Stjernestunder

Overraskende og kompleks roman af polske Olga Tokarczuk med skarp psykologisk indsigt og humoristiske lynnedslag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er det klimaforandringer, der gør dyrene aggressive? Tanken opstår i den polske forfatter Olga Tokarczuks overraskende og komplekse roman »Kør din plov over de dødes knogler«, hvor naturen spiller en væsentlig rolle og stemningen er, hvad man kunne kalde »melan-polsk« med humoristiske lynnedslag.

Romanen er som en stærkt smagende ret med krydderier, der bringer tanken hen på Hitchcocks »Fuglene« fra 1963. Fortælleren Janina, som er tidligere brobygningsingeniør og lærer, bor i en afsides egn af Polen tæt ved den tjekkiske grænse, hvor hun holder opsyn med sommerhuse, er lidenskabeligt optaget af dyrelivet, lægger horoskoper og oversætter den britiske forfatter William Blake. Janina ser alting »som i et mørkt spejl« og noterer sig, at de lokale jægere driver rovdrift på rådyr og vildsvin.

Skarpe iagttagelser

Tanken om, at dyrene kan være aggressive på grund af klimaforandringer - eller måske ligefrem hævngerrige, melder sig i forbindelse med en række dødsfald. Man er ikke i tvivl om, at forfatteren Olga Tokarczuk er uddannet psykolog, har udpræget humoristisk sans og fin evne til at forme skarpe iagttagelser i både poetisk, reflekteret og dynamisk sprog. Romanen har eksempelvis et diamant-skarpt blik for tavse, ældre mænd med »testosteron-relateret autisme«, som karakteriseres ved begrænset evne til at udtrykke tanker, hvorimod interessen for redskaber og maskiner er udviklet!

Nu kunne man forledes til at tro, at der kun er noget at more sig over for den kvindelige læser, men goderne er nogenlunde ligeligt fordelt, for excentriske Janina med de stærke teorier om dyrs retfærdighedssans, har flere træk, som kan ses som karakteristiske for ældre, isolerede kvinder, der i glimt ser tilbage på »noget de ikke har fået gjort med deres liv«. Det er dog ikke tilfældigt, at den ældre Janina nævner, at hun er tidligere brobygningsingeniør.

Hun ser forbindelser, og hendes interesse for astrologi spiller en vigtig rolle i den overraskende roman, som viser den ældre kvindes sammensatte tankegang og forbløffende handlekraft. Romanen byder på poetiske beskrivelser, blik ind i den menneskelige evne til fortrængning og på flere humoristiske stjernestunder.