Svensker forener romantik og thriller

Kærlighed, dans og besk samfundsskildring mødes i Klas Östergrens sindrige og mystificerende »Twist«.

Twist er symbolet på de nye tiders indtog i 1960'erne i Klas Östergrens roman. Fold sammen
Læs mere
Foto: Willy Lund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klas Östergren, nyvalgt medlem af Svenska Akademien, har med romanen »Twist« skabt en både gribende og nervepirrende hybrid mellem den romantiske kærlighedsfortælling og den politiske thriller.

På tids- og erindringsmaskinen YouTube slår Chubby Checker sig utrætteligt løs med sit megahit fra 1961, »Twist Again«, og den sang og den dans spiller også en vigtig rolle i Östergrens roman – som selve symbolet på de nye og anderledes tiders indtog i Sverige dengang i 1960erne, hvor for eksempel politikere og byggespekulanter i en uhellig alliance ændrede det indre Stockholms ansigt.

Et sted undervejs i romanen giver forfatteren sit bud på den nye epokes tidstypiske dans:

»Twist var som ingen anden dans. Den havde ingen trin, man vred og drejede kroppen, som ormen snor sig omkring en krog ...«

»Twist«, overbevisende oversat af Kamilla Jørgensen, er en spændingsroman fuld af mystiske skikkelser, mørklagte transaktioner og ildevarslende dobbeltspil, men først og fremmest er det en gådefuld kærlighedshistorie om pigen og kvinden Ami, der også dukker op under navnene Anne-Marie, Anna eller Annie, og om mændene i hendes liv.

Stort anlagt puslespil

Romanens fortæller, en midaldrende dramatiker, møder Ami som en teenagepige med guldtand i begyndelsen af 1960erne og tager en slags afsked med hende ved et mindearrangement et halvt århundrede senere. Her opsummeres en hemmelighedsfuld livshistorie i replikken: »Nogen gange spekulerer jeg på, hvem hun i virkeligheden var.«

Klas Östergrens romankonstruktion er et stort anlagt puslespil med tider og figurer som brikker, der langsomt føjes sammen og falder på plads i et samlet, men unægtelig stærkt sløret billede, hvor kærlighedshistorien væves sammen med en temmelig besk samfundsskildring i thriller-forklædning, og hvor de sproglige pletskud falder tæt.

Byggespekulanternes forvandling af Stockholm City, anlæggelsen af gasledninger i Østersøen, store kontrakter om avancerede telesystemer og afslørende oplysninger fra gamle Stasi-arkiver hører til de elementer, der holder spændingen i kog i »Twist«, og på rollelisten figurerer både en amerikansk millionær med træk af Scott Fitzgeralds »Den store Gatsby« og en russisk agent, der ligner en overlever fra John le Carrés agentunivers.

Klas Östergren har orkestreret sin sindrige komposition med et sikkert greb om alle sidetemaer, intriger og forviklinger. Kærligheden blomstrer foruroligende, en faretruende uigennemskuelighed breder sig, desorienteringen og mystifikationerne fejrer triumfer. Der er fuldt tryk på Klas Östergrens svenske twist. »Come on, Let’s twist again.«

Titel: »Twist«. Forfatter: Klas Östergren. Oversætter: Kamilla Jørgensen. Sider: 381. Pris: 300 kr. Forlag: Rosinante.