Safterne stiger i to nye e-bøger

Der er både lyst og litterære ambitioner i to nye novelleantologier, skrevet af henholdsvis mænd og kvinder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Målestokken for, hvor god og givende erotisk litteratur er, kan hverken gøres op i antallet af brugte fy-ord eller størrelsen på de kønsdele, der optræder i teksten. Man kan ikke veje, afstandsberegne eller kvalitetslodde effekten af frække fantasier, og eftersom den formodede virkning er umålelig, eller i det mindste aldeles individuel, må en anmeldelse af sådanne tekster mestendels gå på det litterære. Så er det sagt.

I den henseende må to nye novelleantologier, udgivet som e-bøger med erotiske tekster af en række forskellige forfattere, betegnes som en blandet landhandel af underlødigt skidt og eksotisk, erotisk kanel. Den ene antologi, »K«, er skrevet af ni kvinder, den anden, »M«, af ni mænd. Tilsammen byder de på alt fra ujævne og tunge tekster over lummer lidenskab og krimilignende farlighed til pletvis poetisk styrke.

Sidstnævnte er i særlig grad gældende for Hanne Højgaard Viemoses symbolfyldte fortælling om en kvinde, der finder tilbage til sin egen seksuelle lyst gennem en biltur ud i den islandske natur. Indholdssiden er ikke specielt pirrende, men sanseligheden ligger som en erotisk hinde over sproget, og det gør »Fuglene« til en af de bedste i K-samlingen.

Også Merete Pryds Helle skiller sig ud, med en tekst, der oser af lummer liderlighed gennem en række mandestemmer på kommentarsporet til et netbaseret sex-site. Det er både grimt og rørende banalt, og efterhånden som teksten skrider frem, stærk og strittende og med indlagte slå- og stavefejl, vokser historien. Pryds Helle formår at skabe en form for sexet realisme i sit direkte sprog, der virker mere troværdigt og billedskabende end andres mekaniske bolle-beskrivelser. Dog med en indirekte kønspolitisk forfatterkommentar til det erotiske kvægmarked og vistnok en lille indlagt opfordring til kvinder: levér nu bare den vare, som mændene ellers går ud og giver penge for i stedet …

Stephanie Caruana, hvis debutroman også anmeldes i denne udgave af BØGER, skriver godt, men desværre lidt tamt i »Skam«, ligesådan med Asger Schnacks alter ego, Ane Schmidt, mens Ida Maria Zeuthens García Márquez-pastiche, »Fortællingen om mine fiktive elskere« er et skønt fiktionaliseret essay. Hun skriver i øvrigt om erotisk litteratur, at den, »når der sættes sprog på, altid vil falde ved siden af den enkelte læsers lyst« og ende som en »halvpotent maveplasker«.

Og det gør Benedicta Söderbergs, Annika von Holdts og Caroline Louise S.’s tekster i større eller mindre grad, ligesom Åke Edwardsons korte, fjollede novelle og Jesper Bernts »Champagne« er fusere. Daniel Gillet skaber simpel erotisk tiltrækning med en banal historie om sex i et fly, mens Jeff Matthews leverer en underholdende, men ikke specielt fræk forlags- og bogmesseparodi i »Wookie Fatale«, og Jeppe Krogsgaard Christensen byder ind med en sanselig, men ikke så sexet skæbnefortælling fra Wien.

Generelt ligner de to antologier hinanden en del – selv forsiderne er begge spøjst nok beklædt med kvinder, og næsten alle historier er finurligt nok jeg-fortalte. »M« skiller sig dog en anelse ud, idet der flere steder pilles ved mere eller mindre tilgroede tabuer. Tomas Lagermand Lundme skaber god sanselighed i sin bøsseberetning, Henrik List pirker til sine pædofili-fantasier i en Lolitafortælling, og Giorgi D’Avalos serverer hårdkogt sadisme i samlingens længste og mest morbide tekst. Ikke rar læsning og altså mere gys end gejl.

E-bogforlaget Metropolitan eBooks har forsøgt at højne det litterære niveau for erotisk litteratur, det er beundringsværdigt, men tydeligvis svært. En intim sexscene gør ikke i sig selv en historie erotisk, ligesom overophedet mysticisme eller brug af halvstuderede fortællemodeller heller ikke gør en tekst (fin)litterær.

Langt de fleste af disse noveller kunne for så vidt stå i en hvilken som helst anden antologi med et helt andet tema, for hverken det erotisk pirrende eller det litterært stærke binder dem sammen. Og et par stykker burde måske slet ikke stå nogen steder.

Forfattere: Stephanie Caruana, Merete Pryds Helle, Benedicta Söderberg m.fl. Titel: K. Sider: Ca. 160 Pris: 129 kr. Forlag: Metropolitan eBooks.

Forfattere: Asger Schnack, Jeff Matthews, Tomas Lagermand Lundme m.fl. Titel: M. Sider: Ca. 160 Pris: 129 kr. Forlag: Metropolitan eBooks