Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Lad frihedens fletninger flagre! Med håret som kvindeligt fællesskabssymbol på forsiden kalder Naja Maria Aidt, Line Knutzon og Mette Moestrup til »Frit Flet«.
»Fællesbogen« er ikke ligefrem den mest udbredte litterære genre. Selvfølgelig er det let nok at finde bøger, som to eller måske endda tre forfattere har skrevet sammen, men et fællesskab omkring poesi, prosa, dramatik og billeder som det, der realiseres i »Frit Flet«, er noget af et særsyn.
»En for alle, alle for en« er det musketer-motto, som Aidt, Knutzon og Moestrup rykker i felten under. Ønsket om at bidrage til debatten om køn og feminisme i Danmark er en drivende kraft bag bogen ligesom ambitionen om at forsøge at finde ud af, hvad frihed er for en størrelse.
Fælles oplevelser og erfaringer er en del af baggrunden. De tre forfattere er, som bagsiden oplyser, deres forældres førstefødte, alle tre har søstre og har født børn, da de var i 20erne. De er alle over 40, har en eller flere skilsmisser bag sig, og så har de erfaringer med at bo alene. Prismodtagere er de i øvrigt også alle tre. Lyrikeren og prosaisten Aidt har blandt andet modtaget Nordisk Råds Litteraturpris, dramatikeren Knutzon har modtaget både Reumert-prisen og Danske dramatikeres hæderspris, og lyrikeren Moestrup har modtaget Montanas Litteraturpris. Anerkendelsen er altså i den grad en del af den fælles ballast.
En helt afgørende præmis for de tre forfatteres frie fletværk er enigheden om at arbejde »100 % kollektivt«:
»Vi ville ikke hver især krediteres for de enkelte tekster, vi ville skrive anonymt. Vi ville have mest muligt fællesskab og frihed under skriveprocessen. Ret hurtigt opstod A, B og C som nogle nye identiteter, der dels virkelig udgjorde (indtil nu ukendte!) sider af os selv og dels pegede på vores roller i gruppen. En slags skrivende alter egoer.«
Med den kraftige understregning af kollektivtanken og ønsket om at skrive anonymt flytter de tre forfattere en væsentlig del af læserens opmærksomhed bort fra det enkelte tekststykke og i retning af selve tilblivelsesprocessen og bogens komposition.
Drømmen om frihed og om at »gøre litteraturen til et mindre ensomt sted at være« fører indlysende nok formen i retning af kollagen, hvor mange genrer, tonefald og materialer blandes eller bogstavelig talt flettes sammen. Digte, stumper af dramatik og prosasekvenser indgår sammen med sange og lege. Mailudvekslinger mellem forfatterne, uddrag af dagbøger, logbøger og referater af møder suppleres med lån fra fotoalbummene. Tonefaldet bevæger sig fra det pigepjattede og venindefortrolige til det ensomheds-spejlende i »Lonely Planet«-afsnittet, det eksistentielt eftertænksomme i »Moder fortæl os om kroppen, den vidtbefarne« og det politisk og ikke mindst kvindepolitisk bevidste som i overvejelserne samlet under overskriften »Nej til erotisk kapital«.
Indimellem interviewer forfatterne mødre og fædre, sønner og døtre, venner og veninder. Kønsforskeren Nina Lykke bliver spurgt, hvordan hun definerer køn, og hvilken status hun mener feminismen har i Skandinavien, en række forfatterkollegaer fra Tomas Espedal til Ursula Andkjær Olsen og Vita Andersen svarer på, hvad for eksempel køn, hud, latter, vold, begær, penge og klasse betyder for deres skrift, og et sted dukker en indisk forfatter op og fortæller om sin digtsamling »Bryster« og om, hvorfor hun umuligt kan identificere sig med vestlige feminister.
Det grænseoverskridende og rummelige er fletbogens egentlige væsen og dybere mening. Selvfølgelig er der passager i bogen, som skiller sig ud og for alvor træder i karakter som litteratur, og selvfølgelig er det fristende indimellem at gætte på den enkelte passages afsender, og hvem det nu er, der skjuler sig bag bogstaverne A, B og C, men det er fællesskabet, det frie fletværk og det brogede og sammensatte billede, der er selve budskabet.
»Frit Flet« er et kunstnerisk eksperiment med et kollektivt udtryk, og det er ikke mindst en anderledes samfundskommentar og et utraditionelt generationsvidnesbyrd formuleret fra en kvindelig position et sted mellem kollektivånden fra 68 og en eskalerende individdyrkelse. Fællesbogen er et monumentalt og frugtbart kaos, der summer videre i læseren, når han efter 656 sider vikler sig ud af de tre forfatteres fletværk.
Titel: Frit Flet Forfattere: Naja Maria Aidt, Line Knutzon og Mette Moestrup Sider: 556 Pris: 350 kr. Forlag: Gyldendal