Skemalagt roman om forførelse og afmagt

Annette Lindegaards fortælling om en psykiaters fascination af en attraktiv patient rummer sans for forholdet mellem læge og patient. Men den går ikke langt nok ind i personerne.

Annette Lindegaard: "Lobotomisten". Fold sammen
Læs mere

Stederne og de skønne omgivelser fejler afgjort ikke noget. Portofino i Italien, eksklusivt sommerhusområde i Nordsjælland og nydeligt villakvarter på Frederiksberg.

I Annette Lindegaards roman »Lobotomisten« er det mere det, der foregår inden for murene hos den psykiatriske overlæge Gottlieb og hans slanke og velhavende hustru, Karen, der skranter.

Der er en mærkbar afstand mellem ægtefællerne, og en rejse til en lægekongres i Norditalien i 1961 står som en mulighed for at puste liv i deres ægteskab, men tomrummet udfyldes på dramatisk vis for begge parter, da en attraktiv og forførende patient – Paula – træder ind på scenen. 

Hun lider af personlighedsspaltning og tror, at hun er Beatriz de Bobadilla i renæssancetidens Spanien. Med sin magnetiske udstråling fortryller hun ikke blot Gottlieb, men også Karen, der ønsker at genoptage sine medicinstudier og især er optaget af identitetsspørgsmålet.

Hun tiltvinger sig oplysninger om Paula, spejler sig momentant i hende og tager farve fra denne både intense og smerterige kvinde. En fatal uge, hvor Gottlieb, Karen, Paula og dennes elsker låner et hus i Portofino, medfører psykiaterens egen personlighedsopløsning.

Det psykologisk interessante i bogen, nemlig forholdet mellem læge og patient og psykiaterens farlige følelse af almægtighed, da han under den italienske konference lærer at udføre transorbital lobotomi, en ny metode til at udføre det hvide snit, bliver der ikke boret tilstrækkeligt i.

Angst for patienternes fantasiverden

Her er ellers stof nok og klassiske problemstillinger i spørgsmålet om forholdet mellem patient og behandler.

De underliggende spørgsmål er: Hvem er mest syg? Hvem manipulerer mest? Vi forstår, at Gottliebs opvækst har været yderst problematisk, og ser, at ægteskabet vakler på grund af barnløshed, hans svage identitetsfølelse og Karens skuffede forventninger. Hun kæmper med spiseforstyrrelse, men har potentiale til udvikling.

Han er i realiteten angst for patienternes fantasiverden, finder det dødsensfarligt at bevæge sig rundt på kanten af en parallelverden. Gottlieb mister fodfæste og faglig autoritet og har gennem længere tid forsøgt at fortrænge følelsesmæssig smerte og drifter, selv om han erindrer en psykiaters udtalelse om, at en psykiater ikke bør sky sine egne dæmoner.

»Lobotomisten« har sans for det væsentlige emne, der ligger i det følelsesmæssige læge/patient-forhold, men romanen er så skematisk stramt bygget op og uden dybere indlevelse i de enkelte personers følelsesmæssige problemer, at den ikke for alvor bliver vedkommende.

Forfatter: Annette Lindegaard. Titel: "Lobotomisten". Sider: 264. Pris: 250 kr. Forlag: Rosinante.

Smagsprøve: Læs begyndelsen af »Lobotomisten« gratis her.