Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Hvis første bind i Sara Blædels nye trilogi er en spændingsroman, er den ikke særligt god. Trods forfatterens krimibagkatalog og bogens lettere dirrende titel har denne udgivelse meget lidt med den hidtidige Sara Blædel at gøre.
Forlaget undlader da også behændigt at sætte etikette på »Bedemandens datter«, den er hverken krimi, spændings- eller bare ren roman – men den er bedre skrevet, mere grotesk og stærkere som fortælling end noget andet, vi har set fra forfatterens hånd.
Måske vil nogle af hendes trofaste læsere blive skuffet over stilen, plottet og det langsommere drive, til gengæld vil Sara Blædel med denne miniserie kunne finde litterært fodfæste i andet end kønsspecifikke krimikredse.
»Bedemandens datter« er en blanding af underspillet udviklingsroman, en slags burlesk road-roman og noget, der kunne minde om en handlingsmættet dødsmesse med stedvise kafkaske eller stephen kingske undertoner.
Det er også en modig bog. Forfatteren opdyrker nyt land og viser det rent symbolsk ved, at hun lader sin hovedperson, den 40-årige Ilka Nichols Jensen (ja, hun er opkaldt efter en væddeløbshest), rejse til den mindre by Racine i det nordlige USA.
Her vil hun gøre boet op efter sin netop afdøde far, der var ludoman, og som engang for 33 år siden vandt et større beløb på travbanen, forlod kone og datter samt den gældsatte bedemandsforretning i Brønshøj og siden aldrig lod høre fra sig.
Passager med tomgang
Det viser sig nu, at han i Racine havde skabt sig et nyt liv med ny bedemandsforretning og ny familie. Den amerikanske hustru og de to halvsøstre har arvet alle værdier, undtagen den lille biks, som Ilka skal overtage.
Egentlig ville Ilka bare have samlet nogle af farens ejendele for hurtigt at rejse tilbage til den skolefotoforretning, hun har arvet efter sin afdøde mand, men den amerikanske bedemandsforretning står i skatte- og anden gæld til op over krematorieskorstenen, så for ikke selv at havne i livslang gæld, påtager hun sig hovedkulds at køre butikken videre.
Ilka er en langlemmet, ligefrem kvinde med et uforløst faderkompleks og andre lig i lasten og med et uromantisk forhold til sig selv samt sociale og seksuelle omgangsformer. Hun er på sin vis dejligt ukompliceret, men man fornemmer, at der under den lyse, nordiske overflade ligger en del fortrængninger begravet.
Og så gør det ikke hendes psykiske velbefindende bedre, at farens amerikanske familie opfører sig mærkeligt over for hende, at medarbejderne i bedemandsbutikken sætter hende på en del prøver, at lig forsvinder fra køleboksen, og at faren vist havde flere hemmeligheder end blot en ny familie.
Alt dette er det bagvedliggende scenarie, mens dette første bind samtidig også handler om en gammel, ulykkelig kærligheds- og mordhistorie. Det gør ikke bogen til en krimi, og det er lige før, at det heller ikke har en dramatisk effekt, og der går måske endda lidt for megen tomgang i visse passager.
Men samlet set er »Bedemandens datter« en interessant, sammensat og stærk nyskabelse fra Danmarks krimidronning. Sara Blædel kan også stå bag disken i en velassorteret blandet litterær landhandel.
Titel: Bedemandens datter. Forfatter: Sara Blædel. Sider: 338. Pris: 300 kr. Forlag: People’s Press.