Uhyggen ligger i forreste linje

Lars Kjædegaard sprøjter bøger ud – og denne gang overgår han sig selv.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man kan sige meget om Lars Kjædegaard og hans krimier. Det mest karakteristiske er, at han ikke sovser sine historier ind i alenlange ligegyldigheder og gumpetunge gentagelser i forhold til plottet. Til gengæld krydrer han med rund hånd teksten med underfundig samfundssatire og spidsfindige miljø- og personbeskrivelser, så det dels får trykket på spændingsventilen til at lette en smule, dels giver forfatterskabet en anderledes stoflighed, end mange andre krimiforfattere kan prale af.

At Kjædegaard så sprøjter bøger ud i et tempo, der er højere end de flestes (tre på et år), og måske derfor kan miste lidt af spændstigheden indimellem, ændrer ikke ved, at han er en af landets mest interessante krimiforfattere. Og at han denne gang har overgået sig selv.

I »Sorte sø« skal makkerparret Anita Hvid og Thor Belling finde hoved og hale i en sag, der umiddelbart ligner en ulykke, og i værste fald er en sag, der er umulig at opklare. Meget mod deres københavnersnudevilje er de blevet sendt ud på det midtjyske bøhland, hvor de ud af småtsnakkende vidner og halvsande historier skal finde frem til en form for sandhed.

En yngre mand er død. Han druknede i et gammelt turbinehus, der blev oversvømmet, da Sorte Søs dæmning en nat brød sammen og gjorde søen dobbelt så stor, som den var. Skovrideren havde nogle måneder forinden ladet manden bo i det tomme hus, fordi han lignede en udslukt krigsveteran og dermed havde fået medfølelsen op i den ellers bøse skovrider.

I første omgang ligner det en ulykke. Men da en tilkaldt ingeniør finder efterladenskaber i skovbunden, der kunne tyde på, at dæmningen er blevet sprængt itu, og da den såkaldte soldat viser sig slet ikke at have været soldat, men derimod en ensom, indtil for nylig hjemmeboende 35-årig kunstmaler in spe, vækkes Hvids og Bellings strømersnuder.

Med sine underspillede, men meget præcise og sine steder hylende morsomme beskrivelser af fortabt bofællesskabsånd, gerrig pornoindustri og overgearet kulturkedsomhed folder Kjædegaard sig ud som en af tidens bedste satirikere. Samtidig ligger der en dyster og tung mystik over denne roman, hvor skovens lyde og fortidens spøgelser trækker den stille uhygge frem i forreste linje. Lars Kjædegaard kan skrive, og det gør han heldigvis. Rigtig meget!

Forfatter: Lars Kjædegaard Titel: »Sorte Sø« Sider: 320 Pris: 250 kr. Forlag: Rosinante