Spinkel pige hævner sig i forstæderne

Jonas T. Bengtssons råhed og realisme går igen i portrættet af seje Sus, der foragter så meget.

20BKUKisumparken-Br-112656.jpg
Byen i én af dens mindre charmerende periferier er kulissen i Jonas T. Bengtssons nye roman, »Sus«. Foto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere

Hun er en hård tøs, hende Sus. Lille og hård. Hun er 19 år, men ligner en på 12. En streg i luften. Ingen former. Jonas T. Bengtsson beskriver hende blandt andet sådan her i sin nye roman, der hedder det samme som hende:

»Sus hader så mange. Så mange og så meget. Nej, hader er nok ikke det rigtige ord. Hun foragter så meget, at hun næsten bliver helt udmattet. Og Sus bor i et kvarter, hvor det er nemt at foragte«.

Sådan. Det er Sus i en nøddeskal. Forstadspigen i forstadselendigheden. En pige med en plan, der i al sin enkelhed går ud på at slå den far ihjel, der har både manddrab og seksuelt misbrug på samvittigheden, og som måske snart bliver prøveløsladt. Svinet skal dø, og Sus forbereder sig på drabet, og det er det, den handler om, den lille, fokuserede roman: Om hvordan Sus træner sig selv, forsøger at gøre sig selv endnu hårdere, hvordan hun forbereder sig til at blive morder.

 

Hun vil for eksempel slå et dyr ihjel, et kært lille dyr, for kan hun det, er hun nået længere i retning af hårdhed. Hun møder også en pusher med muskelsvind, og hun, der selv så gerne ryger den fede, opsøger lokale skoler og videresælger nogle af hans varer, cannabis af såvel god som mere tvivlsom kvalitet, til de rødder, der hænger ud i skolernes udkanter. Det giver dobbelt gevinst, for dels får hun tjent lidt penge, dels får hun opbygget mere af den kynisme og frygtløshed, der skal til, hvis man skal slå ihjel.

Handlekraftig er hun altså, på sin egen outsider-agtige måde, og kvik og hurtig. Hun mærker en underlig følelse, der vist er lig med forelskelse, da hun møder en musiknørd på et bibliotek, og hun får taget sin spinkle jomfrudom og får professionelt ondt og helt på egen hånd jaget en lokal og måske pædofil en skræk i livet. Et sted opsummeres hendes liv sådan her:

»Sus har mistet mange ting i sit liv. Hvad der er dumt, fordi hun aldrig har haft så meget til at begynde med. Sus har været i plejefamilier og på institutioner, hun er blevet smidt ud og smidt hjem og smidt videre mange gange. Det sidste par dage var altid der, hvor tingene forsvandt, så vidste de andre at hun snart var ud af klappen, at hun ikke kunne komme tilbage og brokke sig. Mistet er mistet, og de ville ikke se hende igen.«

Jonas T. Bengtssons råhed og realisme har vi allerede mødt i »Aminas breve«, »Submarino« og »Et eventyr«, og den er lige så udtalt her, og midt i råheden fornemmer man også en ømhed, en indleven i sære Sus, der som figur får denne anmelder til at tænke på Stieg Larssons drengede hævner Lisbeth Salander, en anden litterær utilpasset, der tager sagen i egen hånd.

Uanset hvad, så er Sus et ret så desperat og fascinerende bekendtskab, så længe det varer, og hvis man skal se et lys i romanens mørke, må det være, at selv om man socialt og eksistentielt og på anden vis er ude i hampen, kan man godt træde ud af offerrollen og blive en handlende.

Sådan som Sus bliver en handlende. Ikke en grundsympatisk handlende, men en hadefuldt handlende. Svær at elske. Men også svær at hade.

Sus. Forfatter: Jonas T. Bengtsson. Sider: 272. Pris: 249,95. Forlag. Rosinante