To mennesker mødes

Kærlighedsaffæren i Tommy Wieringas »En smuk ung kvinde«, ligner win-win for dem begge. Det er det så ikke.

»En ung smuk kvinde« af Tommy Wieringa handler om en mands forhold til en yngre kvinde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tiderne Skifter

Lige børn leger bedst.

Måske gælder noget tilsvarende for jævnaldrende? At det er bedst at danne par med en, der er nogenlunde på samme alder. Det er i hvert fald moralen i hollandske Tommy Wieringas roman »En smuk ung kvinde«.

Der findes også en leveregel, der går ud på, at »modsætninger mødes«, og at det i begyndelsen af for eksempel et forhold, mens man lærer hinanden at kende, kan være ekstra stimulerende, at man er så forskellige. Men i det lange løb?

Hovedpersonen, Edward, er stærkt tiltrukket af netop smukke, yngre kvinder. Selv er han i midten af 40rne, succesrig forsker med international anseelse, da han træffer den 15 år yngre sociologistuderende Ruth. Hun er tilsyneladende virkelig en erobring, fremgår det.

Ironisk nok er Edward virolog, og som en virus, han har inviteret indenfor, begynder hun at ændre hans livsbetingelser. HIV, som Edward har forsket i med succes, ændrer adfærdsmulighederne for smittede. Man må for eksempel ikke have ubeskyttet sex. Det er Edward ellers vældig glad for - blot det ikke har biologiske konsekvenser.

Men da han først er smittet af sin betagelse af hende, ændrer hun hans liv. Han bliver for eksempel veganer, fordi hun er det, og hans minimalistisk indrettede villa skifter udseende. Han må også påtage sig ansvar for noget familie - hendes - af den slags, man virkelig ville ønske boede på et helt andet kontinent.

En forfaldshistorie

Edward tror, at et forhold til en ung kvinde gør ham yngre. Det gør det ikke. Aldersforskellen gør dem begge ældre – og ham især.

Teksten på bogens omslags afslører i øvrigt det meste af handlingen, bortset fra slutningen, og det interessante er da også måden, der fortælles på.

Edwards møde med en smuk ung kvinde er en forfaldshistorie, det her er ikke en kærlighed, der får det bedste frem i ham. For hendes vedkommende er tingene mindre komplicerede, og bortset fra, at netop persontegningen af hende er diffus, er den måske noget tvivlsomme forklaring, at hun er biologi.

Hvor han er kultur og selviscenesættelse, med alderen også lettere kynisk, agerer hun nærmest, som om hun er en virus, der overtager en vært. På et metaforisk, men ikke desto mindre praktisk plan.

»En smuk ung kvinde« er ikke en gyserroman i dén forstand. Nok kommer Ruth ind under huden på Edward - men ikke på en alienfilmagtig måde. Hun gør, hvad hun instinktivt mener, hun må gøre.

Med sine let indforståede referencer - når nogen giver deres barn »kultnavnet« Hunter, er det selvfølgelig en hilsen til den amerikanske gonzojournalist og forfatter Hunter S. Thompson - og sit afbalancerede, ligefremme sprogbrug kan »En ung smuk kvinde« her og der minde om 1960ernes litterære nyrealisme.

Men historien udspiller sig i vore dage, og et af de spørgsmål, romanen stiller sin læser, er, om kvinder virkelig er sådan, og i så fald om hovedpersonens kvindesyn er reaktionært. Eller om det blot er historien om en mand, der var så uheldig at møde den forkerte, unge, smukke kvinde?

Forfatter: Tommy Wieringa. Titel: En ung smuk kvinde. Oversætter: Birthe Lundsgaard. Sider: 144. Pris: 225 kr. Forlag: Tiderne skifter.