Tvillinger i helvede

Fra bogomslaget. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Før jul anmeldte vi Steve Sem-Sandbergs dokumentarroman »De udvalgte«, der fortæller om nazisternes børnehospital Spiegelgrund – et veritabelt rædselskabinet, hvor man »behandlede«og i sidste ende aflivede børn, der ikke passede ind i nazisternes snævre menneskebillede.

Amerikanske Affinity Konar er ude i et lignende anliggende i sin roman »Mischling«. Hér er det Josef Mengeles Auschwitz-laboratorium for genetiske anormaliteter, der er i fokus. Dværge, misvækster og – især – tvillinger undersøges og udsættes for eksperimenter.

Historien om »Mengeles zoo« er de fleste bekendt, men uhyrlighederne, der foregik, er til stadighed ubegribelige. Mengele var SS-lejrlæge i Auschwitz i 1943-45, og som en del af nazisternes racehygiejneprogram gennemførte han en stor mængde forsøg på tvillingebørn, som han sørgede for blev frasorteret, når der ankom nye fanger til kz-lejren. Tvillingerne fik ofte gunstigere forhold end de øvrige internerede, de fik f.eks. lov til at beholde deres hår og deres eget tøj, men udelukkende fordi Mengele ville sikre sig, at de følte sig trygge, så han kunne få den maksimale effekt ud af sine eksperimenter: Operationer uden bedøvelse, sammensyning af tvillinger, amputering af raske organer, blodtransfusioner, indsprøjtning af bakterier. Formålet var angiveligt genetisk: At rendyrke og reproducere den rene ariske race. Men det forklarer alligevel ikke den makabre hittepåsomhed, Mengele udviste. Det er muligt, at der et eller andet sted i Mengeles sadistiske sind var en genuin interesse for videnskab, men den var i så fald godt gemt.

Konar fortæller historien om Mengeles laboratorium gennem de 12-årige tvillingesøstre Pearl og Stasha. De har en nærhed, som f.eks. lader dem dele smerte, der påføres den ene af dem. En leg, de holder af, er at sidde ryg mod ryg og uden at kommunikere tegne det samme motiv i sandet. Men de er også forskellige: Pearl er den tilbagetrukne og generte. Stasha er mere udadvendt og en kæmper. Hun er den, der knækker koden for overlevelse i lejren, og som suger viden til sig, og derfor fordeler de også bevidstheden mellem sig. Pearl har ansvaret for fortiden, Stasha for fremtiden. Men på et tidspunkt forsvinder Pearl, og Stashas smerte er stor.

Som Konar skriver i efterskriftet til romanen, baserer hendes skildring af Auschwitz sig på et rigt kildegrundlag. I den henseende er det i relation til tvillingerne, at romanens fiktionselement findes. At lade synsvinklen ligge hos 12-årige giver grundlag for en udbredt dramatisk ironi, som når den ene af pigerne proklamerer, at hun ikke vil være voksen, og en sygeplejerske køligt svarer hende, at så er hun kommet til det rette sted.

Men den magiske realisme, Konar lader kendetegne relationen mellem de to piger, slår skår i det samlede billede. Det samme gælder for den til tider temmelig kunstlede lyriske tone, hun skriver i. »I otte måneder flød vi rundt i et snefald af fostervand som to rosenrøde bælgvanter, hvilende i vores mors indre«, står der i indledningen. Her beskrives et regnvejr: »Det var som et hav af østers var blevet åbnet oppe i himlen og slap de kostbarheder, der var min søsters navnefæller, ud i laboratoriets lokaler.«

Nogle hævder, at man ikke bør lave fiktion om Auschwitz. Det mener jeg nok man skal. Men det er ikke ensbetydende med, at alle forsøg lykkes lige godt.

Hvad: Mischling Forfatter: Affinity Konar. Oversætter: Karen Jensen. Sider: 368. Pris: 299,95 kr. Forlag: Gads Forlag.