selvmordstruede søster, som han bor sammen med, at tage sig af.

Det er dårlige odds, og først da Jensen og Sander begynder at udveksle informationer, kommer der skred i tingene. Men inden da har flere mistet livet, og dét på den mest bestialske facon, der måske nok øger uhyggen, men er lige ved at være i overkanten af det rimelige. Det virker, som om ortopædkirurg Jacobsen går i organudskæringsselvsving og overdoserer det makabre.

Men selv om det halve kunne have været nok, leverer Jacobsen (igen) en spændstig, international krimi, hvor aktuelle samfundsproblematikker sættes ind i et snurrigt plot. Sproget er virksomt og uden alt for mange klicheer, og figurerne er lige så tilpas sære, at de passer ind i en god traditionel kriminalistisk profil. Man får med andre ord en læsevenlig, kraftfuld krimi. Uden de store dikkedarer.

Titel: Et bjerg af løgne. Forfatter: Steffen Jacobsen. Sider: 387. Pris: 300 kr. Forlag: People’s Press.