Stærkt portræt af en kvinde og hendes tid

Politik, racefordomme, spirende kærlighed og duften af kanelkager mødes i Le Clézios roman »Sultens refræn« om tiden omkring Anden Verdenskrig.

Med stærk indlevelsesevne formår den franske forfatter og modtager af nobelprisen 2008, Le Clézio, at skabe et væsentligt portræt af en ung kvinde og tiden omkring Anden Verdenskrig i romanen »Sultens refræn«.

Her mødes politik, antisemitisme, spirende kærlighed og duften af te og kanelkager, og det er i vid udstrækning historien om forfatterens egen mors barndom og ungdomsår, romanen udfolder.

Lyset er »perlefarvet«, den dag Ethel og den elskede grandonkel besøger Koloniudstillingen i Paris, hvor de fascineres af det lysviolette hus. På dette tidspunkt ser tilværelsen i Paris stadig lys ud for den velhavende slægt af immigranter fra Mauritius, den forhenværende fransk-britiske koloni.

Turbulensen bryder ind i Ethels liv ved den følsomme grandonkels død i 1934 og hendes fars konstante utroskab og formøbling af arven på grund af uheldige investeringer.

Tidsbilledet tegnes ved beskrivelsen af familiens søndagssaloner, hvor den begavede Ethel noterer sig, at Hitlers fremmarch diskuteres, og antisemitiske holdninger kommer frem. Hun kan kun væmmes ved den uhyggelige ordkoncert.

En ung kvindes længsel efter frihed

Ind på scenen kommer den unge englænder Laurent Feld - og følelser opstår. Fint og væsentligt sammenføjer Le Clézio de overordnede linjer og detaljerne til en stærk sammenhæng, der rummer stor menneskekundskab og perspektiv. Antisemitisme, forældrenes indbyrdes kamp og tilværelsens sanselige og krydrede elementer danner en både rystende og poetisk helhed.

Vigtig er beskrivelsen af Ethels og veninden Xénias nære forhold i de unge år. Veninden drømmer om at møde en mand, der elsker hende mere end hun ham.

Ethels opfattelse af ikke at elske sine forældre, men blot have en svaghed for dem, er blandt bogens nuancerige beskrivelser. Romanen leverer et tidsbillede og en indlevet fremstilling af en ung kvindes frihedslængsel og erkendelse.