Sådan er det at være Henry

Lone Aburas skriver cool og klynkløst om et drengeliv.

Lone Aburas er aktuel med romanen »Det kommer til at ske«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Moderen ligger ubevægelig på gulvet. Faderen, stærkt overvægtig, åbner den lille røde kuffert med det plasticlægesæt, som jegfortælleren, Henry, har liggende på sit værelse. Med stetoskopet lytter faderen til moderens hjerte, bagefter bruger han reflekshammeren.

Moderen ser død ud. Det er hun ikke. Det er hun først senere. Hvorefter Henrys far hengiver sig til TV-serier og færdigretter og chokolade, mens Henry møder Adam, der af for Henry uforståelige årsager gerne vil være hans ven. Og så er der pigerne, herunder dejlige, fregnede Alma, som skal med på en dobbeltdate med Adam og irriterende Alice, men som, inden det når så langt, bliver forflyttet til Fyn og øv, øv og atter øv.

Ak ja, det er ikke nemt at være Henry, skønt der undervejs er lyspunkter, men når Lone Aburas i sin nye roman, »Det kommer til at ske«, lader ham fortælle sin historie er det i den gode, usentimentale tone, som man også kender fra hendes foregående romaner.

Det er cool. Her er det Henry, der inddrager sin Hvem vil være millionær-kiggende far i sine overvejelser, efter at hans, Henrys, lærer har foreslået, at Henry, den nu moderløse, skal gå til psykolog: »På trods af, at jeg uddybede og forklarede, at psykolog-John mest var for de elever, hvis forældre var fucked up, registrerede han det nærmest ikke, men så ud til at være mere optaget af, om Bukhara var regionshovedstad i Usbekistan eller en luksusrestaurant i Delhi«.

Sin egen gode tone

Nej, Henry klynker ikke. Heller ikke da hans far efter paranoidt amerikansk forbillede indretter huset, så det kan modstå dræbervira og hungersnød og andre katastrofer. Heller ikke, da han, Henry, afleverer et manuskript til en opblæst nar af en forfatter, der ikke kan se kvaliteterne i hans nøgternt realistiske skriverier.

Henry klynker ikke, og hvordan det går vor unge helt skal vi ikke røbe her, blot konstatere, at Lone Aburas´ roman med dens ungdommelige perspektiv og ungdommelige jargon lidt ligner en ungdomsroman, hvilket er OK, men at det ville have klædt den, om en korrekturlæser eller en redaktør eller sådan noget (i det omfang, de stadig findes i Klareboderne), havde fanget de dumme sprogfejl, som den ellers velfortællende jegfortæller af og til gør sig skyldig i.

Som her: »Han siger, at Fritjofs første bog er én lang udlevering af sin familie«. Eller her: «Ja, det er der bred enighed om fra lærerstabens side, sagde Finn og trykkede min fars hånd, der prustende havde rejst sig ...«

Nå, det kan vel rettes i et eventuelt nyt oplag. Værd at læse er den nye Aburas, trods alt, hun har sin egen gode tone, det er det vigtigste, og Henrys ikke altid lige lyse historie er en god historie. Alt iberegnet.

Titel: Det kommer til at ske. Forfatter: Lone Aburas. Sider: 176. Pris: 199,95. Forlag: Gyldendal.