Spændende bog om manden der planlagde terror i København

David Headley, der stod bag terrorangrebet i Mumbai, forberedte et blodigt angreb på København. Kaare Sørensens bog »Halshug« giver en dramatisk skildring.

Tegningen viser David Headley (tv.) og dommer Harry D. Leinenweber (th.) i retten i Chicago, USA. Bombeangrebet i den indiske by Mumbai kostede 166 mennesker livet.Illistration: Verna Saddock/EPA Fold sammen
Læs mere

David Headley var en fanatisk muslim med en militæruddannelse bag sig fra Pakistan. Han havde været hjernen bag terrorangrebet i Mumbai i 2008, og hans næste plan var at angribe København.

Med folk fra sovende terrorceller i Europa ville han forårsage et blodbad på sine fjender i Danmark.

Han var i København flere gange for at undersøge mulige mål og forberede et angreb. Der var flere angrebsplaner i spil. En af hans terroristvenner foreslog, at man kørte en bil fyldt med sprængstof op ved Jyllands-Postens bygning på Kongens Nytorv og sprængte det hele samt så mange civile forbipasserende som muligt i luften.

Headley selv havde en plan om at lade bevæbnede folk angribe Jyllands-Postens hus og halshugge journalister og andre og kaste deres hoveder ud af vinduet til skræk og advarsel for dem, der forhånede Muhammed og islam.

Han hadede alle jøder og besøgte også synagogen i København for at udvælge bygningen som angrebsmål. Han mente, at Flemming Rose, Jyllands-Postens daværende kulturredaktør, var jøde og sikkert Mossad-agent.

Dette gysende forløb er skildret i journalist Kaare Sørensens nye bog »Halshug.«

Effektiv terrorist med kludder i privatlivet

David Headley og hans terroristkammerater var djævelske. De havde ingen moralske skrupler overhovedet og var parat til at myrde så mange som muligt i profetens navn.

Vi var heldige. Headley var en effektiv terrorist, men han havde kludder i sit privatliv, og flere af hans hustruer og kærester advarede amerikanske myndigheder om hans planer.

Det tog lang tid, før CIA og FBI tog advarslerne alvorligt, men heldigvis fulgte de omsider op på oplysningerne og arresterede Headley og flere andre, før de kunne gøre København til et nyt Mumbai. Ved retssagen fik Headley i januar 2013 35 års fængsel.

Kaare Sørensens bog er skrevet med journalistisk tæft, og man læser den hurtigt, for den er fantastisk spændende. Spændingen ligger ikke blot i beskrivelsen af terroristernes handlinger og planlægning, men også i den psykologiske tilstand hos David Headley og hans venner.

Headley var et yderst sammensat menneske, der var splittet mellem vestlig kultur og islamisme. Hans far var pakistaner og hans mor europæer, og splittelsen syntes udtrykt rent fysisk, fordi han havde et blåt og brunt øje. Men da først islamismen fik overtaget, blev han hurtigt radikaliseret og en stor beundrer af Osama bin Laden.

Man savner kilder til oplysningerne

Alt dette beskrives glimrende og dramatisk i Kaare Sørensens bog, hvor man dog mangler en angivelse af, hvilke kilder han bruger. Han har haft fat i vigtige primære kilder, men bortset fra kildeangivelsen til sidst, ved man som læser ikke klart, hvor oplysningerne stammer fra.

Desuden er der enkelte steder reference til, hvad David Headley tænkte, som næppe kan komme fra kilderne. Det er synd, for bogen er meget vellykket, og en tydeliggørelse af kildegrundlaget ville ikke på nogen måde gøre den kedeligere.

Der er en frygt hos mange journalister – og det er jo hovedsagelig dem, der skriver vore samtidshistoriske bøger – for at blive for kildenære og lave fodnoter. De frygter at kede læserne.

Måske skulle de sænke tempoet og risikere at kede læserne med kilder, for det er dog læsernes måde at kigge forfatteren i kortene.

Hovedkilderne til »Halshug« er de tusindvis af mails, som David Headley udvekslede med sine venner og så retssagens mange dokumenter.

Det giver Kaare Sørensen rig mulighed for at skildre terroristernes mærkværdige verden, deres planer og deres inderste tanker. En absolut anbefalelsesværdig bog.

Forfatter: Kaare Sørensen.

Titel: »Halshug«.

Sider: 352 sider. Pris: 280 kr.

Forlag: People’s Press.